Rašković Ivić: Koalicija sa SNS je jeftina prodaja DSS 1Foto : FoNet Nenad Djordjevic

Pominjala sam ostavku i ranije, vrlo nežno, ali sam je ipak pominjala. Međutim, nisu me shvatali ozbiljno, između ostalog i zato što sam žena.

 Iznenađeni su mojom ostavkom, verovatno, zato što im je neshvatljivo da neko može da podnese ostavku na mesto predsednika stranke zbog principa i doslednosti. Navikli su da se sa te funkcije povlače samo oni koji su silom oterani – komentariše za Danas Sanda Rašković Ivić, do juče predsednica Demokratske stranke Srbije.

Ona napominje da se uveliko bunila protiv koalicije sa Srpskom naprednom strankom na lokalnom nivou i da je taj svoj stav jasno izražavala, tako da „iznenađenosti nema mesta“.

– Ovakvom odlukom pojedinih lokalnih odbora – da naprave koaliciju i uđu u vlast sa SNS – prodaju stranku za jeftine pare. Kompromituju celu stranku, tupeći joj zube. Ne možete biti dosledna opozicija ako napravite vlast sa njima na važnim opština. U redu je da uđete u koaliciju sa naprednjacima možda u malim mestima, ali u Beogradu, centralnim gradskim opštinama – to je nedopustivo. To je prodaja stranke – kategorična je Sanda Rašković Ivić u izjavi za naš list.

Naša sagovornica se osvrće na činjenicu da je žena, ističući da joj, između ostalog, zbog toga niko nije verovao da je u stanju da donese tako ozbiljnu odluku kao što je ostavka na mesto predsednice stranke.

– Mogla sam ja da krenem po Srbiji i rasturam odbore, da primenim takve metode obračuna sa stranačkim neistomišljenicima, kako se inače ovde radi. Ali, neću to da radim. Mi moramo da se pogledamo u ogledalo i kažemo šta želimo da budemo. Zato sam dala ostavku. Videću, u zavisnosti od toga kako se bude razvijala situacija, da li ću se ponovo kandidovati. Ne želim da budem predsednica stranke koja se prodaje za jeftine pare – zaključuje Sanda Rašković Ivić za Danas.

Rašković Ivić je novinarima u parlamentu juče rekla da će na jesen biti održana izborna skupština te stranke, na kojoj će se raspravljati o statutu i programu stranke i na kojoj će se birati novo rukovodstvo i novi put stranke.

Rašković Ivić je rekla da ostaje u DSS i u parlamentu, gde će se boriti za državotvorne ideje DSS, a da će nakon izborne skupštine zauzeti i svoj stav po pitanju ostanka u tom poslaničkom klubu.

– Mi kao stranka treba da se odlučimo na koju ćemo stranu. Postoje odbori kao na Kosovu i Metohiji i u Nišu koji su odlučno protiv koalicije sa SNS i ja se pridružujem toj grupaciji ljudi. S druge strane, moramo da uvažimo činjenicu da postoji veliki broj odbora koji se zalažu za koalicije sa SNS – rekla je Rašković Ivić. Kao primer je navela odbore na Vračaru i u Voždovcu, koji su formirali vlast sa SNS.

Ona je navela da se tome protivila, ali da je bila preglasana.

Rašković Ivić kaže da je neophodno raspisivanje izborne skupštine, kako bi DSS zaista bila demokratska stranka. Dodala je i da bi bilo nedemokratski raspuštati odbore koji se zalažu za koalicije sa SNS, jer ih je dosta. 

Pajtić: SAD brine što se Rusija meša u formiranje vlade

NJujork – Nema opravdanja za odugovlačenje sa formiranjem vlade jer je jedna lista ostvarila većinu u parlamentu i nanosi štetu građanima, poljoprivrednicima, investitorima. DS će kao opozicija insistirati na tome da buduća vlada bude posvećena procesu evropskih integracija i da je čine ljudi koji će biti posvećeni tom procesu, izjavio je Bojan Pajtić – predsednik Demokratske stranke, koji prisustvuje Nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke u Filadelfiji za „Glas Amerike“.

– Mi ćemo podržavati one zakone koji su evropski, ispunjavanje agende koja je evropska, ne za to što smo evrofanatici već zato što ne vidimo bolju alternativu za Srbiju. Postoji bojazan koja provejava kod naših sagovornika ovde da Srbija u određenom smislu menja kurs, postoji nelagoda posebno kod američkih sagovornika zbog činjenice da je mandatar nedelju dana posle izbora išao u Kremlj, a saopštenje Kremlja da se očekuje da u Vladi budu predstavnici onih stranaka odnosno pojedinci koji podržavaju dobre odnose sa Rusijom se ovde smatra neprimerenim mešanjem u unutrašnje poslove Srbije. Uz bazu u Nišu, uz zajedničke vojne vežbe a ruskom vojskom usred krize u Ukrajini sve to stvara jednu sliku okretanja Srbije ka Rusiji, što stvara priličnu nervozu kod sagovornika i iz SAD i EU – ocenio je Pajtić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari