Lideri SPS i SNS Ivica Dačić i Aleksandar Vučić sastali su se juče oko 16 sati u Vladi Srbije da bi razgovarali o odnosima u vladajućoj koaliciji, a sat kasnije pridružio im se lider URS Mlađan Dinkić. Povod za sastanak bila je odluka SPS i URS da s vlasti u Smederevskoj Palanci „skinu“ naprednjake, što je naljutilo njihovog lidera Aleksandra Vučića koji je upozorio da takvi potezi „neće proći bez posledica“.


Premijer Dačić je rekao da u vladajućoj koaliciji „postoje problemi, ali ne takvi zbog kojih će pasti vlada“, kako je u javnosti počelo da se spekuliše nakon Vučićevih poruka.

U vladajućoj koaliciji nisu bili voljni da govore o detaljima trojnog sastanka, niti da komentarišu navode da će jedna od tema biti promena vlasti u Beogradu, čiju bi okosnicu činile SNS, SPS, URS i DSS.

Branko Ružić, šef poslaničke grupe socijalista u Narodnoj skupštini, rekao je juče novinarima da „ne postoji nikakav problem na lokalu“, a da je cilj sastanka lidera vladajuće koalicije da se „relaksiraju pitanja u vezi s lokalnim samoupravama, koja svakako ne mogu da utiču na stratešku orijentaciju Vlade Srbije niti mogu da je ugroze“.

Na pitanje kako je razumeo poruku prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića da će SPS snositi posledice zbog situacije u određenim lokalnim samoupravama, Ružić je odgovorio da tu poruku ne razume kao pretnju već kao legitimnu reakciju lidera naprednjaka na informacije s kojima je u tom trenutku raspolagao, a u cilju da zaštiti interes SNS. „Svi nesporazumi su razjašnjeni i na današnjem sastanku očekujem relaksiranje tih pitanja“, rekao je Ružić.

„Aktuelna vlada ima dobru budućnost i neće se raspasti zbog nesuglasica oko lokalne vlasti u nekoliko gradova. Siguran sam i tvrdim da će Vlada Srbije imati mandat od četiri godine, jer postoji politička stabilnost i ogromna većina u parlamentu podržava ovu vladu“, kazao je novinarima Dragan Marković Palma, šef poslaničke grupe Jedinstvena Srbija.

Iz redova naprednjaka juče niko osim Milovana Drecuna, narodnog poslanika SNS, nije bio voljan da komentariše sastanak trojice lidera i probleme na lokalnom nivou. Drecun je novinarima u parlamentu rekao da su priče koje se pojavljuju u medijima o sukobima u vladajućoj koaliciji na nivou nagađanja.

„Koliko mi je poznato, kao pripadniku SNS, priče koje se pojavljuju u medijima o velikim sukobima i o tome da će koliko sutra biti izbori su jednostavno na nivou spekulacija i u njima nema ničeg ozbiljnog“, rekao je Drecun i dodao da susret lidera SNS, SPS i URS podrazumeva rešavanje gorućih problema, bez obzira iz koje su oblasti.

PUPS napustio socijaliste u Leskovcu

Opozicija u Leskovcu, koju predvodi SNS, formirala je većinu za preuzimanje gradske vlasti jer je lokalni odbor PUPS, deo vladajuće koalicije, potpisao koalicioni sporazum s naprednjacima. „Dokazali smo da možemo da imamo većinu i bez SPS, da nisu toliko faktor kako su smatrali, ali su oni i poželjni u koaliciji i naša vrata su im širom otvorena“, kazao je lokalni lider SNS Goran Cvetanović na konferenciji za novinare lidera opozicije, u prisustvu tri odbornika PUPS.

SPS čeka SNS

Funkcioner SPS Branko Ružić izjavio je da naprednjaci još nisu „zvanično uputili zahtev“ za promenu vlasti u Beogradu. „Mi smo spremni i otvoreni za razgovore na tu temu. Pre dva ili tri meseca to se postavljalo kao etičko pitanje od strane SNS“, kazao je Ružić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari