Rama: Albanci u Albaniji i Kosovu su braća i treba da se ujedine 1Edi Rama Foto: EPA-EFE/CYRIL ZINGARO

Rama je, u intervjuu za Televiziju Pink rekao da je na to ujedinjenje gledao kao na deo puta ka EU. Albanski premijer tvrdi da se zalaže za region bez granica.

„Ne želim granice sa Kosovom, Crnom Gorom, Makedonijom, Srbijom. Trebalo bi da radimo na tome da omogućimo da se to desi“, rekao je Rama, a prenosi RTCG.

Prema njegovim rečima, Srbija mora da se suoči sa realnošću i da prizna da je realnost da je Kosovo nezavisna i slobodna država.

„Potreba za pomirenjem je neizbežna i što više Srbija nastavi da veruje u ovakav san da se to nije desilo ili da to može da spreči to će biti bolnije za sve“, rekao je Rama.

Albanski premijer tvrdi da nikada nije govorio o tzv. velikoj Albaniji, kao i da je to termin koji je smišljen da bi se koristio protiv Albanaca.

Kazao je da veruje da Srbi i Albanci mogu da urade za Balkan ono što su Francuska i Nemačka uradile za Evropu.

Rama je priznao da je imao problema zbog toga što ima normalan odnos sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučćem i zbog toga što ga je nekoliko puta nazvao svojim prijateljem. Kaže da su ga neki zbog toga nazivali i izdajnikom.

„Jedna veoma dragocena stvar u našem odnosu je što smo se složili da se ne slažemo oko onoga oko čega se ne slažemo, ali da razgovaramo na veoma otvoren prijateljski način i da živimo sa tim našim neslaganjima“, naveo je Rama.

On se u jednom delu intervjua dotakao i simbola dvoglavog orla rekavši da to ne znači ništa loše za druge, te da je to simbol prepoznavanja Albanaca.