Reakcije na crnogorsku Rezoluciju o Srebrenici: Poraz negatora genocida 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Srpsko društvo i narod, kao i svaki drugi, nije i ne može biti genocidno, što se u Rezoluciji o zabrani javnog negiranja genocida, koju je u četvrtak usvojio crnogorski parlament – eksplicitno i kaže.

Saglasne su sagovornice Danasa u odgovoru na pitanje o tome kako vide reakciju pojedinih predstavnika ovdašnje vladajuće elite, koja je osudila takav čin parlamenta susedne države, navodeći da se time ceo srpski narod, bez obzira gde živi, proglašava genocidnim.

Kolektivnu odgovornost mu na grbaču stavljaju oni koji sopstvenu odgovornost hoće da izbegnu i da je podele sa celim narodom, mišljenja je istoričarka Dubravka Stojanović, dok Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorka crnogorske nevladine organizacije Akcija za ljudska prava, ističe da nije tačno da je Rezolucijom omalovažen srpski narod i da je proglašen genocidnim, jer u njenoj tački tri čak jasno piše da se osuđuje pripisivanje kolektivne odgovornosti bilo kom narodu.

Staša Zajović iz Žena u crnom ističe da je ovim potezom poražen i sam Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

Podsetimo, crnogorski parlament je u četvrtak, pre dva dana, postupajući po predlogu premijera Crne Gore, smenio ministra pravde Vladimira Leposavića zbog njegove izjave kojom poriče da se u Srebrenici dogodio genocid, a crnogorski parlamentarci su istovremeno usvojili i Rezoluciju o zabrani javnog negiranja genocida.

– Smatram da se radi o izuzetno važnom činu – ne samo u krivično- pravnom i političkom smislu, poštovanju presuda i sudski utvrđenih činjenica. To podrazumeva sankcije za negatore genocida tako da je ostavka ministra pravde Leposavića pravedna, opravdana i politički važna. Izjava u Skupštini CG je važan moralni čin u smislu poštovanja žrtava genocida u Srebrenici kao i građana/ki CG, pre svega civilnog društva, koje se kontinuirano bori protiv negiranja genocida – kaže za Danas Staša Zajović iz Žena u crnom.

Kako dodaje, ovaj čin je izuzetno važan poraz negatora genocida i obožavatelja ratnih zločinaca na čelu sa Aleksandrom Vučićem, čime je, napominje ona, propao njihov agresivni, opasni pokušaj širenja nekažnjivosti na takozvani srpski svet.

– Jasno je da Vučić nastavlja destabilizaciju CG i cele regije preko ratnohuškačkih medija u Srbiji, koji govore ono što se on iz pragmatičnih spoljnopolitičkih razloga ne usuđuje – zaključuje Staša Zajović.

Prema rečima Dubravke Stojanović, usvajanje Rezolucije o osudi genocida u Srebrenici je hrabar i važan potez crnogorske skupštine.

– Dokaz je da se CG jasno distancira od rata i zločina još od trenutka kada se Milo Đukanović udaljio od Slobodana Miloševića, kao i da nova vlada nastavlja sa tom politikom. To što su se ovde nadali da će CG sada „otpriznati“ Kosovo, izaći iz NATO i negirati Srebrenicu samo pokazuje koliko se ovde baš ništa ne razume. Ne razume se i ne priznaje se posebnost CG, ali ni to kako Srbija izgleda kada poriče zločine. Ne znam kako će se odraziti na CG vladu i odnose sa Srbijom, ali se nadam da će ova rezolucija ojačati sve one u Srbiji koji misle da bez suočavanja sa prošlošću ovde tonemo u moralni mulj i da su sve manje šanse da imamo snage da iz njega izađemo. Zato je borba za istinu o ratovima devedesetih nužna da bi se srpsko društvo oslobodilo svih onih koji ga drže zakovanog u tim konfliktima i čiji je interes da se oni nikada ne završe – zaključuje naša sagovonica.

Tea Gorjanc Prelević kaže za Danas da je usvajanjem Rezolucije kojom se najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici i razrešenjem ministra Leposavića zato što je taj genocid relativizovao, većinska Crna Gora marginalizovala ekstremnu desnicu (DF i Pravu Crnu Goru) koja negira zločine i koja ne može da bude partner EU, a koju intenzivno podržava vlast u Srbiji.

– Drugim rečima, Crna Gora je ovim ozbiljnim potezima pokazala koliko se u moralnom pogledu „odlepila“ od Srbije i Republike Srpske i zbog čega s pravom prednjači na putu za članstvo u EU. Ima ta država mnogo problema u pogledu vladavine prava, mnogo nesnalaženja nove vlasti, ali je u četvrtak postignut veliki rezultat koji se broji. I pri tom treba imati u vidu da bi rezolucija bila usvojena i da za nju nije glasala opozicija, poput DPS, Mila Đukanovića i drugih – zaključuje sagovornica Danasa.

GDF: Ljudskost i moral još postoje

„Izglasavanjem Rezolucije o Srebrenici i stavom da je sredinom devedesetih u ovom mestu počinjen genocid nad Bošnjacima, parlament Crne Gore je postupio odgovorno i principijelno i potvrdio sopstveno dostojanstvo. Rezolucijom, za koju je glasala ubedljiva većina poslanika i smenjivanjem Vladimira Leposavića, ministra pravde i ljudskih prava, koji je negirao genocid, crnogorska skupština je pokazala da u našem regionu nije izgubljena svaka nada za realno i objektivno suočavanje sa prošlošću i da ljudskost i moral još postoje“, saopštio je juče Građanski demokratski forum.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Reakcije na crnogorsku Rezoluciju o Srebrenici: Poraz negatora genocida”

  1. Pitajte ove iste što ih obavezuje odluka međunarodnog suda, da li ih isto tako obavezuje UN Rezolucija 1244.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.