Rakić (DS): Skupština isključila javnost iz izbora novog Poverenika za zaštitu ravnopravnosti 1Foto: Beta/Milan Obradović

Potpredsednica Demokratske stranke (DS) Dragana Rakić optužila je danas vlast da planira da utvrdi predlog kandidata za Poverenika za zaštitu ravnopravnosti daleko od očiju javnosti, na sednici Odbora za ustavna pitanja, „za koju znaju samo oni koji redovno proveravaju novosti objavljene na sajtu Narodne skupštine“.

„U jednopartijskoj skupštini nema opozicije i više je nego jasno da SNS ima sve alate da postavi za novog Poverenika za zaštitu ravnopravnosti koga god želi, ali njima to očigledno nije dovoljno. Režim Aleksandra Vučića ima tu strašnu potrebu da onemogući svaku vrstu dijaloga i javne rasprave o svim važnim pitanjima u državi. Ne samo da se niko sem jednog čoveka ne pita ko će biti postavljen na mesto Poverenika, nego niko ne sme ni da zna ko je kandidat“, ocenila je ona.

Dragana Rakić je podsetila da je doskorašnjoj Poverenici Brankici Janković mandat istekao još u maju, ali da nezavisna instutucija nije dobila novog Poverenika na vreme i u skladu sa Zakonom, zbog „nepotrebnog kasnog konstituisanja Narodne skupštine“.

„Danas se jednako bez razloga javnost potpuno isključuje iz debate, čime se dodatno narušava i ono malo demokratskog potencijala koje država Srbija ima“, dodala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari