Ren: Kako je izjavila Kristina Nađ, portparol evropskog komesara za proširenje Olija Rena, „komesar Ren smatra da nova vlada Srbije čini i učinila je prave stvari da bi nam omogućila da vrlo skoro obnovimo pregovore o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i o tome nemam dodatnih komentara“.

Ren: Kako je izjavila Kristina Nađ, portparol evropskog komesara za proširenje Olija Rena, „komesar Ren smatra da nova vlada Srbije čini i učinila je prave stvari da bi nam omogućila da vrlo skoro obnovimo pregovore o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i o tome nemam dodatnih komentara“. Kristina Nađ je objasnila da je Ren juče „kolegijum komesara EU obavestio o najnovijem razvoju događaja u Srbiji“ i dodala da o tome popodne razgovara i s ambasadorima, stalnim predstavnicima zemalja članica Evropske unije. Ona je, međutim, rekla da ne može da kaže kada je to „vrlo skoro“.
Kristina Nađ je takođe podsetila da Renu nije potrebno odobrenje 27 država članica EU, niti formalna odluka Evropske komisije da bi pregovori sa Srbijom bili obnovljeni. Odluka bi, prema evropskim diplomatskim izvorima, mogla biti doneta idućih dana, a najkasnije do zasedanja šefova diplomatija EU sredinom juna.
Renov portparol je želela da podvuče da su srpski predsednik Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica dali vrlo jasne izjave o rešenosti da sprovedu obavezu dostizanja pune saradnje s Haškim sudom, kao preduslov za obnovu i konačno potpisivanje sporazuma o pridruživanju. Nađ je istakla da „komesar Ren očekuje koordinaciju i efikasnu saradnju srpskih službi bezbednosti i drugih vlasti koje su odgovorne za saradnju s Haškim sudom“. U EU je, dodala je ona, „uočeno da je u Srbiji nedavno ustanovljen Savet za nacionalnu bezbednost, a Ren je takođe podvukao izraženu želju i osposobljenost da se sprovedu operacije traganja za optuženima za ratne zločine“.
– Evropski komesar je prilikom boravka u Beogradu ukazao na nužnost efikasne radne veze s Tribunalom u Hagu – rekla je.
Prema rečima Kristine Nađ, „Evropska komisija veoma tesno prati sve te elemente. Stanovište je Evropske komisije da sada Srbija ide u valjanom pravcu i da je preduzela nove korake u dobrom smeru“. Ona je podsetila i na jednu konkretnu akciju, 15. maja, kada je vojna policija u potrazi za haškim beguncem Ratkom Mladićem izvršila pretres u vojnom objektu u Beogradu. Na pitanje da li će komesar Ren tražiti mišljenje tužiteljke Karle del Ponte pre nego što donese odluku o nastavku pregovora sa Srbijom, Kristina Nađ je uzvratila da je „komesar uvek u kontaktu s tužiteljkom del Ponte s tim u vezi“.
– Ne mogu da pružim neko konkretno obaveštenje o tome, ali njegov zadatak jeste da vrlo tesno radi s Haškim sudom – navela je Kristina Nađ.
Ona je dodala da „Ren smatra da je nova srpska vlada uradila i upravo preduzima ono što će omogućiti da se nastave pregovori o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari