Razmena Srbije i Bugarske rekordnih milijardu evra 1Foto: Pres služba Vlade Srbije

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić razgovarala je danas u Sofiji sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovim o jačanju bilateralnih odnosa dve zemlje, saopštila je pres služba Vlade Srbije.

Premijeri Srbije i Bugarske prvi su imali bilateralni susret uoči početka sedmog Samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, koji se danas održava u Sofiji.

Brnabić i Borisov ocenili su da se politički i ekonomski odnosi dva suseda stalno unapređuju. Posebno je važna saradnja u oblasti trgovine, infrastrukture i energetike. Obim robne razmene Srbije i Bugarske u 2017. godini dostigao je rekordnih milijardu evra, od čega je srpski izvoz iznosio gotovo 590 miliona evra.

Saradnja Srbije i Bugarske posebno je intenzivirana u oblasti energetike. Brnabić je istakla da je naročito značajno potpisivanje Memoranduma o razumevanju o projektu izgradnje gasnog interkonektora Bugarska-Srbija.

Izgradnja gasovoda Niš-Dimitrovgrad jedan je od prioritetnih projekata za Srbiju, kojim ćemo obezbediti izvore i sigurnost snabdevanja i naše zemlje i Bugarske“, naglasila je Brnabić.

Brnabić i Borisov razgovarali su o aktuelnim infrastrukturnim projektima. Intezivno se radi da do kraja godine bude završena izgradnja istočnog kraka Koridora 10. Modernizacija pruge Niš-Dimitrovgrad treba da započne krajem ove ili početkom 2019. godine, što će omogućiti bolje povezivanje dve zemlje.

Predsednica Vlade Srbije zahvalila se bugarskom premijeru što je pitanje proširenja EU ponovo stavljeno na agendu Unije. „Zahvalni smo na snažnom zalaganju Bugarske da ovo pitanje bude među prioritetima njenog predsedavanja Savetom EU, koje je upravo uspešno okončala“, rekla je Brnabić.

Brnabić i Borisov razgovarali su i o pitanjima nacionalnih manjina. Predsednica Vlade Srbije rekla je da je naša zemlja obezbedila najviše evropske standarde za zaštitu prava pripadnike svih nacionalni manjine, uključujući i bugarsku manjinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari