Rakić: Bićemo kamen u cipeli koji će podsećati Prištinu na obaveze 1Foto: srpskalista.net

Srpska lista ima jačinu i od nje zavisi vlada u Prištini. Nećemo se ponašati ucenjivački, nećemo gurati prst u oko Albancima, ali bićemo kamen u cipeli koji će stalno podsećati Prištinu na obaveze, izjavio je za RTS predsednik Srpske liste Goran Rakić.

On je rekao da može sto posto da garantuje da će Zajednica srpskih opština biti vrlo brzo formirana.

„To je bio jedan od naših uslova, ali je i međunarodna obaveza. Priština je dužna da po Briselskom sporazumu, čiji je potpisnik, što pre omogući stvaranje Zajednice srpskih opština“, rekao je Rakić.
Poslednjih dana Ramuš Haradinaj je promenio retoriku. Kaže da će biti formirana ZSO i da će biti dijaloga. Insistira i na izgradnji pomirenja.

„Poverenje se najteže vraća. Davno je izgubljeno, mislim da sada imamo snage da ga povratimo. Prvi razlog je taj što je i Haradinaj rekao – da dijalog nema alternativu. Srpska lista će u narednom periodu biti ispred svog naroda, neće gurati narod ispred sebe i boriće se za ostanak, opstanak i povratak raseljenih na KiM“, istakao je Rakić.

Komentarišući Haradinajev poziv na unutrašnji dijalog, Rakić je rekao da se već učestvuje u dijalogu na koji je pozvao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„U kom smeri će ići Haradinajev dijalog, mi to ne znamo. Mi ćemo svoje predloge dati našem predsedniku Vučiću“, rekao je Rakić.

Na pitanje šta će se učiniti kako bi se omogućio povratak i ostanak Srba na KiM, Rakić je odgovorio da će raditi kroz institucije kako bi omogućili bolji život Srba.

„Imajući u vidu da 80 odsto Srba živi u ruralnim predelima, dobili smo novo ministarstvo, Ministarstvo poljoprivrede i preko njega ćemo subvencijama pomagati ljudima koji žive u zaista teškim uslovima. Izborićemo se i za otvaranje novih radnih mesta. Veoma je bitno da imamo i podršku Vlade, predsednika Vučića i preko 40.000 ljudi prima direktnu pomoć Vlade RS“, ukazao je Rakić.

Na brojne optužbe da je ulazak Srpske u kosovsku vladu na štetu Srba i da nije smelo sa Ramušem Haradinajem da se sarađuje, Rakić odgovara:

„Šta je bila alternativa? Ili ići sa Samoopredeljenjem koje se zalaže za ujedinjenje sa Albanijom ili ne ući u vladu, a onda bi opet bile kritike zašto nismo ušli u vladu da se borimo za srpski narod. Pozivam ih da dođu sa svojim porodicama, da žive sa nama, da osete kako žive Srbij južno od Ibra, gde je još teže nego na Severu, pa ćemo onda saslušati njihove savete i predloge. Neprimereno je da neko ko sedi u udobnoj fotelji u Beogradu, iz nekog kafića nama savetuje kako ćemo živeti i kako odbraniti svoju decu na Kosmetu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari