Radikali nisu dozvolili Davenportu da predstavi izveštaj 1Fonet / Zoran Mrđa

Majkl Davenport, šef Delegacije EU u Srbiji, nije uspeo danas da predstavi Izveštaj EU o napretku Srbije članovima Odbora za evropske integracije.

Predstavnici radikala i Dveri, pozivajući se na skupštinski Poslovnik, nisu dozvolili razmatranje izveštaja koji je u parlament stigao na engleskom jeziku i u elektronskoj formi .

Radikali su, pozivajući se na Poslovnik, osporavali i legtimitet Davenpoorta, uz napomenu da je njemu mesto na galeriji parlamenta među zvanicama, a ne u skupštinskoj sali. Nadgornjavanje je, uz pauze, trajalo nekoliko sati, tako da je naposletku, kako je objasnila Marinika Tepić, predsednica Odbora za evropske integracije, sednica odložena dok se ne steknu uslovi za njeno održavanje.

U prepucavanju vlasti i desne opozicije predlog Čedomira Jovanovića, šefa poslaničke grupe Liberalno demokratske partije, da se prekine “ponižavanje parlamenta”, delovao je kao glas razuma i spasonosni izlaz iz neprijatne situacije.

“Molim vas da prekinemo ovu sramotu, jer je sramota za ovu skupštinu da linčujemo čoveka koji je ovde došao da radi svoj poosao. Niko ne zaslužuje takvo ponašanje. Nikada nije bio prisutan takav rigidan stav prema onima koiji rade svoj posao. Treba uvažiti i primedbu poslanika Srpske radikalne stranke da se materijal ubuduće dostavlja na srpskom jeziku, jer ne govore svi poslanici engleski jezik”, rekao je Jovanović, nakon čega je predsednica Odbora za evropske integracije odredila desetominutnu pauzu kako bi se konsultovala o daljem toku sednice. Potom je usledilo i odlaganje sednice dok se ne steknu uslovi za njeno održavanje.

Sednica skupštinskog odbora, inače, počela je u pola devet i dva puta je odlagana, jednom zbog zakazanog glasanja, a drugi put zbog konsultacija “šta dalje“. U prvom delu sednice radikali su tvrdili da po Poslovniku Davenport nema pravo da učestvuje u radu skupštinskog odbora, niti da sedi na mestu predsedavajućeg.

Šef delegacije EU u Srbiji, posle pauze, u kojoj su članovi Odbora napustili sednicu da bi prisustvovali u Danu za glasanje, promenio je mesto, tako da više nije sedeo na mestu predsedavajućeg.

„Ako hoćete da razmatramo Izveštaj, hajde da to učinimo, ali po Ustavu i zakonima Srbije, a ne kako hoće nekakav Majkl Davenport. Nikakav materijal za rad nismo dobili, engleski jezik još uvek nije zvaničan jezik u skupštini. Dok ne obezbedite adekvatni materijal i ne stvorite uslove, odložite sednicu“, rekao je poslanik SRS Nemanja Šarović.

On je imao primedbe i što šef Delegacije EU sedi na mestu predsedavajućeg, jer , kako je objasnio evropski zvaničnik može da govori na sednici Skupštine Srbije, ali ne i na Odboru za evropske integracije.

„Ovaj čovek koji sedi pored vas, je običan činovnik EU, koja je u raspadu“, rekla je poslanica SRS Nataša Jovanović, a Jovo Ostojić, poslanik radikala čije izručenje sa još dva člana SRS traži Haški tribunal, izašao je za govornicu i rekao da je Davenport tu zbog njega.

„Došao je mene da uhvati, lepo se ponašajte, zar bi ste se tako ponašali da se radi o vašoj grbači“, upitao je Ostojić članove Odbora.

I poslanici Dveri tražili su odlaganje sednice Odbora za evropske integracije, ali sve do “ulaska Srbije u EU“. Lider Dveri Boško Obradović precizirao je da je Davenport, Britanac čija zemlja je izašla iz EU i da on treba da podnese izveštaj o Bregzitu.

„Davenport koji dolazi iz Velike Britanije nije kompetentan da se bavi ovom temom. Velika Britanija izašla iz EU ne znam zašto dolazi da nas ubeđuje da uđemo u EU“, rekao je Obradović.

Milomir Vujadinović, poslanik Srpske napredne stranke, pozivao je kolege iz opozicije da se uzdrže od reklamiranja Poslovnika, da budu domaćini, da se dostojanstveno ponašaju prema gostu, a Davenporrtu se obratio i sa -„Dragi gostu, osećajte se dobro“.

Predsednica Odbora Marinika Tepić apelovala je na poslanike da ne opstruišu predstavljanje Izveštaja i da ne zloupotrebljavaju reklamiranje Poslovnika, već da dozvole da Izveštaj bude predstavljen, pa da diskutuju. Objašnjavajući zbog čega je izveštaj na engleskom, Tepićeva je navela da nije u pitanju “naš službeni dokument”, već EU, a službeni jezik EU je engleski ,a “srpski nažalost nije”. Ona je apelovala na poslanike da se smire, jer će Davenport suštinu izveštaja izložiti na srpskom.

Predsednica Odbora za EU objasnila je poslanicima i da će se uzdržavati od izricanja opomena, ali da ni oni to ne bi trebalo da zloupotrrebljavaju. Međutim, nakon pauze, zbog glasanja u skupštinskoj sali, Tepićeva je, budući da je sednica Odbora nastavljena u istom maniru, ipak pripretila da će morati da se lati kažnjavanja. Radikali su odgovorili da ih ništa ne može da ih spreči da govore, pa ni kazne, kao i da su spremni da ih ponovo iznose iz skupštine, ali da će to ovoga puta morati da čine naprednjaci.

Ni u nastavku saednice radikali nisu dozvolili Davenportu da predstavi izveštaj, a Vojislav Šešelj, lider radikala, mu je poručio da poslanicima neće moći da se obrati pod ovim uslovima, koji nisu po Poslovniku.

“Vlada Srbije voli da je ponižavaju, voli to i naše pravosuđe i mi to ne možemo da sprečimo, jer oni vole poniženja, ali jedno je jasno službeni jezik u Srbiji je srpski i sva dokumenta moraju biti dostavljana na tom jeziku i eventulano jeziku nacionalnih manjina. U Srbiji ne postoji engleska, australijanska, američka i neka druga manjina koja govori engleski jezik i zato niko nema pravo da zvanične dokumente poslanicima srpskog parlamenta dostavlja na tom jeziku i u elektronskoj formi“, rekao je Šešelj.

Sednicu Odbora, koja je trajala nekoliko sati i kojoj su prisustvali brojni poslanici, a ne samo članovi Odbora, obeležila su dobacivanja, aplauzi i brojni komentari. U pauzama lider radikala zabavljao je prisutne, puštajući im “najnoviju četničku pesmu”, posvećenu Donaldu Trampu, novom američkom predsedniku.

Tepić: Od Maje Gojković tražiću zaštitu Odbora i Davenpoorta

„Mogu da razumem političke razloge, čak i legitimna sredstva poslanika za opstukciju rada parlamenta i radnih tela, ali ovo je bila ne opstrukcija, nego destrukcija. Jedan od pominjanih razloga – da nije pripremljen prevod Izveštaja na srpskom jeziku – mogao je biti prevaziđen tokom same sednice, imajući u vidu da je ambasador Davenport izrazio spremnost da Izveštaj predstavi na srpskom jeziku. Međutim, namera i takođe dominantno pominjani cilj poslanika SRS da ambasadoru Davenportu, kako su naveli, neće dozvoliti da se uopšte i ikada obrati u Narodnoj skupštini, jeste zapravo pravi razlog destrukcije i, po mom dubokom uverenju, sa istom namerom poslanika SRS i kada budemo nastavili sednicu. Stoga ću od predsednice Narodne skupštine, gospođe Maje Gojković tražiti zaštitu i Odbora, kao i ambasadora Davenporta, kojem su upućivane upozorenja da što pre napusti zgdragu Narodne skupštine. To je skandal koji se ne sme nikada više dopustiti, ko god bio naš gost, a ambasador Davenport je na moj poziv došao u svojstvu gosta da nam predstavi Izveštaj“, navodi Marinika Tepiuć , šefica Odbora za evropske integracije u saopštenju .

Ona poodseća da je u nekoliko navrata apelovala na poslanike SRS da ne zloupotrebljavaju njen načelni i principijelni stav da neće izricati opomene i oduzimati reč poslanicama, jer je i sama opoziciona poslanica i da ne smatra da je izricanje opomena način komnunikacije ,a naročito ne na Odboru za evropske intregracije. „Kao predsednica Odbora za evropske integracije neću dozvoliti da ma ko od narodnih poslanika skandalizuje rad Odbora i instituciju Narodne skupštine i vređa njeno dostojanstvo“, zaključuje Tepićeva.

Davenport spreman da se vrati u Skupštinu

Delegacija Evropske unije izrazila je žaljenje što danas nisu bili ispunjeni uslovi za predstavljanje izveštaja Evropske komisije o Srbiji za 2016. godinu članovima Odbora za evropske integracije Narodne Skupštine, na koje je ambasadora Majkla Davenporta pozvala predsednica Odbora.
Kako se navodi u saopštenju Odbor duže od jedne decenije ima praksu da pozove Delegaciju EU da razmatra izveštaj Komisije sa poslanicima.
„Delegacija prepoznaje važnu ulogu Narodne skupštine i veliki doprinos koji daje procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji. Zbog toga Delegacija zahvaljuje predsednici Narodne skupštine i Odboru za evropske integracije na nastojanjima da poslanicima pruže priliku da se čuju njihovi stavovi o izveštaju Komisije za 2016. Ambasador je spreman da se vrati u Narodnu skupštinu na poziv predsednice Skupštine i predsednice Odbora kada se steknu uslovi za takvu diskusiju“, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari