Raspad koalicije "šerifa" 1Veroljub Stevanović Foto: Beta/ Emil Vas

Zajedno za Šumadiju (ZZŠ) sa svojim liderom Veroljubom Stevanovićem, preneli su mediji, učlanila se u stanku Zdrava Srbija u Čajetiini, gde je predsednik opštine Milan Stamatović, ujedno i čelnik partije u koju su se utopili šumadijski „zajedničari“.

Pre no što se utopio u Zdravu Srbiju, Stevanović je bio lider predizbornog pokreta koji su činili Zajedno za Šumadiju, šumadijski ogranak SPO, te stranka predsednika Skupštine opština Topola Dragana Jovanovića Bolja Srbija.

Nedavno je koalicija „Svi na ovu stranu“ najavila ulazak u širi predizborni blok, koji bi, pored ZZŠ, SPO i Bolje Srbije, činili još i partije i pokreti uspešnih lokalnih gradonačelnika, odnosno Aleksandra Šapića iz Novog Beograda, Čajetinca Stamatovića i Piroćanca Gorana Vasića…

U tom kontekstu nagoveštavano je da bi ZZŠ koja, kako tvrdi njen šef Veroljub Stevanović, ne može da se registruje kao stranka, uprkos činjenicama da ima prikupljenih 11.000 potpisa i navodno ima podršku Aleksandra Vučića, trebalo da postane deo Šapićeve stranke Srpski patriotski savez (SPAS).

Sada, nakon najave da bi cenzus mogao da se spusti sa pet na tri odsto, i nagoveštaja koalicije koju bi činili pokreti i partije uspešnih gradonačelnika i predsednika opštine iz cele Srbije, očigledno je da to nije još uvek izvesno, odnosno da će konačnu odluku o formiranju tog ili sličnog predizbornog bloka da donese, kako se špekulisalo, predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić.

Navodno, Vučić nije želeo da sa Stevanovićem ojača Šapića, već ga je „liferovao“ u „provincijsku“ Zdravu Srbiju. Od Stevanovićevog „izvornog“ predizbornog bloka sada po svemu sudeći nema ništa, pošto bi i Topolac Dragan Jovanović, opet, kako se špekuliše, Vučićevom voljom, na izbore mogao sa SNS.

Da li Aleksandar Vučić zaista stoji iza ove predizborne kombinatorike pouzdano ne može da se tvrdi. Ali, neke činjenice ipak ukazuju da bi stvari mogle tako da stoje. Portal „Glas Prijepolja“ nedavno je objavio fotografiju na kojoj se vidi kako Milan Stamatović i generalni sekretar predsednika Srbije, Nikola Selaković, sede zagrljeni za slavskim astalom „negde u Srbiji“( najverovatnije na Zlatiboru).

Veroljub Stevanović će, po oceni svih objektivnijih poznavalaca šumadijskih prilika, ostati upamćen kao gradonačelnik za čije je „vladavine“, naročito u prvoj polovini desetogodišnjeg mandata dosta toga u Kragujevcu pokrenuto i izgrađeno. Zašto on, pri kraju svoje javne karijere, čini sve ovo ne zna se. U javnom životu je, inače, gotovo isto kao i u sportu: treba znati kad ti je vreme za povlačenje.

„Preveslan“ i u Kragujevcu

Veroljub Stevanović i njegovi bliski saradnici u više navrata su najavljivali svoj povratak na vlast u Kragujevcu i to uz podršku Aleksandra Vučića. Stevanović je Vučiću čak, javna je tajna, nosio na uvid i nekoliko desetina projekata koji su trebali da budu realizovani kad predsednik SNS smeni Radomira Nikolića i vrati njega na vlast. Od svega toga, naravno, nije bilo ništa, jer je Vučić, zarad „mira u Kragujevcu“, kažu ovde upućeni, manipulisao sa Stevanovićem i gotovo u potpunosti ga politički potrošio, dok je Stevanović opet, kako izgleda manipulisao sa svojim saradnicima i delom naklonjene mu javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari