Rama: Albanci i Srbi kao Francuzi i Nemci 1Foto: Printscreen

Albanci i Srbi, u ovom novom veku, zajedno mogu da urade jedni za druge i za Balkan ono što su Francuzi i Nemci uradili u prošlom veku za same sebe i za Evropu, sa zadivljujućom dalekovidošću i s divovskom odlučnošću prešavši preko velikih reka krvi koje su ih vekovima razdvajale, naveo je Rama.

S čvrstim uverenjem u tu pobedničku ideju, i kako bismo je dalje podstakli, mi danas vodimo novu politiku prema Srbiji, politiku dijaloga, u kojoj nas ono što nas oštro razdvaja, naša dijametralno suprotna stajališta prema nezavisnosti Kosova, ne sprečava da komuniciramo o onome što nas spaja, a to su evropske integracije i jačanje ekonomije, poručio je on.

Izrazio je uverenje u to da što se više Albanija otvoreno obraća Srbiji, uprkos Kosova, i obratno, to ona i pred svojim narodom jasno pokazuje volju za razumevanje i saradnju, u cilju ostvarivanja interesa običnih ljudi i generacija koje dolaze, s obe strane ovog zida nasleđenog iz prošlosti koji deli Albance i Srbe.

Utoliko će se teže mitovi i ideologije iz prošlosti u toj zemlji i dalje održavati među njenim građanima, neprijateljski nastrojenim prema Albancima, dodao je on.

Jer, kao i Albanci, i Srbi se danas, sa svoje strane, suočavaju sa velikim nasleđenim problemima, vrlo sličnim našima, u svakodnevnom ekonomskom, društvenom i kulturnom životu, i jedni i drugi se suočavamo sa nazadnošću koja utiče na kvalitet rada naših institucija i na funkcionisanje državne administracije, istakao je albanski premijer.

Pred je nama jasan izbor – ili ćemo ostati podeljeni sa Srbima, okrenuti leđima jedni drugima, iako smo dva susedna i dva najveća naroda u regionu, da se tako zasebno suočavamo sa znatnim poteškoćama koje proizilaze iz naših malih tržišta, ili ćemo se okrenuti jedni prema drugima, licem u lice, polazeći od interesa da ostvarimo rast naše ekonomije, tako što ćemo komunicirati, otvoreno i bez kompleksa i zajedno se suočiti sa problemima ekonomskog i društvenog razvoja, istakao je Rama.

Prema njegovoj oceni, ostajanje na starom putu neprijateljstva i međusobnog ignorisanja, u ovim mirnodopskim vremenima, proizvodi samo veću konkurentnost lažnim patriotizmima i ne doprinosi ničim novim našoj ekonomiji i društvu, koje i dan-danas nastavlja da plaća račune iz prošlosti, najveće od svih računa.

Novi put, onaj na kome ćemo se okrenuti licem u lice jedni prema drugima, ugrožava karijere i poslove onih koji su od lažnog patriotizma sebi napravili profesiju i kojima je neprestana borba za simbole otadžbine način življenja, ali je to jedini put koji može da nam obezbedi sigurnu evropsku budućnost, u miru i prosperitetu za sve naše građane, poručio je Rama.

„Nažalost, ponekad izgleda kao da smo mi Albanci zaboravili da smo mi bili ti koji su izašli kao pobednici iz oružanih sukoba sa Srbijom, i ponekad se ponašamo, u najboljem slučaju, kao da ti sukobi još nisu ni počeli, a u najgorem, kao da smo mi ti koji su u njima poraženi, a ne Srbija. To je zaista za žaljenje“, naveo je Rama.

Kao što je za žaljenje i to što među nama danas ima i onih koji ne razumeju da dijalog sa Srbijom ne predstavlja samo novu dimenziju življenja u jednom sasvim novom svetu za Kosovo, koje s punim pravom traži svoje mesto u svim međunarodnim organizacijama i panelima, već je i jedini put očuvanja naših ekonomskih interesa, dodao je on.

Ekonomski razvoj i blagostanje ne smeju se danas žrtvovati u nekom imaginarnom balkanskom sukobu koji se odvija putem retorike protiv dojučerašnjih neprijatelja, unutar samih zidova naše kuće, i kojim se koristimo kao oružjem za međusobne obračune u samoj areni albanske unutrašnje politike, smatra Edi Rama.

Već smo izgubili toliko vekova, decenija i godina, da sada već ne smemo sebi da priuštimo da izgubimo nijedan jedini dan više, igrajući se rata i ostajući u pat-poziciji, naglasio je Rama.

Zahvaljujući izuzetno velikom angažovanju naših saveznika i partnera, došli smo dotle da više ne smemo da se ponašamo kao deca, zaboravljajući naše važne ciljeve i zadatke, okrećući se protiv čitavog sveta, a time i protiv budućnosti sopstvene dece, dodao je on.

Jer, istakao je Rama, mi sada imamo dve albanske države, ali i dalje samo jedan narod, koji traži i zaslužuje da uživa u plodovima evropske budućnosti, a ne da pati u ranama balkanske prošlosti.

I mi, Albanci, nećemo uopšte moći da izgradimo sopstvenu budućnost ako ne budemo prevazišli i izbrisali sve granice iz prošlosti – između nas i Evrope, između Albanije i Kosova, ali isto tako, i između Albanaca i Srba. U sva ta tri pravca istovremeno, naveo je on.

Budućnost je u našim rukama, ne dozvolimo da sami sebi vežemo ruke lancima iz prošlosti, poručio je Edi Rama.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.