Reujedinjenje DS na dugom štapu 1Foto: FoNet/ Marija Đoković (arhiva)

Realizacija ideje o reujedinjenju Demokratske stranke trenutno je na dugom štapu. Sada se razgovara o zajedničkoj programskoj platformi, što je prvi korak na putu eventualnog povratka nekih stranaka i njihovih lidera u DS, kažu za Danas izvori bliski demokratama.

Konkretnih i konačnih dogovora još nema, ali se ide ka ukrupnjavanju stranaka proizašlih iz DS.

Prema njihovim rečima, razgovore vode lider SDS Boris Tadić, predsednik DS Zoran Lutovac i predsednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović. Naši sagovornici navode da je trenutni cilj ujedinjenje oko zajedničke programske platforme u kojoj bi centralno mesto zauzimale evropske integracije i socijaldemokratska orijentacija, jer se sve tri partije zalažu za to da Srbija bude deo EU i za vrednosti koje su bliže levici. Osim toga, kako nam je rečeno, postoji potreba bliže saradnje kako bi se napravio otklon od Saveza za Srbiju u kojem evropske integracije nisu dominantna orijentacija a primat su preuzele stranke desnice. Podsetimo da jedino stranka Borisa Tadića nije deo Saveza za Srbiju, i tako će verovatno i ostati, ali to nije smetnja bližoj saradnji sa DS i ZZS, koja bi u narednom periodu možda i mogla da dovede do reujedinjenja, ali još nije pronađen model za to. Kako nam je rečeno, razmišlja se o pravnim okvirima za reujedinjenje. Jedna od ideja je da Lutovac, Zelenović i neko koga odredi SDS budu vođe ujedinjene DS.

Osim ovih razloga za ukrupnjavanje opozicione scene, pojedini naši sagovornici dodaju i sprečavanje odliva članstva u buduću stranku koju će formirati Dragan Đilas, jedan od lidera SZS.

Jedna od prepreka brzog reujedinjenja, kako kažu naši sagovornici bliski demokratama, jeste i blokada računa DS. Kako objašnjavaju, drugim strankama račun nije u blokadi, i kada bi računi bili objedinjeni, sav novac koji stranke primaju za redovan rad od države „otišao bi u DS bunar“. Takav scenario, naravno, malo kome odgovara.

Izvori Danasa kažu da je reujedinjenje jedna od glavnih tema u DS i da je većinsko raspoloženje da je ta ideja dobra. Prema navodima naših saradnika, čak i oni koji su se ranije žestoko protivili su za to i smatraju da je to prirodno i logično. Demokratska stranka u nedelju održava redovnu tromesečnu sednicu Glavnog odbora, ali reujedinjenje neće biti tema. Osim redovnog izveštaja predsednika stranke o radu partije između dve sednice GO, prema našim saznanjima demokrate će razgovarati o građanskim protestima i pozicioniranju i radu DS u SZS. Sledećeg meseca, predsedavanje Savezu preuzima Zoran Lutovac, predsednik DS. Kako nam je rečeno, većinsko raspoloženje među demokratama je da ne treba vraćati priču o opravdanosti ulaska DS u Savez i potpisivanju Sporazuma s narodom na početak već treba ići i boriti se dalje.

Bivši predsednik DS Bojan Pajtić izjavio je da građani ne razumeju ideju reujedinjenja DS-a. „Birači ne razumeju ili ne smatraju previše ozbiljnim proces u kome se prvo od velike stranke prave male stranke, a onda se te sve stranke ujedinjavaju“, ocenio je Pajtić u intervjuu za novi broj Nove ekonomije. On je podsetio da se na „beogradskim izborima, kada je savez DS i nekih bivših DS neslavno prošao, pokazalo da građani ne razumeju tu ideju“. „Nisam siguran da je to ideja koju mogu da razumeju građani, niti mislim da je baš moguća“, dodao je Pajtić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari