NASTAVAK S 1. STRANE
Zbog odsustvovanja nekoliko poslanika, novoformirana skupštinska većina je i na početku sednice imala problema s kvorumom, ali su „uskočili“ poslanici LDP. Šef poslaničke grupe LDP Čedomir Jovanović objasnio je da žele da omoguće rad parlamenta, ali da neće podržati predložene zakone.

NASTAVAK S 1. STRANE
Zbog odsustvovanja nekoliko poslanika, novoformirana skupštinska većina je i na početku sednice imala problema s kvorumom, ali su „uskočili“ poslanici LDP. Šef poslaničke grupe LDP Čedomir Jovanović objasnio je da žele da omoguće rad parlamenta, ali da neće podržati predložene zakone. Pošto dve tačke dnevnog reda nisu objedinjene, Skupština će ove zakonske predloge odvojeno razmatrati, te rasprava u načelu može da traje 10 sati. Ako se tome doda pauza od 24 sata za podnošenja amandmana i zatim rasprava o njima, malo je verovatno da će Skupština uspeti da u četvrtak-petak, kako je najavljeno, usvoji ove akte i izabere vladu.
Kako je u ime predlagača objasnio Boško Ristić (DS) izmenama i dopunama Zakona o vladi predviđeno je da prvi potpredsednik bude i zamenik predsednika Vlade sa svim ovlašćenjima premijera, izuzev prava da predlaže izbor ili razrešenje člana Vlade Srbije. U slučaju da Vlada ima paran broj članova, odluka je doneta i ako za nju glasa najmanje polovina svih članova Vlade, pod uslovom da je za odluku glasao premijer, koji time dobija „zlatni glas“. O izmenama Zakona o ministarstvima kojima je predviđeno da budući kabinet premijera Mirka Cvetkovića ima 24 ministarstva, poslanici bi trebalo da raspravljaju danas.

ĐUKIĆ-DEJANOVIĆ: Izbor vlade zavisi od dužine rasprave

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je juče da će tokom ove sedmice biti usvojene izmene Zakona o vladi i Zakon o ministarstvima, a da li će biti izabrana i nova vlada zavisiće od rasprave i broja podnetih amandmana. Ona je novinarima u parlamentu rekla da će, kada vidi kojom se dinamikom kreće diskusija, odrediti i dan za glasanje, nakon čega će se „ići na formiranje vlade“. „Cele nedelje ćemo raditi, a da li ćemo izabrati vladu zavisiće od broja učesnika debate i podnetih amandmana, sugestija, od svega onoga što je parlamentarni život inače“, rekla je predsednica Skupštine. Na naše pitanje da li će onda kao predsednica Skupštine Srbije zamrznuti funkciju potpredsednika SPS , Dejanovićeva je odgovorila da će to učiniti ako od nje to stranka bude tražila. Novinare je zanimalo i da li će Milutin Mrkonjić i dalje insistirati da pod okriljem ministarstva za infrastrukturu budu Železnica, Putevi Srbije i Jat, predsednica Skupštine je odgovorila neodređeno „da će potpredsednik te stranke Milutin Mrkonjić svakako biti neophodan vladi ukoliko ona planira da korektno i dobro radi“. Govoreći o pitanjima za koje je, kao je rekla, zainteresovana javnost, kao što je „dupliranje funkcija“, Đukić-Dejanović je najavila da će Skupština postaviti to pitanje Ustavnom sudu Srbije, od koga se očekuje odgovor.

Na početku sednice šef poslaničke grupe SRS Tomislav Nikolić ukazao je na povredu Poslovnika, tvrdeći da predsednica parlamenta nije mogla da zakaže vanredno zasedanje po hitnom postupku niti da uvrsti predloge zakona u dnevni red u roku u kojem je to učinila. Naveo je da poslanici nisu imali vremena da prouče predloge.
– Slavica Đukić-Dejanović nastavila je lošu praksu zakazivanja vanrednih sednica suprotno Poslovniku. Izuzev mene koji nisam stigao da zakažem ijednu sednicu, svi dosadašnji predsednici su parlament pretvarali u slugu vlade – primetio je Nikolić.
Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović objasnila je da je sednicu sazvala u kraćem roku, u skladu s Poslovnikom, zbog potrebe da Skupština što pre razmotri predložene zakone. Nakon Nikolića povredu Poslovnika je reklamiralo više poslanika SRS, a njihove primedbe uglavnom su se svodile na tvrdnje da je prekršen Ustav time što nekoliko poslanika, među kojima Veroljub Stevanović i Dragan Marković Palma, istovremeno obavljaju funkcije gradonačelnika i poslanika.
Dragan Todorović (SRS) upozorio je da će time biti dovedeni u pitanje zakoni usvojeni glasovima tih poslanika. Radikali su podsetili da je Odbor za rešavanje o sukobu interesa ocenio da istovremeno ne mogu da budu obavljane te dve funkcije i tražili da Skupština prekine rad dok se o ovome ne izjasni Ustavni sud, navedeni poslanici podnesu ostavke, a umesto njih budu izabrani drugi. Dragan Šormaz (DSS) upitao je gde je Ivica Dačić (SPS).
– Dačić je dužan da kaže da li mu je važnija sednica Skupštine ili zasedanje Socijalističke internacionale – rekao je Šormaz, optužujući socijaliste da su izneverili svoje birače i nazivajući novu vladu „Cvetković – Daček“.
Žarko Obradović je replicirao Šormazu, a sem ovog zabeležen je i oštriji verbalni duel Vjerice Radete (SRS) i Veroljuba Stevanovića (Zajedno za Kragujevac). Radeta je Stevanovića i Mlađana Dinkića nazvala „parom lopuža“ i optužila za „lopovski dil“. Na to je Stevanović podsetio da je on, „kriminalac“ ubedljivo pobedio u Kragujevcu, da se ovaj grad uspešno razvija, ali i obećao da će, ukoliko Ustavni sud presudi da ne može istovremeno da bude poslanik i gradonačelnik, podneti ostavku na prvu funkciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari