Rašković Ivić i Vukadinović spremi na razgovor s Tadićem 1Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Sanda Rašković Ivić i Đorđe Vukadinović, samostalni poslanici i osnivači Pokreta za spas Srbije, spremni su da razgovaraju sa Borisom Tadićem, liderom SDS, o zajedničkom nastupu i predsedničkom kandidatu na predstojećim izborima.

Tadić je nedavno gostujući na Radio-televiziji Vojvodina rekao da je u razgovore o zajedničkom predsedničkom kandidatu opozicije moguće uključiti i Rašković Ivić i Vukadinovića. Na koji način i pod kojim uslovima je to moguće učiniti s obzirom na to da su i Rašković Ivić i Vukadinović evroskeptici, a da su ostale stranke koje se smatraju građanskom opozicijom za ulazak Srbije u EU, juče od Tadića nismo uspeli da dobijemo pojašnjenje.

Lider SDS-a je naime rekao da je neophodan dogovor opozicije o zajedničkom kandidatu na predsedničkim izborima, jer je, kako je rekao, Vučićev interes da opozicija ima što više kandidata kako bi se podelilo biračko telo, te bi u drugi krug ušli Tomislav Nikolić i Vojislav Šešelj.

„Zato svi moraju da učine napor i da se pronađe zajednički kandidat opozicije koji bi se suprotstavio Vučićevom kandidatu, jer bi pobeda na predsedničkim izborima značila kraj aktuelne vlasti“, istakao je Tadić. Kako je dodao, misli na dogovor građanske demokratske opozicije koja neće da koketira sa rizičnim političkim procesima, te da tu vidi njegovu SDS i „stranke nastale iz DS-a, možda i Dosta je bilo, stranku Dušana Petrovića, ali ne i Čedomira Jovanovića, koji očigledno želi da postane deo Vučićeve vladajuće koalicije“. Smatra da je u te dogovore moguće uključiti i bivšu predsednicu DSS Sandu Rašković Ivić i poslanika Đorđa Vukadinovića, ali i mnoge druge ljude van stranaka.

Rašković Ivić na pitanje Danasa da li bi prihvatila razgovor sa Tadićem i podržala predsedničkog kandidata koji se jasno zalaže za ulazak Srbije u EU, odgovara da bi prihvatila razgovor sa Tadićem ukoliko ga bude bilo.

– Naravno da bih razgovarala sa Tadićem. Podržaću zajedničkog kandidata opozicije koji ima jasne stavove oko odbrane KiM i anti-NATO stav. To treba da bude osoba od integriteta, da ima osećaj za državu i potrebe ljudi. U tom slučaju evrofilni stavovi koji nisu po svaku cenu su prihvatljivi. Predsednik države treba da predstavlja sve građane, i evroskeptike i evrofile. Moguće je kroz ovo što sam nabrojala naći balans – kaže Rašković Ivić, jedna od osnivača Pokreta za spas Srbije uz takođe nezavisnog poslanika Đorđa Vukadinovića.

Vukadinović za Danas kaže da je on lično, a veruje i njegove kolege, otvoren za razgovore sa onima koji su opozicija režimu Aleksandra Vučića, ali prava opozicija, ne ona fingirana, o zajedničkom nastupu izbornim uslovima, pa i eventualnom predsedničkom kandidatu.

– Ali mislim da je priča o „proevropskom kandidatu“ i „proevropskoj opoziciji“ ili greška ili spinovanje da se unapred spreči i blokira stvaranje zajedničkog opozicionog bloka. Ovakvim postavljenjem i predstavljanjem stvari radi se upravo ono što vlast i Aleksandar Vučić žele, navodi Vukadinović.

Hoće li i kada doći do razgovora Tadića i ovo dvoje nezavisnih poslanika još nije poznato, ali se da zaključiti da i Tadić i oni insistiraju na dogovoru prave opozicije ovoj vlasti. Takođe, ukoliko se Tadić i ostale stranke građanske opozicije dogovore da podrže Vuka Jeremića za predsedničkog kandidata, postoji mogućnost dogovora i onima koji sebe smatraju patriotskim delom političkog spektra koji neće imati svog kandidata za šefa države, kao što će imati pokret Dveri ili SRS.

DS ćuti o predlogu

Od lidera DS Dragana Šutanovca juče nismo dobili odgovor da li bi prihvatio razgovor sa Rašković Ivić i Vukadinovićem. Prema onome što je govorio, DS je spremna na razgovore samo sa proevropskim strankama. U DJB ne odgovaraju direktno i kažu da „jedino pitanje koje je u ovom trenutku relevantno jeste šta će da uradi predsednik Vlade, da li će da isprovocira još jedne vanredne parlamentarne izbore, da li će da bude sam svoj kandidat na predsedničkim i da li će ih spojiti sa beogradskim“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari