Radikali protiv javnih izvršitelja 1Radikali protiv izvršitelja Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Poslanici Srpske radikalne stranke (SRS) predali su danas u Skupštini Srbije novi Predlog zakona o izvršnom postupku i obezbeđenju sa više od 100.000 potpisa podrške građana za ukidanje institucije javnog izvršitelja, saopštio je na konferenciji za novinare zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj.

Radikali će, kako je navedeno u saopštenju sa konferencije, Skupštini Srbije predati „potpuno novi Predlog zakona o izvršenju, koji više neće dopuštati da nam se dešavaju pljačke kakve smo imali prilike da vidimo u prethodnom periodu, a koje su nam doneli javni izvršitelji“.

Ističući da je instituciju javnog izvršitelja uvela Demokratska stranka 2011. godine, Šešlej je rekao da su se radikali tome protivili.

„Mislimo da se ta institucija u praksi pokazala kao vrlo nepravedna i nehumana. Želimo da našim novim predlogom zakona onemogućimo da bilo ko, a pogotovo zbog malih potraživanja, ostane bez krova nad glavom“, rekao je Aleksandar Šešelj.

On je objasnio da SRS predlaže izmene zakona po kojima „niko ne sme da ostane bez minimum 12 kvadrata stana, tojest stambenog prostora po članu domaćinstva, a izvršenja se vraćaju u sudove. Radikali smatraju „nenormalnim“ da se neka treća osoba „bogati iz dužničko-poverilačkog odnosa, a da niko nema nikakvu kontrolu nad tim šta rade javni izvršitelji“. Puka statistika, o kojoj Ministarstvo pravde priča, nije dovoljan razlog za postojanje jedne takve institucije, kao što su javni izvršitelji, rekao je Šešelji i naveo da su radikali širom Srbije prikupili više od 100.000 potpisa.

„Mislimo da je jedno od gorućih pitanja pitanje javnih izvršitelja, da je potrebno da se to što pre ukine, jer se apsolutno ne poštuju, pre svega, ljudska prava, kao ni dostojanstvo građana Srbije, rekao je Aleksandar Šešelj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari