Rama i Vulin nastavili prepirku o oslobodiocima, zločincima, "velikoj Albaniji" 1Edi Rama Foto: EPA-EFE/ FILIP SINGER

Albanski premijer Edi Rama izjavio je u Tirani da su pripadnici nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) bili oslobodioci, da je etničko čišćenje na Kosovu izvela Vojska Jugoslavije i da se „ubice nalaze u Beogradu“.

„Što se OVK tiče, oni su oslobodioci, a ne ubice. Ubice su u Beogradu. Oni ne mogu da promene jednostavnu činjenicu: Kosovo nije napalo Srbiju. Nisu kosovski tenkovi otvorili put vojsci za etničko čišćenje. Bili su to vojnici (tadašnjeg srpskog lidera) Slobodana Miloševića. Redovna vojska koja je upotrebljena za silovanje i etničko čišćenje“, rekao je Rama, preneo je danas kosovski list „Zeri“ na svom sajtu.

Rama je kazao i da se „zgrozio“ kada je shvatio da nije šala izjava ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina, u kojoj je za Albance koristio uvredljiv termin „Šiptari“, da samo ujedinjeni Srbi mogu da spreče stvaranje „velike Albanije“.

Albanski premijer je rekao da se „zgrozio“ i kada je shvatio da „postoji mogućnost da izjava jednog člana vlade 2020. godine dođe iz tako razuzdanih usta i tako mračnog uma“, prenosi KoSSev navode lista Zeri.

Rama je juče preko Tvitera upitao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da li je Vulinova izjava stvarna ili je u pitanju šala („mim“), pozivajući ga da je nedvosmisleno osudi ako nije šala.

Uz tu poruku Vučiću, Rama je okačio sliku internet stranice Ministarstva odbrane Srbije na kojoj je Vulinova izjava da „Albanci mogu da se ujedine i da otimaju i tudje teritorije“, uz prećutnu podršku Evropske unije, a da „Srbi ne mogu da budu ujedinjeni čak ni na svojoj zemlji“.

Vulin je sinoć reagovao, rekavši da Rama ne bi pokušavao da napravi „veliku Albaniju“ da „ima mozga“, da se ne bi slikao ispod zastave „velike Albanije“ da „ima pameti“, a „da brine o miru u regionu“, on „ne bi hvalio ubice iz takozvane OVK i pokušavao da odredi ko će vladati Crnom Gorom“.

Ministar odbrane Srbije je reagovao i na današnju Raminu izjavu o oslobodiocima i zločincima, rekavši da bi „premijer zemlje u kojoj se nalazi Žuta kuća, gde su Srbima vadili organe i prodavali ih, morao da bude mnogo pažljiviji i da bira reči kada govori o zločinima“.

„Ja sam mislio da je Edi Rama danas otvorio usta da bi osudio pokušaj ubistva srpske dece u školi u Donjoj Brnjici. Umesto toga, on hvali i brani ubice i teroriste iz takozvane OVK“, kazao je Vulin.

Vulin je naveo da bi „premijer zemlje koja podržava ubice iz takozvane OVK morao na kolenima da kleči i da traži izvinjenje od pobijene srpske dece pre nego što traži da se njemu bilo ko za bilo šta izvini“, prenelo je Ministarstvo odbrane Srbije.

„Ne znam zašto napadaju Edija Ramu u Albaniji, ali znam da ga u Srbiji niko neće napasti ako već jednom kaže da je protiv toga da se Šiptari ujedine u ‘velikoj Albaniji’ i da razbiju još tri ili četiri države na Balkanu da bi oni stvorili svoju. U Srbiji ga niko neće napasti ako već jednom stvarno bude poželeo mir, a dotle, gadi mi se čovek koji pravi ‘veliku Albaniju’, a govori o miru“, rekao je Vulin.

Rama je prethodno rekao da ga u Srbiji optužuju da radi za „veliku Albaniju“, a da ga „albanski ekstremisti u Prištini“ optužuju da radi za „Veliku Jugoslaviju“.

„Bio sam vrlo jasan. Regionalni Šengen postavlja četiri uslova Evropske unije. Prvi uslov je sloboda kretanja preko granica. Želimo da uklonimo granicu i sa Srbijom, a albanski ekstremisti ovo ne vole. Cilj im je da danas budu taoci u kandžama prošlosti“, kazao je Rama.

Rasprava i uzajamna razmena uvreda Vulina i Rame počela je pošto je albanski premijer u četvrtak, na zajedničkoj sednici vlada Albanije i Kosova u Tirani, rekao da je ambicija dve vlade uklanjanje granice izmedju Albanije i Kosova.

Rama je tada rekao i da će luka Drač postati strateška tačka, zajednička za „obe zemlje“ – Albaniju i Kosovo.

Vulin je tada ocenio da je Rama „nastavio rad na stvaranju velike Albanije izjavom da će (albanska) luka Drač biti kosovska“. Ministar je procenio da će „Evropska unija, kao i svaki put do sada, ćutati“ i da „neće preduzeti ništa“, a da Albanci, koje je nazvao pogrdnim imenom, „mogu da se ujedine i da otimaju i tudje teritorije, dok su Srbi ujedinjeni u jednoj državi pretnja miru“.

Ta Vulinova izjava, objavljena u petak na sajtu Ministarstva odbrane Srbije, bila je posredan povod da se kosovska ministarka spoljnih poslova Meliza Haradinaj otvorenim pismom obrati zemljama Kvinte.

Ona je to prevashodno učinila zbog izjave šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, koji je u ponedeljak postavio retoričko pitanje: „Šta da se radi sa Srbima koji ukazuju na lokacije masovnih grobnica Albanaca u Srbiji?“.

Haradinaj je u pismu negodovala zbog, kako je navela, potpune ravnodušnosti medjunarodnih predstavnika na „sramotni jezik“ prema žrtvama i porodicama žrtava poslednjeg rata na Kosovu i Vulinovog „ksenofobnog oslovljavanja“ Albanaca.

Te činove ministara u Vladi Srbije Haradinaj je u pismu ocenila kao „šovinističke i sramne“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari