Raspravom o prigodnom Predlogu zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije koji je podnela Vlada, juče je trebalo da počne prva sednica republičkog parlamenta u Domu Narodne skupštine, nekadašnjem saveznom parlamentu na Trgu Nikole Pašića, ali se zbog problema sa rasporedom sedenja to nije desilo. Mada je predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović ranije izjavila da će prva tačka dnevnog reda aktuelne četvrte sednice prvog redovnog zasedanja biti „malo svečarska, državnička“, atmosfera je bila daleko od toga, a do problema je došlo zbog rasporeda sedenja poslanika.

Raspored sedenja je ranije napravio Administrativni odbor Skupštine, ali su juče poslanici SRS, koji su došli u majicama s likom Vojislava Šešelja, zauzeli mesta koja su bila rezervisana za LDP. Poslanici LDP su onda seli na mesta DSS, a DSS na mesta namenjena članovima Vlade, pa je došlo do opšte pometnje.

Odmah po otvaranju sednice, predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović apelovala je na radikale da sednu na svoja mesta. Kako oni to nisu učinili, Đukić-Dejanović je izrekla po tri opomene i meru udaljenja za 15 poslanika SRS koji su sedeli na tuđim mestima. Radikali nisu napustili salu i nakon pauze od petnaestak minuta, Slavica Đukić-Dejanović je sa govornice saopštila da očigledno ne postoje uslovi za rad, prekinula sednicu i nastavak zakazala za danas u 10 sati.

Predsednica je pozvala predstavnike poslaničkih klubova na konsultacije, a „zbog javnosti“ je saopštila da je Administrativni odbor na sednici 5. marta, kojoj su prisustvovala i tri predstavnika SRS, jednoglasno usvojio odluku o rasporedu sedenja poslaničkih klubova.

Početak rada poslanika u renoviranoj sali u Domu Narodne skupštine obeležili su i tehnički problemi, a jedino je govorio poslanik Liberalno-demokratske partije Slobodan Maraš koji je iskoristio pravo za postavljanje pitanja na početku sednice. Pitanja su želeli da postavljaju i poslanici Nove Srbije i Srpske radikalne stranke, ali pošto nisu sedeli na svojim mestima to nije bilo moguće.

Objašnjavajući u izjavi novinarima kako je došlo do pometnje, Zoran Nikolić, poslanik DSS, rekao je da je važno da poslanici sede tamo gde je predviđeno odlukom Administrativnog odbora.

– Svaka stranka želi da u prvim redovima ima šefove poslaničkih grupa. Nije mi jasno zbog čega se dogovor krši – izjavio je Nikolić.

Dragan Todorović, šef poslaničke grupe SRS, rekao je posle prekida sednice da DS i SPS sprovode teror nad radikalima.

– Oni hoće da nas izbace iz Skupštine, jer SRS jedina govori o problemima koji muče građane, o kriminalu i korupciji koji cvetaju – rekao je Todorović.

On je optužio predsednicu parlameta Slavicu Đukić-Dejanović da „ne govori istinu“.

– Laž je da su predstavnici SRS učestvovali u dogovorima oko raspoređivanja mesta poslaničkim grupama u Domu Narode skupštine. I ta mesta koja su nam namenili imaju za cilj da nas marginalizuju, jer su za sebe obezbedili centralna mesta u sali. Marginalizujući nas, DS i SPS marginalizuju i 1.300.000 građana koji su glasali za radikale – rekao je šef poslaničke grupe SRS ne želeći da odgovori novinarima da li će radikali i danas sedeti na mestima namenjenim LDP-u.

Na pitanje zašto su se pojavili u majicama sa Šešeljevim likom, Todorović je odgovorio da je to „najsvečanija odeća“ radikala. Todorović je potvrdio da radikali nisu prisustvovali jučerašnjim i da neće doći ni na naredne konsultacije jer, po njemu, „to nisu konsultacije već ultimatum“.

Slavica Đukić-Dejanović, predsednica parlamenta rekla je da je odluka Administrativnog odbora o rasporedu sedenja obavezujuća za sve poslanike.

– Njihovo današnje ponašanje je narušavanje reda u Skupštini i žao mi je što je ovo zasedanje u novom prostoru počelo na ovaj način. Uverena sam da će i poslanici SRS razmisliti o tome da kršenje Poslovnika ne može služiti na ugled ni parlamentu ni njima personalno – izjavila je ona nakon neuspešne sednice.

Đukić-Dejanović je demantovala tvrdnje radikala da nisu učestvovali u dogovoru oko rasporeda sedenja.

– Na sednici Administrativnog odbora oni su imali neke primedbe, pa sam ih pozvala na razgovor, ali do razgovora nije došlo. Odluku o izmeni rasporeda sedenja može jedino da donese Administrativni odbor – rekla je predsednica parlamenta.

Ona očekuje da se radikali danas neće ni pojaviti na zasedanju, „jer znaju šta znači izricanja opomene udaljenja sa sednice“.

Nada Kolundžija, šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju izjavila je da poslanici SRS, ukoliko imaju primedbe na raspored sedenja u sali Doma Narodne skupštine, moraju da upute zahtev Administrativnom odboru.

Kolundžija je novinarima u Domu Narodne skupštine rekla da se odluke Administrativnog odbora moraju poštovati, a da se poslaničkoj grupi SRS izašlo u susret u vezi s rasporedom sedenja. Prema njenim rečima, radikali u prvom redu imaju šest mesta, „a danas su odlučili da naprave cirkus jer nemaju ideju ni sposobnost da razumeju ulogu opozicije u parlamentu“. Kolundžija je naglasila da obezbeđenje neće puštati u salu poslanike radikala kojima je juče izrečena mera udaljenja sa sednice.

Zakonom o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije biće ozakonjeni državni simboli utvrđeni Ustavom iz novembra 2006. Ustavom Srbije utvrđeno je da se grb Srbije koristi kao veliki grb i kao mali grb. Zastava Srbije koristi se kao narodna i kao državna zastava, sa razmerama 3:2 (dužina prema visini). Prema predloženom zakonu, narodna zastava je horizontalna trobojka s poljima istih visina, odozgo na dole: crvena, plava i bela, a državna zastava izgleda isto, ali u centru pomerenom ka jarbolu za jednu sedminu ukupne dužine zastave ima mali grb Republike Srbije. Zakon utvrđuje da je himna Srbije svečana pesma „Bože pravde“ Jovana Đorđevića, na muziku Davorina Jenka.

Osim o Predlogu zakona o izgledu grba, zastave i himne Republike Srbije parlament bi trebalo da raspravlja o još 48 tačaka. Na dnevnom redu četvrte sednice su predlozi zakona o razvoju, proizvodnji, skladištenju i upotrebi hemijskog oružja i o njegovom uništavanju, a poslanici će razmatrati i set zakona iz oblasti ekologije. Na dnevnom redu je i rasprava o potvrđivanju međudržavnih konvencija i protokola, Predlog zakona o političkim strankama, Predlog zakona o Fondu za razvoj Srbije, kao i predlozi zakona o izmenama i dopunama Zakona o privrednim komorama, o prestanku važenja Zakona o Fondu za osiguranje i finansiranje spoljnotrgovinskih poslova, o spoljnotrgovinskom poslovanju i Predlog zakona o standardizaciji.

Parlament Srbije će razmatrati i predloge zakona o tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanju usaglašenosti, o turizmu, o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Na predložene zakone stiglo je više od 3.300 amandmana, od čega su samo poslanici SRS dostavili oko 2.800.

Novinari u hodniku

Republički parlament se juče, posle 72 godine, vratio u zgradu, čiji enterijer i ambijent, posle nedavno završene rekonstrukcije, izgledaju kao 1937. Kamen temeljac za izgradnju zgrade na Trgu Nikole Pašića položen je 27. avgusta 1907. u prisustvu kralja Petra Prvog Karađorđevića i prvobitno je trebalo da bude parlament Kraljevine Srbije. Gradnja se odužila, u međuvremenu je formirana Kraljevina Jugoslavija čiji je parlament prvu sednicu u ovoj zgradi održao 20. oktobra 1936. Nakon Drugog svetskog rata u ovom zdanju je zasedala savezna skupština, a zatim parlamenti SRJ i SCG. Neka skupštinska tela i odbori premešteni su u novu zgradu na Trg Nikole Pašića, ali je većina ostala na staroj adresi, u Ulici kralja Milana. Uslovima rada u „novoj“ zgradi, veći deo opozicije nije zadovoljan. Nezadovoljni su i zaposleni, koji su juče imali problema s parkiranjem automobila, kao i novinari koji su za pres salu faktički dobili renovirani hodnik.

Kazne radikalima

Administrativni odbor Skupštine Srbije na jučerašnjoj sednici izrekao je novčane kazne po 32.000 dinara za 15 poslanika SRS koji su juče kažnjeni, a njima će biti zabranjeno prisustvo sednici 20 radnih dana ili i duže ako sednica na kojoj su im izrečene sankcije potraje. Među kažnjenima su i šef poslaničke grupe SRS Dragan Todorović i njegova zamenica Gordana Pop-Lazić. Kako je po završetku sednice novinarima izjavio predsednik ovog odbora Nenad Konstantinović, mera udaljenja podrazumeva da kažnjeni poslanik do kraja zasedanja nema pravo da prisustvuje sednicama. On je novinarima izjavio da je raspored sedenja utvrđen na sednici 5. marta kada predstavnici SRS nisu imali primedbe, mada su u diskusiji pomenuli da nisu zadovoljni. Na pitanje da li će biti promenjen raspored, Konstantinović je rekao da sadašnjim nijedna poslanička grupa nije diskrminisana i da podela odgovara broju poslanika. Zanimljivo je da novinarima nije dozvoljeno da prisustvuju sednici Odbora. Obezbeđenje je novinarima reklo da je sednica zatvorena za javnost, što je Konstantinović demantovao. „Niko nije zatvorio sednicu“, tvrdi on.

Uputstvo za upotrebu

Poslanicima skupštine Srbije juče su, pred početak sednice, podeljena uputstva za upotrebu „konferencijskih jedinica“ na četiri kucane strane i s velikim brojem slika iz kojih se vidi šta je šta. Uputstvo sadrži objašnjenje kako se upotrebljava ID kartica poslanika koja sadrži fotografiju, ime, prezime i redni broj. U uputstvu je navedeno i kako se koristi konferencijski sistem, mikrofon, slušalice, taster za glasanje, kao i šta bi poslanici trebalo da pritisnu da bi se prijavili za diskusiju, a šta kada dobiju reč.

Dragan Marković protiv preseljenja

Dragan Marković Palma, predsednik Jedinstvene Srbije, izjavio je juče da je za tu stranku bilo neprihvatljivo preseljenje parlamenta u Dom Narodne skupštine, jer je potrebno štedeti. „Tri poslanika Jedinstvene Srbije nisu mogla da zabrane preseljenje. Tako danas poslanički klubovi imaju prostorije i u Kralja Milana i na Trgu Nikole Pašića i naravno na oba mesta imaju sekretarice. Zar je to štednja u vreme kad je u zemlji sve više siromašnih. A pitam se i čemu će sada služiti zgrada skupštine u Ulici kralja Milana“, rekao je Marković. On smatra da je zgradu Doma Narodne skupštine trebalo izdati i novac dati socijalno ugroženim porodicama. Šef poslaničkog kluba SRS Dragan Todorović najavio je da će tražiti zvaničnu informaciju o sredstvima utrošenim za renoviranje bivše savezne skupštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari