Beograd- Javna potrošnja u Srbiji nije mala, ali je u intervalu onoga što je prosek regiona. Deficit nije prekomeren, jer je znatno manji od tri odsto bruto društvenog proizvoda i na nivou proseka zemalja u tranziciji – rekla je ministarka finansija Diana Dragutinović, obrazlažući juče poslanicima Skupštine Srbije rebalans budžeta za ovu godinu.

Prema njenim rečima, budžet je mogao biti bolji, ali je on održiv. Predloženim rebalansom predviđeno je da deficit bude 45,7 milijardi dinara, ukupni prihodi 650,17 milijardi dinara i rashodi 695,95 milijardi dinara.

– Rebalansom su prihodi i rashodi usaglašeni sa razvojnim i socijalnim ciljevima i postignuta njihova ravnoteža – tvrdi ministarka Dragutinović.

Ona je objasnila da će biti povećane subvencije za poljoprivredu, izdaci za penzije i materijalne naknade nezaposlenima koje kasne većtri meseca.

– Smanjeni su sitniji projekti u okviru NIP da bi se ostatak preusmerio za Koridor 10 – dodala je ona.

Ministarka predviđa da će stopa ekonomskog rasta, bez obzira na globalnu krizu, biti sedam do 7,5 odsto, a inflacija jednocifrena. Smanjenje investicija iz inostranstva biće po Srbiju glavna posledica globalne finansijske krize, ali ministarka ipak nije pesimista.

– Očekujemo sledeće godine nastavak pozitivnih tendencija, uprkos globalnoj ekonomskoj krizi, koja mora udariti na obale Srbije. Rast od četiri odsto društvenog proizvoda je donja granica za sledeću godinu – navela je ministarka Dragutinović. Ona je inače, tek oko 15.30 stala za govornicu pošto su prepodnevnu raspravu radikali opet iskoristili za opstrukciju.

Nazivajući predloženi rebalans „carevim novim odelom“, Jorgovanka Tabaković(Napred Srbijo) je rekla da „država Srbija nema para za ovako visoku modu“. Prema njenim rečima, nesrazmera je osnovna karakteristika budžeta, a država ne sme da troši više nego što stvara privreda. Tokom njenog izlaganja poslanici SRS su primenili nov metod opstrukcije – lupali su rukom o sto. Iako ih je predsedavajuća Slavica Đukić-Dejanovićopominjala da omoguće normalan rad, radikali su sve vreme govora Jorgovanke Tabakovićlupali.

Opozicioni poslanički klubovi SRS, DSS, NS, Napred Srbijo i LDP najavili su da neće podržati predloženi rebalans i zamerili Vladi da je realizacija predizbornih obećanja osnovni razlog za povećanje deficita. Milorad Buha (SRS) smatra da povećana sredstva na rashodnoj strani predstavljaju „politički pritisak za rebalansiranje budžeta“.

– Imate osećaj da je ovo predlog budžeta Švajcarske, Norveške, Švedske, a ne Srbije – primetio je on.

Buha je vladi zamerio i „kataklizmični deficit“ u poslovanju s inostranstvom koji će do kraja godine iznositi 13,5 milijardi dolara, kao i veliko zaduženje građana, lošu demografsku politiku… Naglašavajući da je budžet i dalje trošadžijski, Zoran Ostojić(LDP) primetio je da između ekonomske politike ove i prethodne vlade nema bitnije razlike. Budžet je, smatra, populistički i štetan za građane i zemlju.

– Povećanje troškva je za osudu jer je svima jasno da proizvodnja ne može da finansira trošadžijsku vladu Mirka Cvetkovića – rekao je Ostojić, dodajući da je rebalans cena formiranja vladajuće koaliciji.

On je zamerio ministarki na optimističkom pogledu o posledicama globalne krize na Srbiju.

– Takav optimistički pogled sebi ne sme da dozvoli ni vlada Francuske ni vlada Nemačke – naveo je on.

Većinom glasova predloženi rebalans su juče podržali skupštinski odbori za finansije i za prosvetu. Na sednici Odbora za prosvetu bilo je dosta zamerki na račun sredstava namenjenih obrazovanju. Rebalansom je predviđeno da 96 odsto od ukupno 106 milijardi dinara iz budžeta Ministarstva prosvete bude utrošeno na isplatu plata zaposlenih, korisnike stipendija i kredita. Ministar prosvete Žarko Obradovićje rekao da obrazovanje treba da dobije ozbiljniju poziciju u budžetu i više sredstava, ali da „novca ima malo“. On je najavio da će Ministarstvo pokušati da iz NIP sledeće godine dobije više sredstava za projekte.

Predsednik Odbora za prosvetu Zoran Šami nije podržao predloženi rebalans i amandmanom je predložio da 78 miliona dinara bude namenjeno za pomoćtalentovanoj deci. Rebalansom je prvobitno planirana cifra od 20 miliona za ovu namenu smanjena na 10 miliona.

– Ako u Srbiji ima hiljadu talentovane dece, a verujem da ih je mnogo više, po postojećim izdvajanjima na svako to dete godišnje otpada 10.000 dinara, odnosno mesečno 10 evra – izračunao je Šami.

Prva četiri sata jučerašnje sednice radikali su reklamirali povredu Poslovnika i govorili o najrazličitijim temama. Oni su na samom početku najavili da neće dozvoliti da počne rasprava o Predlogu rebalansa budžeta sve dok im se ne vrate mandati poslanika koji su prešli u poslanički klub Napred Srbijo Tomislava Nikolića. Govorili su o sednici Odbora za finasije koja je, prema njihovom mišljenju, bila nelegalna jer joj je predsedavala Jorgovanka Tabakovićiz Nikolićevog poslaničkog kluba. Kritikovali su zatim izjave pojedinih državnih funkcionera predsednika Srbije Borisa Tadića o Euleksu i potpredsednika Vlade Božidara Đelića o parlamentu kao „crnoj rupi“ na putu Srbije ka EU, a nisu zaboravili ni Kosovo, Crnu Goru, poskupljenja gasa, hrane, Haški tribunal, stanje u pojedinim opštinama…

Nema dogovora o skupštinskim odborima

U izjavi medijima u Skupštini Tomislav Nikolić, šef poslaničkog kluba Napred Srbijo, potvrdio je da parlamentarne stranke još nisu postigle saglasnost o popuni članova skupštinskih odbora i o predsednicima tih radnih tela, ali da o tome postoji okvirni dogovor. Nikolićje ponovio da ne namerava da podnese ostavku na mesto predsednika Administrativnog odbora i da bi voleo da ga na sednici tog tela smene članovi iz SRS i DS. „Poslanički klub Napred Srbijo ima trenutno četiri predsedničke funkcije u odborima, a prema kvotama treba da ima dva i spremni smo da podnesemo ostavku u dva odbora“, dodao je Nikolić.

Vlada dostavila Predlog zakona o rakiji

Svako ko se bavi proizvodnjom rakije koja nije za sopstvene potrebe platiće prekršajnu kaznu od 5.000 do 30.000 dinara, a preduzetnik koji u proizvodnji alkoholnog pića koristi etanol sintetičkog porekla, nije upisan u registar proizvođača ili nema uređene magacinske prostorije platiće kaznu od 250.000 do 500.000 dinara, predviđeno je Predlogom zakona o rakiji i drugim alkoholnim pićima koji je Vlada dostavila Skupštini. Ovim zakonom se regulišu proizvodnja, upis u registar proizvođača, kvalitet, oznaka geografskog porekla, deklarisanje, promet rakije i drugih alkoholnih pića. Zakon bi trebalo da eliminiše proizvodnju falsifikata i biće očuvana tradicija u proizvodnji rakije i ostalih alkoholnih pića. Zabranjeno je korišćenje etanola sintetičkog porekla za proizvodnju alkoholnih pića, kao i da se u prostorijama u kojima se proizvodi rakija drži i upotrebljava šećer, etanol i druge materije kojima se mogu menjati propisani prirodni sastojci rakije. Proizvođači moraju da se upišu u registar, da imaju geografsku oznaku porekla i specifikaciju proizvdnje, vode podrumarsku evidenciju… Ukoliko prekrše odredbe zakona proizvođači mogu da budu novčano kažnjeni, od 300.000 do tri miliona dinara. Odredbe zakona ne odnose se na proizvodnju rakije za sopstvene potrebe, te će građani Srbije slobodno moći da nastave da peku rakiju. Sem ovog, Vlada je Skupštini dostavila i Predlog zakona o etanolu.

Traži se objašnjenje

Kritikujući izjavu potpredsednika Vlade Božidara Đelića da je parlament „crna rupa“, jer sporo usvaja zakone koji su neophodni za brže pridruživanje EU, poslanik SRS Zoran Krasićje predsednici srpskog parlamenta Slavici Đukić- Dejanovićpredložio da protiv Đelića podnese „krivičnu prijavu“. Predsednica Skupštine je na to odgovorila da će od Đelića tražiti objašnjenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari