Foto: BNV

Ako ne bude vanrednih parlamentarnih, a ono sledeća godina je redovna izborna za savete nacionalnih manjina. Autonomija je ponovo u prvom planu. Ideju neumorno prezentuje predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) i SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin.

Ovog puta za uspostavljanjem autonomije u Sandžaku, pozive državi i međunarodnoj zajednici upućuje sa pozicije predsednika BNV. On je sa prošlonedeljne konferencije za novinare pozvao Vladu Srbije i EU da „utvrde datum raspisivanja izbora za organe Sandžaka“. Ugljanin je rekao da su zahtevi “ u skladu sa odlukama Mirovne konferencije o bivšoj Jugoslaviji u Hagu, kada je i održan referendum građana Sandžaka o autonomiji. „Bošnjaci u ovoj srpskoj državi predstavljaju strano telo, a srpska vojska, policija, tajne službe i njihovi činovnici ponašaju monstruomski i neprijateljski prema Bošnjacima i civilnom stanovništvu uopšte“, tvrdi Ugljanin.

Predsednik BNV je ocenio da se „srpska policija i pravosuđe u Sandžaku fašistički pijuni, pijuni onog dela srpskog naroda koji su u osnovi četnici i koji žele da proteraju sve što im Rusija naredi, da ovde ne ostane nijednog normalnog Bošnjaka, Albanca, Srbina i Crnogorca“. Predložio je da se, u roku od tri meseca, usaglasi nacionalna struktura u svim državnim organima u Sandžaku i da se rasvetle svi zločini počinjeni nad Bošnjacima i drugim stanovništvom, a sve u cilju saradnje Bošnjaka i Srba.

– Sandžak je jasno definisana teritorija, sa međunarodno priznatim granicama na Berlinskom kongresu. Sve ovo govorimo u cilju rešavanja nagomilanih problema i uspostavljanja trajnog i stabilnog mira, sa Sandžakom kao teritorijom pod specijalnim statusom, koja će biti pod zaštitom UN, rekao je Ugljanin i naglasio da je o ovim stavovima obavestio premijerku Srbije Anu Brnabić i nadležnog ministra za manjinska pitanja. Očekuje „da će državni organi konačno početi da ozbiljno rešavaju sandžačko pitanje“. Pozvao je sve zemlje koje su učestvovale na Mirovnoj konferenciji o raspadu bivše Jugoslavije i na Međunarodnoj konferenciji u Londonu i Ženevi „da pristupe reviziji Akcionog plana za poglavlja 23 i 24 i Akcionog plana za manjine“. Predsednik Nacionalnog saveta Bošnjaka zahteva: da se odrede datumi za uspostavljanje evropskih snaga bezbednosti u Sandžaku i uspostavljanje evropskih pravosudnih organa, da se odrede datumi za povlačenje srpskih snaga bezbednosti i pravosudnih organa iz ovog regiona.

Ovakve izjave i zahtevi nisu dobili naklonost drugih političkih zvaničnika čije političke opcije računaju na uporište u bošnjačkom korpusu. Visoki zvaničnik SDPS i predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović ocenio je da je Ugljanin ovim izjavama „klasično je zloupotrebio BNV“.

– Poruke koje je poslao su neprihvatljive. Nadležnost nacionalnih saveta je jasno definisana zakonom. Svima je jasno da u oblastima kojima se bavi BNV mora da se radi na poštovanju i unapređenju prava Bošnjaka naročito kada je u pitanju zastupljenost u policiji, pravosuđu, zdravstvu i obrazovanju – naglasio je Omerović.

Ugljaninovi pozivi nisu po volji ni većnicima liste „Za Bošnjake, Sandžak i muftiju“ u BNV. Šef kluba tih većnika Jahja Fehratović se odmah ogradio od te izjave i na konferenciji za novinare ocenio „da Ugljanin iznosi lične stavove, koji predstavljaju hir i želju da bude u centru pažnje i da obezbedi sebi medijskog prostora.

– Većina Bošnjaka u Sandžaku ne podržava Ugljaninove stavove, a ubeđen sam da ga u ovome ne podržavaju ni većnici sa njegove liste. On nema pravo da u ime Veća, posebno naše većničke liste, ali i ostalih Bošnjaka iznosi stavove koji su pogubni za sve nas – rekao je Fehratović i dodao da predsednik BNV „sada pokušava da svoju samovolju i despotski odnos pokrije time što zakazuje većinom svečane, posebne i prigodne sednice BNV, na kojima mi većnici nemamo mogućnost da ulazimo u bilo kakvu raspravu ili da razmotrimo neko mišljenje ili stavove“. Fehratović je rekao da većnici sa njegove liste nisu učestvovali u radu posebne sednice BNV, povodom Dana samoopredeljenja o autonomiji Sandžaka, jer ne žele više da učestvuju „u Ugljaninovom performansu i zloupotrebi Veća i događaja iz prošlosti“ a da za njega „prava Bošnjaka u Srbiji zavise od trenutne pozicije u vlasti“.

Ni prvi ni poslednji

Nije ovo Ugljaninov prvi zahtev za proterivanje državnih organa iz ovog regiona, niti je prvi zahtev međunarodnoj zajednici da nad Sandžakom uspostavi protektorat. Sigurno nije ni poslednji. Takve ideje i zahteve plasirao je sa svih pozicija na kojima se nalazio, kao predsednik stranke, ministar ili predsednik BNV.