Rama stigao u Beograd, dočekao ga Dačić 1Foto: MSP Srbije

Premijer Albanije Edi Rama doputovao je večeras u Beograd, a na aerodromu ga je dočekao ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Rama sutra učestvuje, zajedno sa premijerom Srbije na Beogradskom bezbednosnom forumu, a u petak ide u Nišu na poslovni forum Srbija-Albanija. Takođe, lideri političkih partija Albanaca na jugu Srbije sutra posle podne će se u Beogradu sastati sa premijerom Albanije, potvrdili su FoNetu izvori iz tih partija.

Usred krize u normalizaciji sa Prištinom, odnosno dva dana nakon što je Vlada Srbije donela akt kojim se poništava odluka Vlade Kosova po kome je 80 odsto vlasnik kompanije Trepča, a uhapšeni kosovski direktor policije Nehat Tači saslušan, treba da se odigra dvodnevni srpsko-albanski poslovni forum u Nišu.

Vezano za dolazak Rame, u Beogradu se odigrava i veliki dvodnevni bezbednosni forum, na kome su učešće danas otkazali najavljeni predstavnici kosovskih institucija i opozicije. Međutim, predstavnici Kosova, odnosno nevladinog sektora, pojaviće se kako su i najavljeni na jednom od 25 panela. Ovu informaciju potvrdili su za danas organizatori skupa iz Beogradskog centra za bezbednost i politiku. Reč je upravo o panelu o budućnosti Briselskog dijaloga, na kome bi trebalo da učestvuje i Marko Đurić, šef Vladine Kancelarije za KiM.

Prema pisanju kosovskih portala, zamenici ministara, Bajram Gecaj i Ramadan Iljazi, kao i poslanik Iljir Deda i zvaničnik Samoopredeljenja, Dukađin Gorani, otkazali su učešće na Forumu za bezbednost u Beogradu zbog toga što Nehat Tači nije oslobođen i zbog tendencije Srbije da destabilizuje Kosovo.

Međutim, kako je Danasu nezvanično rečeno, predstavnik sa Kosova Naim Rašiti, koji predstavlja civilni sektor, učestvovaće na panelu.

Skupština Kosova usvojila je danas rezoluciju kojom traži hitno oslobađanje Tačija, koga su srpske vlasti uhapsile krajem septembra na prelazu Končulj pod optužbom za terorizam, javlja FoNet. Nije usvojena rezolucija kojom se traži oslobađanje Tačija, ali i prekid dijaloga sa Srbijom, koju je predložila opozicija.

Zbog spora oko vlasništva nad Trepčom i uhapšenog Nehata Tačija danas su brojne informacije i analize govorile u prilog narušavanju procesa normalizacije između Srbije i Kosova. Tako je kosovska ministarka Edita Tahiri izjavila da Trepča ne može biti tema razgovora dve delegacije u Briselu, a prištinska štampa zaključila da je izbio hladni rati između Srbije i Kosova.

U Beogradu pak objavljeno je da je pokrenuta diplomatska ofanziva zbog imovine Srbije na Kosovu. Premijer Aleksandar Vučić sastao se sa američkim ambasadorom Kajlom Skotom, ali sa tog sastanka je kratko saopšteno iz Vlade da je tema bila sve veće interesovanje američkih kompanija za ulaganja u Srbiju. Pomenuto je i da je razmotrena situacija u regionu.

Marko Đurić sastao se pak sa šefom Kancelarije UN u Beogradu Simonom-Mirelom Mikulesku i, kako je saopšteno, informisao je o daljim koracima Srbije. Preneto je da će Ministarstvo spoljnih poslova o problemu Trepče dopisom informisati članice Saveta bezbednosti UN, kao i sve članice EU. Đurić je ponovio i da će šef diplomatije Ivica Dačić na redovnoj sednici SB UN o Kosovu u novembru govoriti o Trepči. Pojedini mediji objavili su i da Vlada Srbije namerava da oformi pravno-ekspertski tim za Trepču. S druge strane, kosovski zvaničnici tvrde da prekjučerašnja odluka Vlade Srbije o poništavanju odluke Vlade Kosova o vlasništvu nad Trepčom nema nikakve pravne posledice.

Mere bezbednosti

Zbog toga što predstavnici Vlade Srbije 13. oktobra dolaze u Niš i Srpsko-albanskog poslovnog foruma 14. oktobra, pojedine ulice u Nišu biće blokirane danima, prenose Južne vesti. U petak, 14. oktobra, kada se u Oficirskom domu održava Srpsko-albanski forum na koji dolaze i dva premijera Aleksandar Vučić i Edi Rama, saobraćaj će biti obustavljen od ujutru i ne navodi se do koliko sati uveče. Posete Rame Srbiji, bilo da su bilateralne, bilo u okviru nekog od međunarodnih foruma, prate izuzetno jake mere bezbednosti.

Podsetimo, prvi put je albanski premijer bio u Srbiji u novembru 2014. i taj događaj se smatra istorijskim budući da više od sedam decenija tako visoki zvaničnik iz Tirane nije bio u Beogradu. Međutim, kako se poseta dogodila nakon incidenta sa dronom i zastavom Velike Albanije na fudbalskoj utakmici u Beogradu, mere obezbeđenja bile su posebno jake.

Nakon toga nije zabeležen ni najmanji incident u vezi sa posetom albanskog premijera, a i premijer Vučić boravio je u poseti Tirani. Znakom dobrih odnosa smatra se i to što na srpskom jeziku u izdanju Samizdata izlazi Ramina knjiga „Žrtvovanje“. Vučić i Rama danas bi trebalo da na bezbednosnom forumu odgovaraju na pitanja publiciste Miše Glenija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari