Rama i Vučić odgovaraju na pitanja Miše Glenija 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Premijer Albanije Edi Rama doputovaće 13. oktobra u Beograd u zvaničnu posetu Srbiji, a tom prilikom predstaviće svoju knjigu.

On će imati izložbu svojih slika, a učestvovaće i na konferenciji Beogradskog bezbednosnog foruma, gde će javno, zajedno sa kolegom Aleksandrom Vučićem, premijerom Srbije, odgovarati na pitanja čuvenog Miše Glenija, profesora Univerziteta Kolumbija, novinara i autora više zapaženih knjiga o Balkanu. Kako je za Danas potvrđeno u Tirani, agenda, koju je Danas objavio još pre mesec dana, nije promenjena.

Rama će u Beogradu promovisati knjigu – „Kurban (Žrtveno jagnje)“ koja je objavljena 2011. godine, nakon što je Rama izgubio izbore za gradonačelnika Tirane. On će sledećeg dana, 14. oktobra, otputovati u Niš, a prema saznanjima našeg lista, očekuje se da sa albanskim premijerom dođe vrlo brojna delegacija privrednika iz Tirane. Prve procene govore da će u Nišu biti između sto i 150 preduzetnika iz Albanije iz svih oblasti od proizvodnje, prerade, do turizma i ugostiteljstva – potvrđeno je Danasu iz albanskih izvora na jugu Srbije.

Prema još nepotvrđenim informacijama našeg lista, u Nišu bi trebalo da bude promovisan zajednički projekat o auto-putu Niš – Drač, koji će potom biti prosleđen u Brisel. Kako su nam rekli naši izvori iz Tirane, auto-put Niš – Drač će sigurno biti izgrađen, iako od Evropske unije još nema konkretne ponude, odnosno odgovora na pitanja koliko će odobriti sredstava i po kojoj dinamici.

Tom događaju bi trebalo da prisustvuje i neko od kosovskih zvaničnika. Premijer Srbije je tokom posete DŽozefa Bajdena, potpredsednika Sjedinjenih Američkih Država, u avgustu ove godine, rekao da je informisao potpredsednika Bajdena da će već za nekih mesec dana u Srbiju doputovati Edi Rama, kao i „da ćemo ugostiti i neke od albanskih predstavnika sa Kosova i Metohije, da ćemo ugostiti mnoge ljude na biznis forumima, na sastancima“. „Zato što želimo da razvijamo našu zemlju, da obezbedimo veći rast naše privrede, razume se čuvajući naše nacionalne i državne interese“, istakao je Vučić.

Beogradski bezbednosni forum pod nazivom „Da li će demokratija preživeti krizu svetskog poretka?“ biće održan od 12. do 14. oktobra 2016. godine u beogradskom hotelu Hajat. Beogradski bezbednosni forum je jedini događaj ove vrste koji je rezultat inicijative organizacija civilnog društva: Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Evropskog pokreta u Srbiji i Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. Pokrenut je 2011. godine i danas je najprestižniji skup o bezbednosnoj i spoljnoj politici koji se održava u jugoistočnoj Evropi, saopštili su juče organizatori ovog foruma.
Kako se navodi, u okviru konferencije će biti čak 25 diskusija sa više od 100 govornika i 700 učesnika, predstavnika vlada, međunarodnih organizacija i civilnog društva, među kojima su brojna značajna imena političke i diplomatske scene. „Centralni događaj skupa će biti dijalog o budućnosti albansko-srpskih odnosa i stabilnosti jugoistočne Evrope, a u okviru kojeg će premijeri Aleksandar Vučić i Edi Rama odgovarati na pitanja profesora Univerziteta Kolumbija, Miše Glenija“, piše u saopštenju.

Diskutovaće se i o demokratskom odgovoru na rastući populizam i radikalizaciju, novoj Evropskoj strategiji bezbednosti, zamoru u procesu proširenja Evropske unije, rešenjima za političku stabilnost i izgradnju institucija u Jugoistočnoj Evropi, dijalogu između Beograda i Prištine, odnosu Srbije i NATO, kao i procesu digitalizacije, slobodi govora i jačanju partnerstva između države i civilnog društva. Na agendi će se naći i pitanja o novom putu svile u Evropi, povećanja učešća civila u mirovnim misijama, odnosu demokratije i bezbednosti i ulozi žena u promovisanju politike mira.

Rama drugi put u Beogradu

Podsetimo, Edi Rama posetio je Beograd na jesen 2014, što je bio prvi put da visoki albanski zvaničnik dolazi u Srbiju, posle 70 godina. Iako propraćen incidentima na fudbalskoj utakmici između Srbije i Albanije, kada je nakon skandiranja srpskih navijača – Ubi, zakolji, da Šiptar ne postoji – iznad stadiona lansiran dron sa zastavom „velike Albanije“, taj događaj ipak je ocenjen kao istorijski značajan za odnose dve države. Proces pomirenja i normalizacije odnosa Albanije i Srbije igra posebnu ulogu i u aktuelnom dijalogu između Beograda i Prištine, jer je propraćen programima ekonomske saradnje i uspostavljanja kancelarije za mlade, čiji bi krajnji rezultat trebalo da bude ukidanje predrasuda i netolerancije između dva naroda.

Građani kod Vučića u Nišu tri dana pre Rame‘]

Premijer Srbije Aleksandar Vučić primaće građane u Nišu, u danu kada se bude održala i sednica Vlade Srbije u tom gradu, što svega tri dana pre dolaska Edija Rame. Vučić je to nedavno izjavio za naš list rečima da će građani ponovo imati priliku da razgovaraju sa njim oko 11. oktobra, kada u Nišu bude održana sednica Vlade Srbije. Prvi neposredni susret premijera i građana koji imaju probleme koje su želeli da podele sa njim, organizovan je 8. jula 2016. godine u Vladi Srbije u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari