Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske i evropskih integracija uručilo je sinoć ambasadoru Srbije u Zagrebu Radivoju Cvetićaninu protestnu notu zbog napada na Ambasadu Hrvatske u Beogradu. U protestnoj noti, kako je saopšteno iz Ministarstva, Hrvatska je izrazila najoštriji protest povodom napada na zgradu ambasade i konzulata Hrvatske u Beogradu, oštećenja grba i državne zastave, kao i nanošenja materijalne štete i pretnje bezbednosti službenika koji rade u ambasadi.

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske i evropskih integracija uručilo je sinoć ambasadoru Srbije u Zagrebu Radivoju Cvetićaninu protestnu notu zbog napada na Ambasadu Hrvatske u Beogradu. U protestnoj noti, kako je saopšteno iz Ministarstva, Hrvatska je izrazila najoštriji protest povodom napada na zgradu ambasade i konzulata Hrvatske u Beogradu, oštećenja grba i državne zastave, kao i nanošenja materijalne štete i pretnje bezbednosti službenika koji rade u ambasadi. Oni su ocenili da je „ovaj vandalski čin grubo kršenje načela međunarodnog prava kojim se garantuje bezbednost, zaštita i nesmetani rad diplomatske misije“. Hrvatska strana traži i očekuje da nadležna tela Srbije pruže detaljna objašnjenja, pronađu i kazne počinioce i da nadoknade počinjenu materijalnu štetu i potpunu bezbednost zgrade ambasade i rada i života članova diplomatske misije.
Vašington – SAD su juče pozvale vlasti Srbije da zaštite američku ambasadu u Beogradu, koju su izgrednici zapalili, rekao je portparol Stejt departmenta Šon Makormak. „Mi smo u kontaktu sa srpskim vlastima kako bi osigurali da oni obezbede odgovarajuća sredstva u skladu sa međunarodnim obavezama za zaštitu diplomatskih predstavništava, u ovom slučaju naše ambasade“, rekao je Makormak novinarima, prenele su svetske agencije. On je dodao da je Srbija dosad pružala vrlo dobra policijsku zaštitu za ambasadu. Makormak je rekao da je Stejt department otvorio direktnu telefonsku liniju sa ambasadorom. Makormak je rekao i da nema indicija da je srpska policija oklevala da zaštiti ambasadu. Srpske vlasti je kontaktirao američki podsekretar Nikolas Berns, a o situaciji je informisana i američka državna sekretarka Kondoliza Rajs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari