Referendum u RS: 99,79 odsto reklo "da" 1Foto: N1

Prema prvim nezvaničnim rezultatima, na osnovu obrađenih 71,09 odsto glasačkih mesta glasalo je 425.715 glasača, 99,79 odsto izjasnilo se sa „da“. Nezvanične procene izlaznosti govore da je glasalo između 56 i 60 odsto građana.

U Republici Srpskoj je održan referendum na kojem su građani Srpske odgovarali na pitanje „Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?“.

Predsednik Komisije za sprovođenje referenduma Siniša Karan rekao je da će više informacija biti poznato sutra u 12 časova.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da je referendum o Danu Republike pokazao da su Srbi narod koji se bori za stečeno pravo koje ne vređa nikog drugog, a to je pravo na slobodu, Republiku i dostojanstven život.

Dodik je naglasio da je referendum o Danu Republike uspeo i da su pobedili narod i njegova svest. On je rekao da je u Republici Srpskoj danas bio još jedan istorijski dan u kome je na miran i dostojanstven način izražena volja naroda.

Dodik je istakao da je danas ispisana još jedna stranica slavne srpske istorije i dodao da je posebno ponosan što za vreme referenduma nije bilo incidenata. „Ponosan sam na narod Republike Srpske, na sve koji su izašli na referendum i glasali“, poručio je Dodik.

Član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je da je najvažnije da je referendumski dan u Srpskoj prošao mirno i da je konačno „stavljena tačka na tu priču“. „Važno je da će 9. januar ostati praznik i da sada to treba prilagoditi“, rekao je Ivanić novinarima u Banjaluci.

On smatra da „ovo u vezi sa referendumom, verovatno, nije trebalo, ali kad se već desilo, zbog obraza srpskog naroda važno je da je izašao dovoljan broj ljudi i da je referendum opravdan“.

Na glasačka mesta je izašlo 624.190 građana. Najveća izlaznost od 73,23 odsto do 17 časova zabeležena je u Donjem Žabaru. Prema saopštenju policije, danas nije zabeležen nijedan incident na glasačkim mestima.

Na 1.900 glasačkih mesta moglo je da glasa da glasa više od 1,2 miliona građana, kako je to utvrdila Republička komisija za sprovođenje referenduma. MUP Republike Srpske podigao je nivo bezbednosti jer, kako su rekli, postoje informacije da bi pojedini radikalni krugovi mogli da ugroze institucije tog entiteta.

U mestu Kuli kod Gacka, koje je nastanjeno većinskim bošnjačkim stanovništvom, zabeležen je jedan incident u kojem je manja grupa meštana blokirala referendumsko mesto. Na lice mesta je izašla je policija. Predsednik Republičke komisije za sprovođenje referenduma Siniša Karan rekao je da je glasačko mesto u Kuli u opštini Gacko iz tehničkih razloga spojeno sa drugim glasačkim mestom u toj lokalnoj zajednici. „Procenili smo da to glasačko mesto, koje je malo, možemo pripojiti drugom mestu“, rekao je Karan.

Zanimljivo je da Centralna izborna komisija nije Republici Srpskoj ustupila centralni birački spisak za taj entitet, pa je Republička komisija za sprovođenje referenduma, uz pomoć MUP-a i ostalih entitetskih institucija, napravila sopstveni birački spisak.

Građani Brčko distrikta nisu mogli da glasaju na području tog distrikta, jer je održavanje referenduma u Brčkom zabranio supervizor za taj grad i prvi zamenik visokog predstavnika Brus Berton.

Vlasti Republike Srpske su odlučile da sprovedu referendum o Danu republike i pored toga što je Ustavni sud BiH 17. septembra zabranio njegovo održavanje.

Pretnje

Na zvaničnu imejl adresu kabineta predsednika Narodne skupštine Republike Srpske večeras je stigla preteća poruka. Preteća poruka glasi: „vaša će krv teći ulicama, jer ste sami tako izabrali. RS-a neće biti“, a naslovljena je „U ime Alaha, milostivog, samilosnog!“, potvrđeno je u Narodnoj skupštini Republike Srpske, prenosi RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari