Rama: Na Kosovu sam da dam punu podršku Kosovu u uslovima kad se desilo nešto nepravedno 1Edi Rama Foto: EPA-EFE/CYRIL ZINGARO (Arhiva)

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas da je na Kosovu u službi nacionalne potrebe da dade punu podršku Kosovu, svim njegovim političkim predstavnicima, u uslovima kada se desilo nešto ozbiljno i duboko nepravedno.

„U skoro dve decenije na Kosovu je proces privođenja pravde za ratne zločine zamišljen, podržan i razvijen kao neprekidan proces izgradnje države, međuetničkog pomirenja, evropskih integracija, dijaloga sa Srbijom“, kazao je Rama na konferenciji za medije u Prištini.

On je ocenio da ostvarivanje pomirenja nije samo suočavanje sa pravdom i izgradnja budućnosti kroz politiku.

Rama je ocenio da takozvano saopštenje (Specijalnog tužilaštva za ratne zločine u Hagu) bez obzira da li je objavljeno slučajno ili namerno pre sastanka u Beloj kući (za pregovore Beograda i Prištine) pokazuje da je u „istoriji ovog suda počeo da se piše slučaj koji je toliko povezan sa politikom“.

„Sastanak u Beloj kući predstavlja značajan momenat i nastavak napora na mnogo stanica (adresa) ali i mogućnost da se proces vodi napred na jednom novom nivou, uz podršku SAD, i drago mi je da kažem da je privilegija da sa pozicije u kojoj se nalazim da doprinesem onome što su istorijske vrednosti oslobodilačkog rata na Kosovu“, kazao je Rama.

On je rekao da je „za žaljenje da ima različitih reakcija koje kao otrov svakodnevnog političkog života na Kosovu utiču na nacionalnu politiku, na deformaciju suštine uznemirenja koje ima nacija i koja nisu povezana sa dvojicom ličnosti, njihovom karijerom i politikom, sa njihovim dobrim ili lošim stranaka u vreme mira, već je povezan sa borbom za slobodu, čiji je deo na odlučujući način bila Oslobodilačka vojska Kosova“.

Rama je rekao da smatra da je ovo trenutak krize, ali i velike prilike da se istaknu ne samo vrednosti rata, već i istina da je Kosovo žrtva, a ne agresor. „Kosovo je spremno za pravdu, narušena je ravnoteža između Kosova i Srbije za ratne zločine. Kosovo je 21 godinu podržavalo međunarodnu pravdu, koja je putem posebno stvorenih struktura sudila onima koji su se smatrali zločincima i dokazana je nevinost nekih vodećih ličnosti na Kosovu, kao što su Ramuš Haradinaj i Fatmir Ljimaj“, kazao je Rama.

On je naveo i da je „to u suštini optužba o efikasnosti međunarodne pravde i da ovo što se danas događa predstavlja veliko iskušenje političke, nacionalne i moralne prirode“.

Tokom dvodnevne posete Kosovu, Rama se susreo sa najvišim zvaničnicima Kosova i političkih partija, ali ne i sa liderom Alijanse za budućnost Kosova Ramušom Haradinajem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari