Referendum u Šapcu 1Foto: Grad Šabac

U 24 seoske i prigradske mesne zajednice na teritoriji Grada Šapca građani su odlučivali kako će biti potrošen novac od poreza na imovinu.

Po prvi put u istoriji Srbije građani na glasanju biraju projekte u koje će lokalna samouprava uložiti novac koji je od poreza prikupljen u njihovom mestu. Glasačka mesta bila su otvorena od 8 do 16 časova, a prema izveštajima lokalnih medija izlaznost je, uprkos lošem vremenu, bila velika.

Realizacija onog što bude izglasano počeće već na proleće, istakao je u razgovoru za danas gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović. Da glasaju mogli su svi koji su se upisali u spisak za glasanje do 1. decembra. Sa porukama „Da zajedno izgradimo naše selo“, „Glasaj za ono što ti je važno“ građani su odlučivali šta su im prioriteti, a Šabac je jedini u Srbiji koji od pre dve godine novac od poreza na imovinu vraća mesnim zajednicama. Sada je novina da će se ubuduće o trošenju tog novca građani neposredno izjašnjavati, prvo u 24 sela na čijim računima ima oko 36 miliona dinara. Pored Saveta mesne zajednice, projekte su mogli da predlažu samo građani koji redovno plaćaju porez na imovinu.

– Grad Šabac ima 120.000 stanovnika, a polovina živi na selima. U prvom krugu izlaze na glasanje oko 12.000 ljudi u 24 sela, a dogodine planiramo da izađe svi, u 60 mesnih zajednica koliko ih imamo, rekao je Zelenović i objasnio da su juče bile na redu one mesne zajednice koje nisu potrošile novac od poreza. Važno je da će to svake godine biti tako, a ukupno, sve seoske MZ će do kraja godine uplatiti za porez 120 miliona dinara.

– Siguran sam da kada građani slobodno odlučuju, donose dobre odluke. I predlozi su fantastični, u jednom su odlučili da kupe skupu vagu za merenje voća i povrća, u drugom kopaju zajednički bunar za navodnjavanje jagoda i krastavaca, u trećem prave crkvu jer je nemaju, u četvrtom žele da plate doktorku i medicinsku sestru da im tri puta nedeljno dolazi u selo, naglasio je gradonačelnik Zelenović i objasnio kakva je procedura posle glasanja.

– Izglasani predlozi idu u budžet za narednu godinu, usvaja se budžet i od januara krećemo da radimo da bismo do kraja maja uradili sve. Onda bismo u maju ili junu pokrenuli novi ciklus. Važno je da novi ciklus počne tek onda kada građani vide da je nešto urađeno.

– Sve je već dogovoreno, imali smo period upoznavanja. Svaka MZ je znala koliko novca ima od poreza na imovinu. Onda smo imali period od mesec dana za predloge. Da glasaju mogli su svi, ali su projekte predlagali samo oni koji su platili porez, što je pošteno. Posle toga, predlozi su usklađeni sa budžetom i sada na glasačkom listiću imate redni broj, ko je predložio i koliko novca treba izdvojiti za taj predlog. Svako može da izračuna, da zaokruži predloge, tako da ne prelaze novčani iznos koji MZ ima na raspolaganju.

 

Postupak izjašnjavanja u 24 MZ

Postupak neposrednog izjašnjavanja o predlozima projekata koji će biti finansirani u skladu sa Odlukom o pravu prigradskih i seoskih mesnih zajednica na prenos sredstava od poreza na imovinu fizičkih lica i načinu korišćenja ovih i drugih sredstava sproveden je na osnovu odluke gradske uprave u mesnim zajednicama Bukor, Varna, Volujac, Gornja Vranjska, Gornja Rumska, Grušić, Dvorište, Donja Rumska, Drenovac, Duvanište, Zminjak, Jevremovac, Lipolist . Mačvanski Pričinović, Mišar, Nakučani, Orašac, Petkovica, Petlovača, Pocerski Pričinović, Ribari, Sinošević, Slepčević, Skrađani i Tabanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari