SDA Sandžaka: Smena u Novom Pazaru oslikava neprijateljski stav prema drugačijem mišljenju 1 Foto: SDA Sandžaka

Sporazum o strateškoj saradnji dve najveće bošnjačke partije, Sandžačke demokratske partije (SDP) i SDA Sandžaka, se raspada posle odluke novopazarskog gradonačelnika Nihata Biševca da smeni svog pomoćnika Emira Ašćerića, koji je kadar SDA Sandžaka.

Ašćeriću je zamereno zbog komentara na svom Facebook profilu, posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Novom Pazaru i uručivanje 13 respiratora i druge medicinske opreme, okarakterisao kao „zloupotrebu i brutalnu političku kampanju“.

Iz SDA Sandžaka odgovoreno je saopštenjem, u kojem se navodi da je Ašćerić izneo stav svoje stranke „koji je podržan od celokupne demokratske javnosti, građana i slobodnih intelektualaca“.

„Psotupak gradonačelnika odslikava jedan netolerantan, isključiv i neprijateljski stav prema drugačijem mišljenju i slobodi govora. Ašćerić je smenjen zbog drugačijeg mišljenja, odnosno zbog iznošenja stava SDA Sandžaka.

Ovo je dokaz da u Sandžaku imaju samo dve opcije, SDA Sandžaka kao autentična sandžačka opcija i Vučićeva velikosrpska opcija“ – navedeno je u saopštenju stranke Sulejmana Ugljanina.

Osnivač SDP i potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić, ocenio je da koalicioni partneri iz SDA „ništa nisu uradili da pomognu u borbi protiv korona virusa“ i da „ni tri maske nisu obezbedili, a kritikuju onoga ko obezbeđuje toliku medicinsku opremu“,ali i da dok se Vlada, predsednik i lokalna samouprava bore da spašavaju ljudske živote, „drugi se, očito, bave virusnim profiterstvom“.

Gradonačelnik Novog Pazara, na optužbe koalicionog pratnera, kratko je odgovorio da „nema mesta politikanstvu“. Ove dve partije od kraja decembra 2016.godine imaju potpisan sporazum o strateškoj saradnji, na osnovu kojeg su zajednički vladali u Novom Pazaru,Tutinu i Sjenici.

Koalicija je ozbiljno uzdrmana, prošle godine, kada su odbornici SDA u lokalnim parlamentima pokrenuli inicijativu o promeni imena ulica u ove tri opštine. U Novom Pazaru i Sjenici, ta tačka dnevnog reda nije prošla, a u Tutinu jeste. 

„Pucanje“ je nastavljeno kroz započetu predizbornu kampanju. SDA je deo vlasti u Novom Pazaru od aprila 2017. i od tada je Ašćerić pomoćnik gradonačelnika.             

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari