Razgovor Kuburović i Elijasa o osnivanju Informacionog centra u Beogradu 1Nela Kuburović Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Ministarka pravde Nela Kuburović razgovarala je danas sa sekretarom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Olufemijem Elijasom o osnivanju Informacionog centra u Beogradu, koji bi omogućio pristup arhivi Haškog tribunala.

Kuburović je rekla da je i pre dve godine prilikom posete Beogradu Karmela Ađijusa, tada predsednika Haškog tribunala, istaknuta jasna spremnost Srbije u vezi sa osnivanjem Infmoracionog centra, ali da do danas nije dobijen odgovor, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Elijas je rekao da je potrebno da se potpiše memorandum, koji će biti polazna osnova za formiranje Centra, u kojem bi bila smeštena arhiva suda, odnosno dokumentacija koju je Srbija dostavljala Tribunalu za potrebe vođenja postupaka.

Kako je navedeno, Kuburović i Elijas su razgovarali i o mogućnosti premeštanja srpskih državljana koji izdržavaju kaznu zatvora u drugim zemljama, pre svega zbog nemogućnosti da tamo ostvare svoja osnovna prava.

Razgovarano je i o inicijativi Srbije da njeni državljani služe kazne u svojoj zemlji, ali i o medicinskoj brizi i uslovima lečenja srpskih državljana koji se i dalje nalaze u pritvoru u Ševeningenu. Elijas je rekao da Mehanizam sa velikom ozbiljnošću pristupa svim zahtevima i inicijativama Srbije i da ih razmatra predsednik suda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari