Razlika između važećih i nevažećih listića 1Foto: CRTA

Pravilnik o radu biračkih odbora jasno propisuje u kojim se slučajevima glasački listić smatra nevažećim na osnovu kriterijuma da li je on popunjen i da li je na njemu jasno naznačeno za koga se birač od ponuđenih kandidata opredelio.

Ako birači prilikom glasanja nacrtaju nešto na listiću, ako dopišu neko ime, mišljenje ili  precrtaju imena drugih kandidata, Republička izborna komisija će njihove glasove uvažiti samo ako je glasač zaokružio ili podvukao ime isključivo jednog kandidata. Pa su tako važeći glasovi:

– ako je na glasačkom listiću birač zaokružio ili podvukao ime i prezime kandidata;- ako je na glasačkom listiću birač zaokružio ili podvukao naziv predlagača kandidata

– ako je na glasačkom listiću birač zaokružio ili podvukao deo naziva predlagača kandidata;

– ako je na glasačkom listiću birač zaokružio ili podvukao i redni broj i ime i prezime kandidata i naziv predlagača tog kandidata;

– ako je na glasačkom listiću birač zaokružio ili podvukao redni broj kandidata i ime i prezime kandidata i naziv predlagača kandidata.

Sa druge strane nevažećim glasačkim listićima smatraće se oni koji nisu popunjeni ili oni koji su popunjeni tako da se ne može pouzdano utvrditi za kog kandidata je birač glasao, kao na primer:

– listić na kome je birač zaokružio ili podvukao više od jednog rednog broja ispred imena i prezimena kandidata;

– listić na kome je birač zaokružio ili podvukao više od jednog imena i prezimena kandidata;

– listić na kome je birač zaokružio ili podvukao više od jednog naziva predlagača kandidata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari