Ramuš Haradinaj uhapšen u Francuskoj 1Foto: EPA / VALDRIN XHEMAJ

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova potvrdilo je da je bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj uhapšen po poternici koju je izdala Srbija.

U saopštenju se navodi da je predsednika opozicione Alijanse za budućnost Kosova uhapsila francuska policija. Hapšenje na osnovu poternice iz Srbije je neprihvatljivo i Ministarstvo spoljnih poslova pokušava da reši taj problem, kako bi Haradinaj bio oslobođen, navodi se u saopštenju, prenosi AP.

On je kod sebe imao diplomatski pasoš kada ga je francuska granična policija uhapsila na aerodromu u Bazelu. Haradinaj (48) je doputovao letom iz Prištine, javio je Rojters.

„Ministarstvo spoljnih poslova intenzivno radi na tom pitanju od 15 sati, kada je Haradinaj pritvoren. Hapšenje su izvele francuske vlasti na osnovu poternice Srbije iz 2004. godine, što je za nas neprihvatljivo. Ministarstvo je uputilo verbalnu notu preko ambasade u Parizu, a ministar Hodžaj se lično angažuje, koristeći sve diplomatske kanale da Haradinaj bude što je pre moguće pušten“, rekao je šef kabineta Envera Hodžaja, Bašmir Džemaj.

Srpsko tužilaštvo tvrdi da ima dokaze koji mogu da prošire listu optužbi. Rukovodilac Tužilaštva Milan Petrović izjavio je za RTS da je Srbija zadovoljna što se po poternici srpskog pravosuđa postupa u zemljama EU. Kada je u pitanju ubrzani postupak izručenja, Petrović je naveo da je to moguće samo uz saglasnost lica protiv koga se traži ekstradicija.

„Ne može Srbija tu ništa da uradi jer proces ubrzanog izručenja zavisi od lica koje je uhapšeno i protiv koga se traži ekstradicija. Dakle, ubrzani postupak može da bude samo uz njegovu saglasnost, u suprotnom traje dosta dugo“, izjavio je Petrović za RTS.

Na pitanje Insajder.net-a da li se radi o istim događajima zbog kojih je Haradinaju suđeno u Haškom tribunalu i za koje je oslobođen, Petrović kaže da se radi o drugim događajima koji nisu procesuirani u Hagu.

„Radi se o ratnim zločinima protiv civilnog stanovništva u zoni odgovornosti Ramuša Haradinaja koji je bio jedan od komandanata OVK,“ rekao je Petrović.

Kosovsko Ministarstvo pravde saopštilo je da se u koordinaciji s Ministarstvom spoljnih poslova, Policijom Kosova i kosovskim ambasadorom u Francuskoj obratilo francuskom Ministarstvu pravde sa zahtevom za hitno oslobađanje Haradinaja.

„Ministarstvo pravde smatra da su svi nalozi za hapšenje izdati od strane Srbije za državljane Kosova za navodna krivična dela izvršena u Republici Kosovo nezakoniti i neprihvatljivi, te stoga očekujemo hitno oslobađanje Ramuša Haradinaja“, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde Kosova.

Vlada Kosova je, reagujući na pritvaranje lidera Alijanse za budućnost kosova Ramuša Haradinaja u Francuskoj, ocenila da je optužnica Srbije protiv njega nezakonita, nepravedna i tendenciozna.

„Vlada Kosova i sva njena nadležna ministarstva se prioritetno angažuju za što hitnije razjašnjavanje okolnosti zadržavanja predsednika AZBK Ramuša Haradinaja i prevazilaženje situacije koja je stvorena kao posledica nezakonitih, nepravednih i tendencioznih optužnica Srbije“, kaže se u saopštenju Vlade Kosova.

Kosovski predsednik Hašim Tači je poručio da je privođenje Haradinaja „za osudu i neprihvatljivo u bilo kom kontekstu“.

„Ponosni smo na pripadnike Oslobodilačke vojske Kosova koji su se borili protiv diskriminišućih zakona i zločinačkog režima Slobodana Miloševića, a naš sud potvrdio je slobodan i demokratski svet kada je pokrenuo kampanju bombardovanja srpskih ciljeva. Kosovske državne institucije rade svim dostupnim mehanizmima kako bi, što je pre moguće, ispravili ovu grešku i kako bi gospodin Haradinaj bio oslobođen, što i zaslužuje“, izjavio je Tači i dodao da je Haradinajevo privođenje „još jedan argument zašto Kosovo treba da bude deo međunarodnih institucija“, a kako bi se „otkrila istina o Kosovu i Srbiji“.

Azem Vlasi, savetnik predsednika Kosova tvrdi da će se u Francuskoj dogoditi isto što i tokom prošlogodišnjeg hapšenja Haradinaja u Sloveniji, kada je oslobođen, jer Srbija nije podnela zahtev za ekstradiciju.

Nezavisni poslanik u Skupštini Kosova Iljir Deda rekao je da ne može biti lista za hapšenje na jednoj strani, a na drugoj strani dijalog za normalizaciju odnosa. Dijalog sa Srbijom ne može biti nastavljen u ovom formatu, napisao je Deda na svom Fejsbuk nalogu.

Vlasti u Beogradu podigle su protiv Haradinaja 108 krivičnih prijava zbog sumnje da je izvršio krivična dela terorizma, udruživanja radi neprijateljske delatnosti i ubijanja civila. Haradinaju se za ratne zločine sudilo i pred Haškim tribunalom, koji ga je 2012. godine oslobodio po svim tačkama optužnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari