Rašković: Vučić ukrao ideju opozicije 1Foto: Fonet

Skupština Srbije još nije konstituisana, a već ima nagoveštaja da će njen prvi zadatak biti formiranje anktenog odbora koji bi trebalo da ispita navode o izbornoj krađi 24. aprila. Isti zahtev u ovom trenutku ima i opozicija, ali i vlast, uz neznatne razlike.

                       

I dok je mandatar buduće vlade Aleksandar Vučić ovih dana najavio da bi skupštinski anketni odbor trebalo da ispita sve pritiske, pljačke i uvođenje „jedne liste u parlament na silu“, dotle opozicija smatra da bi taj odbor trebalo da se pozabavi čitavim izbornim ciklusom, do proglašenja izbornih rezultata, ali i novim prebrojavanjem glasova sa tek završenih parlamentarnih izbora.

„Mi ćemo da pokrenemo pitanje formiranja anketnog odbora i da vidimo ko su banditi koji su krali na izborima. Građani su bili svedoci neregularnosti u Republičkoj izbornoj komisiji noć posle izbora, kada je banda upala u dva noću i maltretirala predsednika i članove RIK-a“, rekao je u intervju TV Pink Aleksandar Vučić, dodajući da će zadatak tog odbora biti da ispita sve pritiske, pljačke i uvođenje jedne liste u parlament na silu.

Najavljujući formiranje odbora Vučić je govorio o noći 29.aprila kada je Boško Obradović, lider Dveri, sa balkona sale u kojoj je zasedao RIK, a potom i u skupštinskom hodniku dovikivao članovima RIK-a da treba da ih je sramota, nezadovoljan rezultatom po kome lista DSS–Dveri nije prešla cenzus. Prema tvrdnjama predstavnika vladajuće većine on je i fizički nasrnuo na neke članove RIK-a,iako je opozicija odmah isticala da niko nikoga nije udarao i da je počinjena „izborna krađa neviđenih razmera“, koju su oni pokušavali da dokažu naknadnim pretresanjem džakova sa izbornim materijalom koji je dopremljen u RIK.

Na Vučićevu najavu da će naprednjaci tražiti formiranje anketnog odbora, Sanda Rašković Ivić, predsednica DSS-a, podseća da su iz njene stranke još pre mesec dana najavili da će tražiti anketni odbor koji će se baviti izbornom krađom.

Vučić je ukrao našu ideju, jer smo mi prvi tražili formiranje anketnog odbora. On malo zamenjuje teze i govori o formiranju anketnog odbora o upadu opozicije u RIK i ceo problem oko izborne krađe svodi na samu noć izbora, a u stvrai anketni odbor bi trebalo da istraži izbornu krađu pre samih izbora, u toku izbornog dana i izborne noći, pa sve do proglašenje rezultata. On se koristi tezom „držte lopova“, optužujući opoziciju da je krala izbore, a sve kako bi se prikrilo to što je SNS uhvaćen u mega krađi, za šta postoje i brojni dokazi u toku glasačkog procesa.“, kaže Raškovićeva za Danas. Ona dodaje da opozicija u RIK nije došla sa fantomkama, već se identifikovala na ulazu u parlament, a obezbeđenje je, recimo, nju pustilo u zgradu.

Sagovornica napominje da tom prilikom nije primenjena bilo kakva sila, osim što su članovima RIK-a postavljena neka neprijatna pitanja. Na pitanje da li će podržati Vučićevu ideju za formiranje anketnog odbora, Raškovićeva odgovara da je i opozicija za to.“Nemamo ništa protiv da se odbor pozabavi i time šta se dešavalo tokom noći kada je opozicija ušla u RIK, ali uz obavezno ponovno prebrojavanje glasova sa parlamentarnih izbora“, ističe predsednica DSS.

Zahtev za formiranje anketnog odbora najavio je i Bojan Pajtić, lider DS-a, koji tvrdi da je „Vučić ukrao 200.000, možda i 300.000 glasova“.

„DS je još na dan izbora tražila Anketni odbor i ostajemo pri tom zahtevu, a Vučićeva ideja izgleda kao situacija u kojoj bi lopov sam protiv sebe sprovodio istragu. Cela Srbija zna da je režim pokrao izbore, istina se ne može promeniti tako što će SNS izglasati sopstvenu nevinost i nevinost svog vođe“, kaže Pajtić za Danas.

Njegova zamenica Gordana Čomić kaže da demokrate ostaju pri zahtevu da se ispitaju sva krivična dela počinjena tokom izbornog procesa, kao što je izdavanje lažnih prebivališta, krađa glasova, unapred popunjeni glasački listići, neodgovarajući izvodi iz biračkih spiskova zbog kojih ljudi nisu mogli da glasaju.

„Da bi se govorilo o Vučićevoj ideji za formiranje anketnog odbora, potrebno je imati uvid u sadržaj akta o Anketnom odboru da bi se ocenilo da li je u pitanju rutinska obmana mandatara i inače izrazito sklonog laganju, ili akt u prilog vladavini prava kojim će biti istraženi slučajevi izborne krađe, kao i da li uključuje krivična dela iz Krivičnog zakonika Srbije, član 154-162. Dok ne vidimo sadržaj akta, nećemo znati da li je u pitanju namera da se krade, laže i obmanjuje javnost i na predsedničkim izborima 2017. ili nije ,a ne bi ni smelo d a bude“, kaže Čomićeva za Danas.

Ocenjujući Vučićevu ideju za formiranje odbora, Konstantin Samofalov, portparol SDS Borisa Tadića kaže da je to još jedna u nizu premijerovih manipulacija.

„Vučić je sklon medijskim igrama i manipulacijama, a ovo je samo jedna od njih. Za početak bi mogao da nam objasni šta je sa famoznim džakovima kojima su mahali 2012. zbog navodne izborne krađe, a potom ćemo vrlo rado preći i na ovaj poslednji sramotni izborni proces u kojem su se propisno obrukali i on i RIK“, ističe Samofalov.

Dijana Vukomanović, predsednica IO SPS, međutim, smatra da je parlament pravo mesto za iznošenje i verifikaciju svih činjenica, jer će anketni odbor dati priliku svim političkim akterima da činjenice iznesu na videlo. Vladimir Đukanović, član Predsedništvaq SNS uz podršku formiranju odbora ocenjuje da je jedina krađa na izborima učinjena baš prema naprednjacima .

„Na silu i uz najgoru manipulaciju jedna lista je nagurana u parlament“, istiće Đukanović. Na pitanje šta zaključci anketnog odbora mogu da promene ako se do sada svaki odbor svodio na priču bez rezultata i stranačke promocije koje su služile za zamajavanje naroda, on odgovara da „ako tužilaštvo smatra da ima elemenata, može krivični postupak da pokrene na osnovu tih zaključaka odbora“.

I Vjerica Radeta, predsednica IO SRS smatra da anketni odbor može ozbiljno da utvrdi činjenice i da predloži adekvatne mere, ali samo ako postoji iskrena namera da se to i uradi. „Mi ćemo učestvovati u radu anketnog odbora i potrudićemo se da to ne bude samo predstava za narod“ , kaže Radeta.

Pokret DJB Saše Radulovića, povremeno u stranačkim saopštenjima, podseća na zahteve opozicije u vezi uvida u materijale RIK, u kome se taksativno navodi šta se sve od izborne dokumentacije zahteva.

Tokom proteklog perioda višestranačja više puta su formirani anketni odbori, ali su svi oni manje ili više bili predstava za javnost, ponekad i uz direktne TV prenose. Uglavnom su završavali bez ikakvih rezultata ,jer vlast i opozicija nikad nisu na neku stvar gledali objektivnim, već stranačkim očima.

Čeka se konstitutivna sednica

Iako poslednji rok za održavanje konstitutivne sednice Skupštine Srbije ističe 4.juna, Maja Gojković još nije zakazala sednicu parlamenta . Ona je ovih dana izjavila da još ne zna tačan datum održavanja konstitutivne sednice parlamenta, ali da će ona biti održana u zakonskom roku, do 4. juna. Podsetila da će konstitutivna sednica Skupštine AP Vojvodine biti održana 2. juna i dodala da će se i ona „kretati u tim datumima“.

Od prvog do poslednjeg

Prvi višestranački saziv Skupštine Srbije pokušao je preko anketnog odbora da utvrdi činjenice o devetomartovskim demonstracijama opozicije 1991. Taj odbor je, moglo bi se reći, i imao neki rezultat, ako njemu pripišemo ostavke čelnika RTS-a i Radmila Bogdanovića, ministra policije.

Poslednji anketni odbor, oformljen 2013., bavio se načinom trošenja novca iz srpskog budžeta na teritoriji KiM. Odbor je izveštaj, u kome je konstatovao mnoge nepravilnosti, završio 2014., dostavio ga nadležnim organima, ali se od tada ništa nije dogodilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari