Reković: Elektronskim čitačima sprečiti "ringišpil glasanje" 1Foto: Fonet/ Aleksandar Levajković

Pokret #1od5miliona zatražiće od Republičke izborne komisije da na biračkim mestima budu obezbeđeni elektronski čitači za lične karte i pasoše, koji bi bili softverski umreženi sa bazom biračkog spiska, kako bi se sprečilo „ringišpil glasanje“, izjavila je danas članica tog pokreta Valentina Reković.

Reković je, na konferenciji za novinare, rekla da bi na svakom biračkom mestu trebalo i da se odštampa ta lična karta, kako bi se na kraju izbornog dana ti odštampani materijali uvrstili u birački materijal.

Ako se te odštampane lične karte ne podudaraju sa brojem listića u izbornoj kutiji, onda imamo „ringišpil izbore“, rekla je Reković, koja je konferenciju počela simboličnim istresanjem papira i rečima da je tako 2012. godine Srpska napredna stranka došla na vlast.

Slična praksa je već korišćena na izborima u Crnoj Gori 2016. godine, rekla je Reković, ali se tamo na licu mesta vizuelno na ekranu pojavljivao identitet birača, dok bi se ovde umrežavanjem sa biračkim spiskom proveravao identitet glasača.

Svako ima pravo da bira ili ne bira uopšte i ovako ćemo zaštiti i one koji ne žele da glasaju, da neko ne zloupotrebi njihovo pravo, dodala je ona.

Reković je rekla da se vlada Ane Brnabić hvali digitalizacijom, pa ne vidi zašto bi to umrežavanje bilo problem, kao i da ima sasvim dovoljno vremena od raspisivanja do održavanja izbora, više od 50 dana, da se sve izvede.

Upitana šta je sa ličnim kartama bez čipa, koje ne mogu biti očitane elektronskim putem i umrežene softverski sa biračkim spiskom, Reković je rekla da oni imaju dovoljno vremena da uzmu dokumenta sa čipom.

Možemo odštampati podatke sa ličnih karata bez čipa, jer je važno da se broj odštampanih listova podudara sa brojem glasačkih listića u kutiji, dodala je ona.

Pokret traži i da nezavisnim posmatračima i kontrolorima izbora bude dozvoljen nadzor mesta gde se proverava autentičnost ličnih karata u odnosu na birački spisak, u kancelarijama nadležne službe, to jest Ministarstva unutrašnjih poslova.

Reković je rekla da će pokret #1od5miliona sigurno učestvovati na parlamentarnim izborima, dok će odluka o eventualnom učešću na lokalnim izborima tek biti doneta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari