Slavica Đukić-Dejanović, predsednica Skupštine Srbije, sazvala je za danas treće vanredno zasedanje parlamenta, na kome bi trebalo da budu imenovani članovi skupštinskih delegacija u međunarodnim parlamentarnim institucijama. Osim Predloga odluke o utvrđivanju sastava stalnih delegacija Skupštine u međunarodnim parlamentarnim institucijama, biće razmotren i Predlog odluke o razrešenju i imenovanju članova i zamenika članova Republičke izborne komisije, kao i Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova odbora Narodne skupštine, koji je podnela poslanička grupa G17 plus.

Svim poslaničkim grupama predsednica Skupštine Srbije poslala je pismo i zamolila da omoguće formiranje novih parlamentarnih delegacija. No, ukoliko ne bude postignut dogovor sa svim poslaničkim grupama o sastavu delegacija, pojedina mesta bi mogla ostati privremeno upražnjena i popunjena naknadno. Đukić-Dejanovićse nada i da će do ponedeljka, za kada je zakazana sednica Saveta Evrope, biti izabrana nova delegacija parlamenta Srbije. Ukoliko se to ne desi, delegaciju će činiti poslanici koji su bili u dosadašnjoj delegaciji Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, a koji su ponovo poslanici i ponovo kandidovani da budu u delegaciji.

Da ni današnja sednica neće proteći bez polemike sadašnjih i bivših radikala govori i tvrdnja Dragana Todorovića, šefa poslaničke grupe Srpske radikalne stranke, koji navodi da radikali neće prihvatiti prekrajanje izborne volje sa majskih izbora, kada su radikali dobili 78 poslaničkih mandata.

– Na osnovu rezultata tih izbora dobili smo pravo da imamo predstavnike u svim odborima, delegacijama i Republičkoj izbornoj komisiji i po tom pitanju nema nikakve dileme – kazao je Todorović.

On je novinarima u Skupštini Srbije rekao i da radikalima pripada i mesto zamenika RIK-a na kom je trenutno naprednjak Dejan Đurđević.

Tomislav Nikolić, šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke, rekao je juče da je sastav delegacija, RIK-a i odbora odavno dogovoren, ali da se niko nije usuđivao to da stavi na dnevni red dok se ne postigne dogovor sa radikalima. Nikolićje primetio da bi u ponedeljak trebalo da počne zasedanje Skupštine Saveta Evrope, a da Skupština još nema delegaciju.

– Ako je u interesu Srbije da šalje svoje delegacije, onda će sednica biti održana i bez neke poslaničke grupe, a ako se nastave ucenjivanja, onda u Strazburu nećemo imati predstavnike – naveo je Nikolići dodao da naprednjaci traže da i u odborima u kojima nemaju članove, a imaju pravo na to, radikali podnesu ostavke da bi naprednjaci bili izabrani.

– Mi nećemo biti problem uopšte, a kako će teći sednica Skupštine na kojoj o tome treba da se raspravlja – videćemo – istakao je Nikolić.

Skupština Srbije ima devet stalnih parlamentarnih delegacija, koje je izabrala 13. juna 2007. i od tada njihov sastav nije menjan. Novi skupštinski saziv konstituisan je posle majskih izbora, 27. juna ove godine, a novi sastav delegacija trebalo je da se utvrdi u roku od šest meseci, odnosno do kraja 2008. Skupština Srbije, pored delegacije za Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope, koju čini sedam članova i sedam zamenika, ima i delegacije koje je predstavljaju u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a i Parlamentarnoj skupštini NATO. Pored toga, stalne delegacije parlament ima u Zapadnoevropskoj uniji, Parlamentarnoj skupštini Crnomorske ekonomske saradnje, Interparlamentarnoj uniji, Parlamentarnoj skupštni Centralnoevropske inicijative, Parlamentarnoj skupštini Mediterana, kao i Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja.

NIKOLIĆ: Blanko ostavke nisu relevantne

Tomislav Nikolić, šef poslaničke grupe SNS, rekao je juče novinarima da blanko ostavke poslanika koji su prešli iz Srpske radikalne stranke u SNS nisu relevantne i da se ne mogu naći na dnevnom redu sednice skupštinskog Administrativnog odbora. On je objasnio da su ostavke povučene pre mesec i po dana pisanim putem i da se sada vladajuća većina nalazi pred velikim ispitom i izazovom da prekrši Ustav i razmatra nešto što ne postoji. „Ostavka nije poveravanje mandata, ona je znak da neko ne želi više da bude poslanik i u Srbiji su te blanko ostavke su ucenjivačke i predstavljaju uslov za dobijanje mandata“, rekao je Nikolić i dodao da Zakon o izboru narodnih poslanika nije usklađen s najvišim pravnim aktom i da su zbog toga neophodne njegove izmene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari