Redžep Seljimi i Jakup Krasnići ostaju u pritvoru suda za zločine OVK 1Foto: EPA FEHIM DEMIR

Sud za zločine OVK odbio je zahteve bivših oficira OVK Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija, optuženih za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, da budu pušteni na privremenu slobodu.

Sudija za prethodni postupak Nikola Giju, u danas objavljenoj odluci, usvojio je argumente tužilaštva da postoji rizik da bi Seljimi i Krasnići, ukoliko bi bili privremeno oslobodjeni, mogli pobeći, uticati na svedoke, opstruisati rad suda ili ponoviti krivično delo.

Uz isto obrazloženje, sudija Giju prethodno je odbio i zahteve za privremeno oslobadjanje koje su podneli prvooptuženi Hašim Tači i Kadri Veselji.

Tači (52), Veselji (53), Seljimi (49) i Krasnići (69) optuženi su za zlodela počinjena u 34 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Optužnica Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija u deset tačaka tereti za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili su učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sulejman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tužioci traže da sudjenje počne u septembru ove godine, a odbrana tvrdi da proces ne može početi do leta 2022.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari