Rašković Ivić: Lukašenku nije mesto u našem parlamentu 1Foto: EPA-EFE/ SERGEY DOLZHENKO

Velika je nervoza među „režimcima“ – od Aleksandra Vučića pa „naniže“.

Nisam o Lukašenku i njegovom režimu izrekla laž, kaže za Danas Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke, komentarišući kritike koje je na njen račun prilikom jučerašnjeg gostovanja na TV Pink izrekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić jer se putem Tvitera usprotivila najavljenom obraćanju predsednika Belorusije Skupštini Srbije tokom njegove predstojeće posete Beogradu.

„Tvit“ koji je zasmetao Vučiću glasi: „U utorak se u Skupštini Srbije obraća Lukašenko. U Belorusiji nema opozicije u Parlamentu. Verovatno će se pred izbore na proleće obratiti i Kim DŽong Un da režimu prenese iskustva i dobru praksu u vezi sa izbornim procesom.“

Naša sagovornica poručuje: „Nisam vređala beloruski narod, ali Lukašenko, koji je kontinuirano na vlasti od 1992, i koji je u zemlji kreirao takve „slobode“ da u beloruskom parlamentu nema opozicije, nije etalon demokratije da bi se obraćao srpskoj Skupštini“.

– Cenim stav Belorusije o nepriznavanju Kosova, zato Lukašenka neka primi predsednik Srbije, ali njegovo obraćanje Skupštini je čisto ismevanje parlamentarizma i demokratije, navodi Rašković Ivić.

S druge strane, Vučić je kazao da je „Rašković Ivić, koja je bila ambasadorka, iznela neodgovornu kritiku“.

– Nego šta ću, sa radošću ću primiti Lukašenka. On nikad nije bio protiv Srbije. Zamislite da ne primim takve prijatelje, da mi neko ne bi zamerio, rekao je predsednik Srbije.

Prema zvaničnom programu posete, Aleksandar Lukašenko će u Srbiji boraviti 2. i 3. decembra. Ceremonija svečanog dočeka organizuje se ispred Palate Srbija, a planirano je i potpisivanje nekoliko dokumenata.

Sa Putinom dan kasnije

Predsednik Srbije će se 4. decembra u Sočiju susresti sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Vučić je prošle sedmice nakon razotkrivanja afere „ruski špijun“ rekao da „ne bi isključio mogućnost“ da je taj snimak objavljen kao „provokacija“ uoči njegovog sastanka sa Putinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari