Radulović (DJB): Prava opasnost je diktatura koju uvodi Vučić 1Foto: Medija centar

Predsednik Dosta je bilo (DJB) Saša Radulović optužio je vlast da politizuje krizu sa korona virusom, navodeći da „protivustavno suspendovanje“ Narodne skupštine predstavlja državni udar.

„Predsednik Srpske napredne stranke je izvršio državni udar, maltretira svakodnevno naciju preko TV-a, vređa i ponižava građane, preti, zastrašuje, uništava domaću privredu i vodi državu u kolaps“, rekao je Radulović, za novi broj nedeljnika NIN, dodajući da misli kako Aleksandar Vučić „uvodi diktaturu“.

Kako je Radulović naveo, kada neko protivustavno suspenduje Narodnu skupštinu i na sebe preuzme njene nadležnosti, „to se zove državni udar“.

„Bez ikakve dileme imamo tri lica, predsednika Republike, predsednicu Vlade i predsednicu Narodne skupštine koji su prvo bez ikakvog obrazloženja odlučili da ‘skupština ne može da se sastane’, a onda na sebe preuzeli sve nadležnosti skupštine i počeli da donose odluke u njeno ime. Dakle: državni udar je izvršen“, rekao je Radulović.

Prema njegovim rečima, sve druge skupštine u svetu zasedaju.

„Predsednik Republike nema nikakve ustavne nadležnosti da se bavi krizom. Jedini način da prikrije fijasko oko izbora, prikrije odgovornost SNS-a za izlaganje građana opasnosti u vreme sakupljanja potpisa i sebe ponovo stavi na čelo kolone, a celu naciju uvuče u svoju novu Feketić pozorišnu predstavu je da izvrši državni udar, protivustavno suspenduje Skupštinu bez obrazloženja i na sebe preuzme sve nadležnosti“, naveo je Radulović.

On je ocenio da je odluka o vanrednom stanju doneta kršenjem Ustava.

„DJB smatra i da ne postoji osnov za uvođenje vanrednog stanja. Član 200. stav 1. Ustava kaže: Кada javna opasnost ugrožava opstanak države ili građana, Narodna skupština proglašava vanredno stanje. Bez ikakve dileme nije ugrožen opstanak ni države ni građana. Za epidemije i pandemije država Srbija ima poseban zakon i uvodi se vanredna situacija“, naveo je Radulović.

Prema njegovim rečima, predsednik Republike, Vlada Republike Srbije i predsednica Narodne skupštine bi u svakoj normalnoj zemlji na svetu odgovarali „zbog zloupotrebe svog položaja, podrivanja ustavnog poretka i protivustavnog preuzimanja nadležnosti Narodne Skupštine“.

On je rekao i da bi se situacija izmenila ako bi zasedala Skupština jer Srbija ne bi bila „van ustavnog okriva“.

„Izbegli bismo diktaturu jednog čoveka. Skupština bi donosila sve odluke koje se tiču poštovanja ljudskih prava u koja spada i sloboda kretanja i pravo naših građana da se vrate kući iz dijaspore. Oko svih odluka bi bila rasprava. Bilo bi razumno da rasprava bude skraćena kako bismo bili efikasni. Predsednik Republike ne bi imao nikakve nadležnosti. Ne bi mogao da svakodnevno plaši i maltretira građane Srbije, preti im kao da su maloletni, vređa ih, ponižava i vodi dvadesetčetvoročasovnu kampanju preko RTS-a“, naglasio je Radulović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari