Radulović i Živković bi stali iza Saše Jankovića 1Foto: Dragan Antonić/Fonet

Nova stranka Zorana Živkovića spojiće se sa pokretom Dosta je bilo i predložiće da njihov zajednički predsednički kandidat bude Saša Janković, zaštitnik građana, kao i da druge stranke opozicije pristupe ovom bloku, tvrdi za Danas visokopozicionirani izvor iz jedne od ovih stranaka.

Naš izvor, međutim, nije hteo da pod imenom i prezimenom govori o ovom političkom planu. U Novoj i u DJB nisu hteli ni da potvrde ni da izričito demantuju ove navode. Tako je Zoran Živković na pitanje novinara Danasa o ujedinjenju sa Radulovićem odgovorio kontrapitanjem da li smo mi tabloid. On je potvrdio izveštaje tabloida da se nedavno sa Radulovićem video u poznatom beogradskom restoranu „Madera“.

„Popričali smo o svemu, i samo to se i desilo, razgovor, ništa više“, rekao je Živković, a iz njegovih reči nije se moglo zaključiti da li je razgovor vođen i na temu ujedinjenja i predsedničkog kandidata.
U pokretu DJB rečeno nam je da su Saša Radulović i Dušan Pavlović na putu i nedostupni i da bez njih nije moguće proveriti informacije o saradnji sa Živkovićem. Međutim, potpredsednik DJB Aleksandar Stevanović rekao je za Danas da ne zna ništa o tome i da misli da informacija nije tačna.
Kada je reč o podršci predsedničkom kandidatu, smatra se da bi DJB u toj ulozi pre bio za akademika Dušana Teodorovića ili za forenzičarku Miroslavu Malenović nego za Jankovića. Međutim, na te navode u DJB ljutito reaguju tvrdeći da su to spekulativno iskonstruisani navodi, kao i priča o tome da Radulović vidi u Jankoviću konkurenciju na mestu lidera opozicije.

Oni tvrde da Janković još nije odlučio da se kandiduje i da je to glavni razlog što se oni ne izjašnjavaju decidno o njemu kao kandidatu. A kada je reč o saradnji sa Zoranom Živkovićem, to se već pominjalo na političkoj sceni Srbije. Naime, i Živković i Radulović i Dušan Pavlović ispričali su različite verzije o pokušaju da budu u jednoj stranci iz jula 2013. Tada je Radulović bio ministar privrede u vladi Ivice Dačića i Aleksandra Vučića. I on i Dušan Pavlović razgovarali su da uđu u Živkovićevu Novu stranku.

Dve godine kasnije Živković je rekao da je to odbio jer su mu tražili da Nova postane novi G17. Radulović i Pavlović pak naveli su da su tražili da Živković ne bude predsednik stranke jer nema ni znanje ni kredibilitet da predvodi opciju, koja bi zauzela mesto DS.

Živković: Promene promenom predsednika

Sve velike promene u Srbiji su počinjale promenom predsednika, a predsednički izbori sledeće godine su prilika da se Srbija vrati na pravi put, izjavio je u subotu predsednik Nove stranke Zoran Živković i naglasio da proevropska i prodemokratska opozicija mora da izađe sa jednim kandidatom. „Proevropska, prodemokratska opozicija mora da izađe sa jednim kandidatom, to nije pitanje volje, da li smo spremni, niti da li smo hrabri i pametni, to je obaveza“, naglasio je Živković posle Osme redovne Konferencije Nove stranke.

Vukadinović: Principi umesto spasitelja’]

Umesto euforije u traganju za zajedničkim kandidatom na predsedničkim izborima, opozicija bi morala da se dogovori o principijelnim stvarima i zajednički nastupi radi stvaranja regularnih izbornih uslova, izjavio je FoNetu narodni poslanik Đorđe Vukadinović, koji smatra da su evropske integracije Srbije „na slepom koloseku“. Kao sagovornik u seriji intervjua „Bez rukavica“, Vukadinović je ocenio da, mimo toga, možete imati kandidata kojeg god hoćete, jednako će proći. „A opoziciji je stalo da traži spasitelja“, ukazao je Vukadinović, koji smatra da nema tog izbavitelja koji će u ovakvim okolnostima to da uradi, jer vlast stalno proizvodi beskrajni spisak kandidata, koji se kandiduju i samokandiduju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari