Evropski komesar Oli Ren razgovarao je telefonom o saradnji Srbije i Haškog tribunala s glavnom tužiteljkom tog suda Karlom del Ponte, posle njenog povratka iz posete Beogradu. To je juče u Briselu izjavila Renov portparol Kristina Nađ, dodajući da će biti još kontakata pre nego što 6.

Evropski komesar Oli Ren razgovarao je telefonom o saradnji Srbije i Haškog tribunala s glavnom tužiteljkom tog suda Karlom del Ponte, posle njenog povratka iz posete Beogradu. To je juče u Briselu izjavila Renov portparol Kristina Nađ, dodajući da će biti još kontakata pre nego što 6. novembra bude objavljen godišnji izveštaj Evropske komisije o sprovedenim reformama u državama Zapadnog Balkana.
Nađ je istakla da će, na temelju susreta sa srpskim čelnicima, izvučeni „zaključci Karle del Ponte biti uzeti strogo u obzir kad Evropska komisija bude razmatrala da li će parafirati sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom“.

Kavran: Prerano za izveštaj

Hag – Kada će glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte podneti EU novi izveštaj o saradnji Srbije još nije tačno utvrđeno, jer se radi na „rešavanju preostalih pitanja“, izjavila je juče za Betu njena predstavnica Olga Kavran. „Još nije utvrđen konkretan datum… Radi se na rešavanju preostalih pitanja“, odgovorila je Kavranova na pitanje kada će tužiteljka svoju procenu o saradnji Srbije preneti evropskom komesaru Oliju Renu. Prema njenim rečima Del Ponteova i Ren su u stalnom kontaktu, ali je „prerano“ da tužiteljka, posle posete Srbiji krajem prošle sedmice, sačini i podnese novi izveštaj. „To bi bilo prerano učiniti sada, zato što se radi na nekim rešenjima“, rekla je Kavranova. Ona je nagovestila da bi o svojoj proceni saradnje Srbije tužiteljka mogla obavestiti EU „za nedelju-dve dana“.

Kristina Nađ je time odgovorila na pitanje novinara da li će, na temelju onoga što je utvrdila Karla del Ponte, komesar Ren doneti odluku o parafiranju sporazuma sa Srbijom, budući da nije obavezan da za to traži mišljenje Saveta ministara EU. Zamoljena da kaže da li Ren na osnovu razgovora s haškim tužiocem raspolaže s dovoljno elemenata da pospeši proces stabilizacije i pridruživanja EU sa Srbijom i naloži parafiranje sporazuma, Kristina Nađ je odgovorila da su komesar Ren i Karla del Ponte „u kraćem telefonskom razgovoru razmenili mišljenje“ o njenoj poseti Beogradu.
Evropski komesar i tužilac Haškog suda dogovorili su se, kako je istakla Renov portparol, „da razmene informacije“ neposredno pred objavljivanje izveštaja Evropske komisije o razvoju i reformama u Srbiji i drugim zemljama koje su na putu integracije u Evropsku uniju.
– Evropska komisija će u tom okviru dati svoje mišljenje o Srbiji – zaključila je Kristina Nađ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari