Rakić Vodinelić: Bez vojne svrhe zahtevi za diplomatski status neosnovani 1Foto: Medija centar

Zaista je nejasno po kom osnovu se traži diplomatski status za osoblje jednog centra čija je delatnost spasavanje ljudi i pomoć u nekim vanrednim situacijama.

Da li to znači da ako to osoblje prilikom spasavanja života napravi neku grešku i nesavesno postupa, treba da bude izuzeto od suda. Mislim da ako ne služi vojnoj svrsi, kao što se tvrdi da je slučaj, već isključivo pomoći u vanrednim situacijama, onda su zaista neosnovani zahtevi za dodeljivanje diplomatskog statusa – ocenjuje za Danas Vesna Rakić Vodinelić, profesorka fakulteta Union.

Povod za pitanje Vesni Rakić Vodinelić je prekjučerašnja poseta predstavnika ambasade Sjedinjenih Američkih Država Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu, kao i najava poseta još nekoliko predstavnika država Evropske unije, sa ciljem da se upoznaju i uvere da taj centar nije vojni niti špijunski centar.

Nakon obilaska, Rusko-srpski centar je objavio saopštenje u kojem piše da su „predstavnici SAD dobili iscrpne odgovore na sva pitanja koja su ih zanimala, uključujući i ona u vezi nacrta rusko-srpskog međuvladinog sporazuma o uslovima boravka, privilegijama i imunitetima srpsko-ruskog humanitarnog centra“. Ističe se da „imali mogućnost da se neposredno upoznaju sa materijalno-tehničkim resursima koje Centar poseduje“.

– Poseta predstavnika Ambasade SAD je još jedna potvrda apsolutne transparentnosti rada Centra, koji ima za cilj isključivo rešavanje zadataka u oblasti reagovanja na vanredne situacije i pružanje humanitarne pomoći u Srbiji i drugim balkanskim državama. Američki gosti nisu izneli nikakve primedbe u tom pogledu – navodi se u saopštenju.

U američkoj ambasadi u Beogradu juče, međutim, nismo uspeli da dobijemo odgovor na pitanje da li su saglasni sa stavovima koji su izneti u ovom saopštenju Rusko-srpskog centra, odnosno kakvi su zaključci predstavnika ambasade, nakon posete tom centru. U kratkom odgovoru nam je potvrđeno da se poseta odigrala kao i da je „kao što su mediji već izvestili, poseta bila srdačna i prijatna“.

Sagovornica našeg lista Vesna Rakić Vodinelić kaže da nije moguće komentarisati zvaničnu državnu politiku Srbije u vezi sa odlukom o dodeljivanju ili nedodeljivanju diplomatskog statusa centru u Nišu.

– Ne mogu da komentarišem da li i zašto Aleksandar Vučić odugovlači sa dodeljivanjem ili konačnim odbijanjem da se Rusko-srpskom centru u Nišu dodeli diplomatski status. On nema konzistentnu politiku i teško je uopšte komentarisati ga. Izvesno je da su zahtevi koji se tiču osoblja zaposlenih u humanitarnom centru neosnovani, osim u slučaju da taj centar, ipak ima neku vojnu svrhu – zaključuje Vesna Rakić Vodinelić za Danas.

Priča u vezi sa dodeljivanjem diplomatskog statusa centru u Nišu posebno je intenzivirana u poslednjih par meseci. Najpre je, tokom izborne kampanje za predsedničke izbore, javno istupio Ivica Dačić, šef srpske diplomatije, kategorički tražeći da se centru konačno dodeli diplomatski status ili da se ukine. Ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin izjavio je nedavno u Nišu da niko ne može da razume zbog čega nije rešen status zaposlenih u centru. S druge strane, ambasador SAD Kajl Skot kaže da „ima dobrih razloga za zabrinutost“ zbog postojanja centra.

Humanitarni radnici

O centru u Nišu je nedavno govorio i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Brajan Ji rečima da se njegova zemlja ne protivi da Rusija pomaže u humanitarnim krizama i vanrednim situacijama, ali da je sumnjičava. „Nije mi poznato da je humanitarnim radnicima na drugim mestima potreban diplomatski imunitet. Zbog svega toga smatramo da Rusija ima druge namere s ovim centrom“, rekao je Ji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari