Rasim Ljajić: Ni ja, ni Velja, ni Popović ne možemo da ugrozimo većinu 1Foto: FoNet / Bozidar Petrovic / Aleksandar Levajković / Dragan Antonić

Predsedništvo Nove Srbije će u nedelju raspravljati o predsedničkim izborima i koga ćemo podržati – najavljuje za Danas Velimir Ilić, predsednik Nove Srbije.

On je izbegao da konkretno odgovori na pitanje Danasa da li su istinite tvrdnje u medijima da će njegova stranka stati iza opozicionog predsedničkog kandidata Vuka Jeremića.

– Nismo o tome još pričali na organima stranke. Stav sa prethodne sednice Glavnog odbora je da ćemo se uključiti u predsedničku kampanju. Da li sa svojim kandidatom ili ćemo nekoga podržati, to ćemo videti sutra – odgovorio je za Danas Velimir Ilić. On je dodao da je i odluka o napuštanju koalicije sa Srpskom naprednom strankom doneta, takođe, na Glavnom odboru NS, čime je, kako je rekao, sve rečeno o funkcionerima te partije koji kritikuju njegovu odluku o napuštanju koalicije.

– Tu nema šta da se priča, neće nas niko da zavlači. Nisu ispoštovani koalicioni dogovori i tačka – kategoričan je Velimir Ilić za naš list, komentarišući saopštenje potpredsednika Nove Srbije Dragana Jovanovića. Jovanović se se ogradio od istupa lidera stranke Velimira Ilića i pozvao ga da stranačkim organima saopšti „ukoliko je rešio da krene drugim političkim putem“.

Ilić je, prvo na TV Šabac, pa potom i u štampi, kritikovao premijera jer ga nije postavio na čelo Koridora Srbije i premijerovog brata Andreja Vučića zbog navodnog pokušaja da utiče na kadrovsku politiku NS.

– NS je državotvorna stranka i od stranačkih organa ima jasno donetu odluku da podržava Vladu Srbije i njenu politiku i program. Očekujem i od predsednika, da stranačkim organima saopšti, ukoliko je rešio da krene drugim političkim putem. Svako ima pravo na svoj izbor, ali osim što predstavlja sebe, predstavlja i stranku – navodi se u saopštenju koje je potpisao Jovanović. On je rekao i da se većina ne slaže sa ovakvom naglom promenom politike.

– Podrška Vuku Jeremiću apsolutno ne dolazi u obzir – naglasio je Jovanović.

U petak nismo ni od Vuka Jeremića uspeli da dobijemo odgovor na pitanje da li postoji dogovor ili nagoveštaj podrške Velimira Ilića i njegove stranke u kampanji za izbore. Kako nezvanično saznajemo, Jeremiću bi koristila podrška Velimira Ilića, uprkos kontroverznosti koja prati ovog političara, jer bi mogao da mu dodao oko 20.000 glasova, a, pretpostavlja se, ne oduzme ništa.

– Vladajuća koalicija je stabilna i ne može da je ugrozi nijedan slučaj pojedinačnog izlaska iz koalicije. Ni ja, ni Velja, ni Popović, niko sa liste SNS ne može da ugrozimo tu većinu. Naša koalicija nije bila matematička – kaže za Danas Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Srbije i lider Socijaldemokratske partije Srbije.

Nenad Popović, predsednik Srpske narodne partije, komentarišući za Danas Ilićev postupak i odgovarajući na pitanje koliko je koalicija sa SNS na čelu stabilna, odgovara da svaka koalicija počiva na poverenju, a to poverenje zavisi od toga da li se drži data reč među partnerima.

– Ako postoji iskrenost između partnera, onda je taj odnos stabilan. Ako nema iskrenosti, onda teško da može da bude i stabilnosti. To se odnosi i na unutrašnju i na spoljašnju politiku – navodi Popović.

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, komentarišući izjave Velimira Ilića da je vrh SNS pogazio obećanje i nije ga postavio na čelo JP Koridori Srbije, kaže da se najbolje vidi koliko je stvarnost daleko od zakona kada dođe do sukoba partija ili ljudi koji su zajedno vladali.

– Izjava Velimira Ilića o tome da mu je bilo „obećano mesto direktora javnog preduzeća“, i pored toga što su čak dve Vlade, čiji je on bio član predložile zakone o javnim preduzećima (2012 i 2016) koji nalažu da se direktori JP biraju na konkursima, sjajan je primer nadmoći političkih dogovora nad pravom. Konkursi nisu ni raspisani ili nisu sprovedeni do kraja, ni 2013, ni nakon donošenja novog zakona, tokom 2016, tako da ova izjava samo potvrđuje da je odsustvo „političke volje“ glavni razlog tog izrugivanja prava i predizbornih obećanja – ukazuje Nenadić.

Prema njegovim rečima, odsustvo demantija ovih navoda, bilo od strane Vlade, bilo SNS, predstavlja svojevrsnu potvrdu da su pravljeni ovi protivzakoniti dogovori.

– Još je opasnije to što nema reakcije javnog tužilaštva na javno saopštene optužbe za korupciju i uništavanje dokaza u JP Koridori Srbije. Sve dok građani i mediji ne shvate da ovo nije samo stvar političkih interesa i pregrupisavanja, kao što se sada posmatra, već tema koja mora da se istera na čistac sa stanovišta vladavine prava, nećemo postati normalno društvo – zaključuje Nemanja Nenadić.

Nova Srbije u Skupštini Srbije ima pet poslanika. Poslanica Dubravka Filipovski napustila je u četvrtak stranku. Ona juče nije mogla da nam odgovori na pitanja na koji način će ubuduće nastupati u parlamentu, hoće li biti samostalna poslanica i da li će podržavati Vladu Srbije. „Još uvek nemam odgovore na vaša pitanja“, glasio je odgovor Filipovske. Na potpitanje kada će ih imati, ona odgovara da u ovom trenutku ne zna.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, Velimir Ilić u Skupštini može da računa na podršku zasad jednog poslanika, što broj poslanika vladajuće koalicije umanjuje bar za jedan glas. SNS ima u svom klubu 102 od 250 poslanika u Skupštini, od čega dvoje Popovićevih i troje iz SPO. Većinu Vladi Aleksandra Vučića daju još 10 poslanika Ljajićeve SDPS Rasima, zatim 10 poslanika PUPS, te 5 poslanika Pokreta socijalista i NSS-USS, što ukupno sada iznosi 127, ne računajući dosadašnjih 5 iz Ilićeve NS. Za Vladu još glasa 5 manjinskih poslanika i 22 iz SPS, mada je veliki broj – 10 i nezavisnih, od kojih bi neki možda prišli vladajućoj većini. 

Zorana Mihajlović: To je Velja!

„Velimir Ilić je jednostavno Velimir Ilić. Kao što je kritikovao Demokratsku stranku kada je napuštao koaliciju s njima i prešao u savez sa DSS, kao što je kritikovao DSS kada je napuštao koaliciju s njima i prešao u našu koaliciju, tako i danas kritikuje SNS kada napušta koaliciju i prelazi kod nekog četvrtog. I sutra će opet kritikovati Vuka Jeremića kada bude prešao u neki peti savez ukoliko ga neko bude primio jer: To je Velja!“, kaže za Danas potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović.

Koridori kamen spoticanja

 Odluku da spoji Koridore i Puteve Srbije Vlada je donela još jula 2014. međutim, to se još nije desilo, jer za tim nije postojala politička volja. Najglasnija u insistiranju da to treba da se desi što pre, jer su Koridori i osnovani kao „privremeno“ preduzeće, bila je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović. „Što se tiče Ministarstva saobraćaja, sve što je trebalo mi smo uradili. Ministarstvo finansija je ono koje to treba dalje da realizuje“, rekla je Mihajlovićeva još avgusta 2015. za Danas. Da su uradili sve što je bilo do njih, rekli su nam i u Ministarstvu finansija, iako je ministar Dušan Vujović u nekoliko navrata isticao da postoji „mnogo otpora“.

Odluku o tome da se ova dva preduzeća spoje Vlada je donela 28. jula 2014. i prvi rok za njihovo spajanje probijen je još u januaru 2015. godine. Zorana Mihajlović je u nekoliko navrata ponavljala da bi pripajanje Koridora Putevima donelo uštede od 25 do 30 odsto, kao i da su Koridori „politički napravljeno preduzeće“. U januaru 2015. Vlada je poslala dopise stranim kreditorima i od njih zatražila saglasnost po pitanju pripajanja, jer tako nalažu međunarodni sporazumi. S obzirom na to da je Vlada Azerbejdžana kreditirala izgradnju Koridora 11 sa više od 300 miliona evra, bila je neophodna i njihova saglasnost, koja je dobijena. Naknadno postavljen rok za spajanje 1. jun iste godine, takođe, je probijen, kao i svi sledeći.

Koridori su osnovani 2009. odlukom Vlade, a dve godine kasnije izdvojeni su iz Puteva i počeli da funkcionišu kao samostalno preduzeće. U njihovoj nadležnosti je izgradnja koridora 10 i 11.

Lj. Bukvić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari