"Ratić" na društvenim mrežama 1Foto: Screenshot Instagram @buducnostsrbijeav

Društvene mreže u Srbiji su javni prostor za slobodno izražavanje mišljenja, kritičkog i drugačijeg od onog koje zastupa vladajuća partija Aleksandra Vučića, koji je pod sopstvenu kontrolu stavio većinu tradicionalnih medija sa nacionalnom pokrivenošću.

Krenuvši u kampanju „Budućnost Srbije“, Aleksandar Vučić je, međutim, odlučio da izađe iz dobro kontrolisane medijske sfere najgledanijih televizija i najčitanijih novina, i zađe i u ovaj spontaniji i neposredniji oblik komunikacije.

Imajući u vidu da sva relevantna istraživanja pokazuju da su korisnici tradicionalnih medija uglavnom stariji građani, ne iznenađuje odluka predsednika Srbije da otvori nalog na društvenoj mreži Instagram, čiji korisnici, rezultati su istraživanja, mahom imaju od 18 do 34 godina. Za razliku od, recimo, Fejsbuka, koji odavno nije omiljena platforma među mladima.

Kako su u jučerašnjem broju objavile Novosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovaraće na pitanja građana Srbije 2. marta u 11 časova. Postavljanje pitanja predsedniku je moguće slanjem pitanja u inboksu zvaničnog instagram profila „buducnostsrbijeav“, koji je potrebno da zapratite, izvestile su Novosti, doprinoseći kampanji predsednika Srbije sledećom rečenicom: „Ova novina će omogućiti građanima da aktivnije učestvuju u kampanji „Budućnost Srbije“.

Moći će da postavljaju pitanja, da pošalju primedbe, kritike i sugestije“. Takođe, „istražile“ su Novosti, preko ovog instagram profila (buducnostsrbijeav) moguće je pratiti sva dešavanja tokom kampanje „Budućnost Srbije“ u okviru koje će predsednik obići svih 29 okruga.

Za Voju Žanetića, direktora agencije Mozaik i scenariste, Fejsbuk i ostali, kako kaže, društvenomrežni intervjui postali su normalna pojava.

On za naš list, međutim, ukazuje na neobičnost „tajminga“ za najavu Instagram intervjua predsednika Srbije, Aleksandra Vučića.

– Neobično je komentarisati samo najavu intervjua na društvenoj mreži sa predsednikom Srbije, kad je prekjuče bio Fejsbuk intervju Dragana Đilasa i Borka Stefanovića. Ali hajde, s obzirom na to da je dan nakon tog intervjua objavljena vest da će Aleksandar Vučić učiniti isto na Instagramu, onda je tu sad reč o brže-bolje napravljenom „e, nećete ga majci samo vi“ događaju – ocenjuje za Danas Voja Žanetić.

Sagovornik našeg lista zaključuje i da bi se taj slučaj mogao okarakterisati kao svojevrsni „rat intervjuima“. Zapravo, „ratić“, a imajući u vidu generalno mali broj zainteresovanih za baš takvu vrstu sukoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari