Rak rana partijska uprava 1

Povodom protesta oglasio se i Zrenjaninski socijalni forum, koji je pružio podršku demonstrantima i svim ljudima koji na ulicama Srbije danima protestvuju protiv zloupotreba vlasti i očajnog stanja u kome se nalazi narod.

– Zrenjaninski socijalni forum pruža punu podršku demonstrantima, koji ističu ne samo zahteve za demokratizaciju političkog života, već ukazuju i na socijalnu katastrofu u kojoj se nalazimo zbog ekonomske politke bazirane na načelima neoliberalizma. Rak rana našeg sistema je partijska uprava. Na izborima se odlučuje o tome koja partijska klika će u naredne četiri godine javne pare trpati u privatne džepove. Javne institucije ne služe potrebama građana, odavno su pretvorene u rezervoare privilegija za pripadnike vladajućih stranaka. Partije su mašine za eksploataciju javnih resursa, koje se na izborma takmiče među sobom zbog kontrole nad plenom, navodi politikolog Miroslav Samardžić iz Zrenjaninskog socijalnog foruma.

Prema njegovim rečima, Srbija je danas kolonija kojom upravljau strane sile, u ovom trenutku naročito Nemačka i Rusija. U procesima restauracije kapitalizma izgubili smo nacionalnu nezavisnost. Zapadnim mentorima aktuelnog režima treba otvoreno poručiti da su oni, pored Putina, glavni zaštitnici i protagonisti autoritarnih tendencija u Srbiji ističe Samardžić.

– Promenu u Srbiji neće doneti korumpirani političari, već samoogranizovani građani, svojim autonomnim političkim akcijama. Ovih dana devojke i mladići na ulicama naših gradova pokazuju kako je promena moguća. Zbog toga pozivamo građane da ih podrže. Moramo obnoviti našu državu na načelima socijalne i participativne demokratije, u kojoj će biti poštovana ljudska i socijalna prava, kao i prava svih drugih naroda koji zajedno sa nama žive, izričit je Miroslav Samardžić.

Rak rana partijska uprava 2

Za vlast su dobri samo oni koji su u SNS: Sa protesta u Zrenjaninu

Zrenjaninski advokat Miljan Pernat kaže da pruža podršku mladima, a da otpuštene radnike zrenjaninskih ugašenih firmi ne razume, jer se ne odazivaju protestu.

– Mlade razumem i podržavam zdušno. Odrasle ne razumem, naročito radnike naših silnih ugašenih firmi, koji su najveće žrtve eksperimenata naših vlasti. Svi bi trebali da dođu, podrže i solidarišu ove proteste, smatra Pernat. Motiv je ostao isti kao do sada, a problem je Vučić i način na koji on shvata vlast, smatra Zrenjaninac Dragoslav Ponoćko.

– Premijer vlade koja je opljačkala penzionere i vođa stranke kupljenih diploma, budući predsednik Srbije koji je oktroisao Skupštinu i oduzeo joj pravo da radi više od mesec dana, kontrolor svih medija je izveo sve ans na ulicu. Mi sad pričamo o procentima pobede, a zapravo čitava predizborna kampanja nije uopšte bila regularna, jer je jedan kandidat države medije, novac poreskih obveznika, i na kraju je pobedio. Legalnost izbora može da se meri time što je taj kandidat osvojio određeni broj glasova, ali legitimitet vlasti se ne meri samo procentom osvojenih glasova, nego time šta ćeš ti dobro da uradiš za građane. Ako je dobro to da smanjiš penzije, da se radnici vešaju po fabrikama jer ne dobijaju plate, da mladi beže iz zemlje jer ne mogu da dobiju posao osim, ako se ne učlane u njegovu stranku, da kriminalci imaju službene legitimacije, onda to nije moja država već jedna autokratska tvorevina u kojoj će premijer, alias predsednik uskoro biti sam samo sa starima, jer će mladi otići, kaže Ponoćko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari