REN: Nastavak sa 1. strane
Evropski komesar Oli Ren naglasio je juče u Briselu posle sastanka s predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom da i nova vlada u Srbiji treba da učini „bitne“ korake i civilne i vojne službe bezbednosti opremi i osigura njihovu saradnju, s ciljem da se zajamči da će optuženi za ratne zločine biti predati Haškom sudu.

REN: Nastavak sa 1. strane
Evropski komesar Oli Ren naglasio je juče u Briselu posle sastanka s predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom da i nova vlada u Srbiji treba da učini „bitne“ korake i civilne i vojne službe bezbednosti opremi i osigura njihovu saradnju, s ciljem da se zajamči da će optuženi za ratne zločine biti predati Haškom sudu.
Zamoljen da kaže da li je hapšenje optuženog Ratka Mladića uslov za zaključenje pregovora o stabilizaciji i pridruživanju, Ren je uzvratio da se očekuju „jasna rešenost“ novih srpskih vlasti i „ozbiljni, nepogrešivi operativni koraci koji vode bitnom napretku ka hapšenju svih preostalih haških optuženika“. On je rekao da srpska vlada „to veoma dobro zna“, da je u tom cilju izrađen i akcioni plan koji, kako je naveo, dosad nije dao prave rezultate.

Belgija za što brže rešavanje statusa KIM

Kancelarija Belgije u Prištini saopštila je juče da se ta država zauzima za što brže rešavanje statusa Kosova i da specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari predlog rešenja saopšti odmah posle izbora u Srbiji. U izjavi povodom članstva Belgije u Savetu bezbednosti UN, kao nestalne članice, navodi se da „Belgija podržava Ahtisarija u naporima da pronađe balansirano, realno i postojano rešenje za budućnost Kosova“. Dodaje se da Belgija ima razumevanja za potrebu odlaganja predstavljanja rešenja do parlamentarnih izbora u Srbiji, ali da je „neophodno da se status Kosova razjasni što je brže moguće“.

Belgija se istovremeno zauzima za potpuno ostvarivanje standarda, kao „kamena temeljca održivog finalnog statusa koji će garantovati prosperitet i stabilnost regiona i njegovu integraciju u Evropu“. U izjavi se takođe navodi da Belgija podržava jasnoću mandata, strukturu i ovlašćenja međunarodne misije na Kosovu.

Ren nije neposredno odgovorio na pitanje da li bi se moglo dogoditi, kao što se to nagoveštava u vladajućim krugovima u Londonu, da se potpisivanje ili ratifikacija sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU – Srbija uslovi time da nove vlasti u Beogradu prihvate novi status Kosova.
Zamoljen da se osvrne na ocene da Evropska unija ima mnogo „mekša“ merila i uslove prema kosovskim Albancima nego prema Srbima i da „kosovski Albanci prevashodno slušaju Ameriku“, Ren je uzvratio da Kosovo, Srbija i ceo region imaju evropsku perspektivu.
– I za nas je važno da Srbija konstruktivno doprinese konačnom statusu Kosova i primeni tog statusa. Jer oba entiteta, i Kosovo i Srbija, biće u budućnosti u sastavu Evropske unije i za svakog kandidata za članstvo postoje standardni uslovi dobrih susedskih odnosa – rekao je evropski komesar.
On je dodao da kosovski Albanci imaju jasnu evropsku perspektivu i da u tom cilju moraju ispuniti za to potrebne uslove i načela, uključujući poštovanje manjina, „što je vezano za rešavanje kosovskog statusa“. Za rešenje statusa je nužno, podvlači Ren, i da se sprovede decentralizacija vlasti i zaštita verskih i istorijskih mesta u Pokrajini.
– Kosovski Albanci moraju jasno da se obavežu da će sprovesti standarde u pogledu davanja punih prava i uslova za sve građane i ljude na Kosovu – rekao je evropski komesar i naglasio da će tome biti data veoma velika važnost u pregovorima o konačnom rešenju statusa Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari