Registrovanje malih verskih zajednica je još uvek u toku, ali i one koje nisu formalno registrovane mogu da obavljaju svoju delatnost, ako je to u skladu sa Ustavom i Zakonom, izjavio je juče ministar vera Radomir Naumov. On je, na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati rada ovog ministarstva za prvih sto dana Vlade, objasnio da je delatnost takvih verskih zajednica prihvatljiva ukoliko ne deluju negativno na zdravlje i integritet pojedinca i porodice i nemaju uticaj na imovinu svojih pripadnika.

Registrovanje malih verskih zajednica je još uvek u toku, ali i one koje nisu formalno registrovane mogu da obavljaju svoju delatnost, ako je to u skladu sa Ustavom i Zakonom, izjavio je juče ministar vera Radomir Naumov. On je, na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati rada ovog ministarstva za prvih sto dana Vlade, objasnio da je delatnost takvih verskih zajednica prihvatljiva ukoliko ne deluju negativno na zdravlje i integritet pojedinca i porodice i nemaju uticaj na imovinu svojih pripadnika…
Upitan kako bi trebalo tretirati zabranu transfuzije krvi, koju u svom učenju imaju Jehovini svedoci, ukoliko je u pitanju život povređenog maloletnog deteta umesto koga odlučuje roditelj, Naumov je kazao da je to krivično delovanje. On je dodao da bi u tom slučaju lekari trebalo da se oslone na etički princip i ignorišu takvu religijsku zabranu.

Dosad registrovano pet tradicionalnih crkava

Prema podacima Ministarstva vera dosad je u Registar upisano pet tradicionalnih crkava i verskih zajednica – Srpska pravoslavna crkva, Slovačka evangelistička crkva a.v, Reformatorska hrišćanska crkva, Evangelistička hrišćanska crkva a.v. i Jevrejska verska zajednica. U toku je procedura upisa Rimokatoličke crkve i Islamske verske zajednice. Ministarstvo vera dosad je izdalo šest rešenja o upisu u registar i to za Hrišćansku adventističku crkvu, Evangelističku metodističku crkvu, Crkvu Isusa Hrista poslednjih dana, Evanđeosku crkvu u Srbiji, Crkvu Hristove ljubavi i Hristovu duhovnu crkvu.

Što se tiče spekulacija o tome da se neke crkve u Srbiji grade iz sredstava Nacionalnog investicionog plana, ministar vera kaže da postoji spisak verskih objekata koji imaju veliki istorijski i duhovni značaj i njihova obnova se finansira iz sredstava NIP. On kaže da to nije tajna i da je prvo bilo reč o sumi od 12 miliona evra za nekoliko godina, ali je kasnije ta suma smanjena na oko 10 miliona.
Državni sekretar u Ministarstvu vera Nevena Vitošević – Ćeklić kaže da je Komisija za versku nastavu zaključila da u Srbiji postoji mnogo udžbenika, ali da je potrebno uvesti red u tu oblast. Ova komisija zaključila je i da je neophodno popraviti pravni položaj veroučitelja koji sklapaju ugovor o radu na dvanaest meseci lišeni su nekih osnovnih radnih prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari