Poslanici Narodne skupštine počeli su juče raspravu o 300 amandmana koliko je podneto na set pravosudnih zakona. Najviše amandmana, čak 124, podneto je na Predlog zakona o sedištima sudova, dok su na predlog o uređenju sudova podneta 53 amandmana.

Raspravu su u prepodnevnim časovima obeležile optužbe poslanika opozicije na račun potpredsednice parlamenta Gordane Čomić da opstruiše rad i da je grubo prekršila Poslovnik kada je prekinula poslanika SRS Zorana Krasića u obrazlaganju amandmana na Predlog zakona o uređenju sudova. Čomićeva je rekla da nije prekršila Poslovnik i da je Krasića samo podsetila da govori o dnevnom redu.

Poslanik LDP Slobodan Maraš istakao je da ponašanje Čomićeve predstavlja opstrukciju rada parlamenta. On je ocenio da se iza toga krije „opstrukcija Vlade u vezi sa budžetom, kako bi se bespotrebnim raspravama poslanicima ostavilo malo vremena za raspravu na tu temu“. Posle sat i po rasprave o ponašanju potpredsednice Skupštine, nastavljena je rasprava po dnevnom redu, a Čomićevu je na mestu predsedavajućeg zamenio Nikola Novaković. Vjerica Radeta, poslanica SRS govoreći o amandmanima optužila je vladajuću većinu da lustracijom hoće da u sve sudove uvede poslušne sudije.

Ovim zakonima se prema tvrdnjama predlagača obezbeđuje efikasan rad i to tako što će ubuduće građani na presudu moći da čekaju maksimalno do godinu dana. Sudije više neće birati parlament, već Visoki savet sudstva. Zanimljivo je da će broj opštinskih sudova koji će prema zakonu preći u osnovne sudove biti značajno smanjen sa sadašnjih 138 na čak 34. Sporovi u manjim mestima rešavaće se u sudskim jedinicima, a presuđivaće sudija iz najbližeg osnovnog suda koji će morati da putuje. U Srbiji će postojati i četiri apelaciona suda koja će odlučivati o žalbama, a najviša sudska instanca biće Vrhovni kasacioni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari