Jasno je da Holandija traži punu saradnju sa sudom u Hagu koja podrazumeva izručenje haškog optuženika Ratka Mladića, da bi sporazum o stabilizaciji i pridruživanju bio potpisan. Važnije od traženja krivaca za naš stepen saradnje sa sudom u Hagu jeste intenziviranje akcija, a za traženje krivaca nikad nije kasno.

Jasno je da Holandija traži punu saradnju sa sudom u Hagu koja podrazumeva izručenje haškog optuženika Ratka Mladića, da bi sporazum o stabilizaciji i pridruživanju bio potpisan. Važnije od traženja krivaca za naš stepen saradnje sa sudom u Hagu jeste intenziviranje akcija, a za traženje krivaca nikad nije kasno. Juče je data druga izjava koja možda može da se tumači kao neko ublažavanje, jer se govori o punoj saradnji s Tribunalom ili napretku u toj saradnji. Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i ja idemo na sastanak sa evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom. Verujem da ćemo posle tog sastanka imati jasniju sliku o šansama da potpišimo sporazum – kaže za Danas Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom.

Istina je najbolji argument

Šta ćete reći evropskom komesaru, u kojoj smo fazi potrage za optuženicima?

– Ne mogu javno da kažem. Ne postoji ništa spektakularno, ali objektivno ćemo preneti sliku i okolnosti, akcije, poteškoće. Najbolji argument je puna istina, a ne obećanja i velike reči od kojih obično ne bude ništa.

Rekli ste da sporazum o stabilizaciji i pridruživanju može biti potpisan i bez izručenja haškog optuženika Ratka Mladića. Na osnovu čega to tvrdite?
– Situacija je manje-više potpuno jasna. Većina zemalja je za to da Srbija potpiše sporazum. Izričito se protivi Holandija.
Šta će se dogoditi s obzirom na to da Holandija ima tvrd stav, a dovoljno je da jedna zemlja ima negativno mišljenje pa da potpisivanje sporazuma bude dovedeno u pitanje?
– Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i ja idemo sledeće nedelje na poziv evropskog komesara za proširenje Olija Rena u Brisel. Razgovaraćemo o nastavku saradnje s Tribunalom i o našim akcijama na lociranju haških optuženika. Nećemo ići da bilo šta obećavamo, već da realno predstavimo situaciju, odnosno da kažemo u kojoj se fazi nalazimo u potragama za optuženicima. Verujem da ćemo posle tog sastanka imati jasniju sliku o šansama da potpišemo sporazum. Postoji nekoliko ideja i mogućnosti da se to uradi, ali ne bih o tome javno govorio i mislim da je većinsko raspoloženje u EU da sa Srbijom potpiše sporazum.
Da li ste imali neki kontakt s holandskim zvaničnicima i da li je do vas stigla bilo kakva informacija o tome šta bi Srbija mogla da uradi da bi omekšala stav Holandije?
– Nisam imao kontakte, osim što se ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić sreo s holandskim ministrom spoljnih poslova Ferhojgenom. Jasno je da Holandija traži punu saradnju koja podrazumeva izručenje Mladića. Juče je data druga izjava koja možda može da se tumači kao neko ublažavanje, jer se govori o punoj saradnji s Tribunalom ili napretku u toj saradnji. Naravno da su uvek najbolji način akcije i konkretan rezultat. Nije realno očekivati da će se to dogoditi u nekom kratkom roku, ne možete to da potvrdite i obećate. To može da se dogodi, ali ne možete da obećate. Naredne nedelje imaćemo i susret s predstavnicima Tribunala, ne sa glavnim tužiocem Seržom Bramercom nego s drugima koje ćemo takođe izvestiti o aktivnostima. Najvažnije je da se ovo ne shvati kao naša kampanja da nekoga ubeđujemo i obećavamo, da bismo na osnovu toga nešto dobili.
S obzirom na to da su srpske vlasti još daleko od hapšenja Mladića, da li bi eventualno izručenje Župljanina i Hadžića moglo da se tumači kao dokaz pune saradnje?
– Na osnovu informacija i saznanja radimo na lociranju svih optuženika. Izvode se akcije i tu nema nikakvih kalkulacija i niko nije privilegovan.
Da li je ovakav stav Holandije bio poznat od ranije, ili je on možda odraz neke vrste ultimatuma koji je deo vlasti Srbije postavio EU?
– Stav Holandije bio je poznat od ranije, s tim što je ranije bilo više zemalja koje su bile u toj grupi. Sada je taj spisak vrlo mali, praktično je Holandija tu najčvršća i zbog toga izgleda kao da je sada taj stav tako čvrsto postavljen.
Ubeđujete javnost da radite sve na saradnji sa sudom u Hagu i svesni ste da zbog toga evropske integracije Srbije mogu biti dovedene u ozbiljnu krizu. Hoćete li pozvati nekoga na odgovornost?
– Ne da smo svesni, nego znamo da bez toga teško možemo očekivati neometani put ka EU. Upravo zbog toga napravili smo veliki rezultat u saradnji, jer su 42 optuženika već izručena. Važnije od traženja krivaca jeste intenziviranje akcija, a za traženje krivaca nikada nije kasno.
Ko snosi najveću odgovornost?
– Rano je u ovom trenutku da se to kaže za bilo koga. Ni u koga se ne može uperiti prstom. Ovo nije momenat za to jer time nećemo ništa napraviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari