Nastavak sa 1. strane
– Poznato je da je politika drugi najstariji zanat, a taj deo politike ima osobine najstarijeg zanata. To se toleriše i to su male podvale koje je teško dokazati – navodi za Danas Vladimir Goati, predsednik Transparentnosti Srbija, dodajući da se i sličnim nazivima partija zbunjuju birači.
Prema njegovim rečima stranke namerno krše Zakon o finansiranju političkih stranaka jer ne postoji odgovarajuća sankcija. Kao primer navodi da je mali broj stranaka koje podnose obavezni godišnji izveštaj. Goati je ukazao da je posle prošlih predsedničkih izbora Transparentnost Srbija objavila publikaciju koja je pokazala da su svi kandidati trošili više novca od dozvoljenog, ali da se nakon toga ništa nije dogodilo. Prema njegovim rečima taj novac je uglavnom iz sive zone, a Zakon se ne primenjuje.

Kazne

Partije koje učestvuju na predstojećim izborima moraće početkom februara da podnesu izveštaje o tome kako su u kampanji trošile po osam miliona dinara, koliko je izdvojeno iz budžeta. Trošenje ovog novca, ali i donacija prikupljenih u kampanji, trebalo bi da nadgleda RIK. Kazne za stranke kreću se od 200.000 do milion dinara, a za ovlašćena lica od 10.000 do 50.000 dinara.

– Nema razloga da sumnjam da će se i sada to ponoviti. Zakon ima loša rešenja, ali i ona dobra se ne primenjuju. Vladajuća koalicija nema nameru da se Zakon sprovede u život. Smatra se da je to nevažan prekršaj, a ne polazi se od činjenice da su stranke najvažnije institucije“ – kaže Goati.
Đorđe Vuković iz CESID-a smatra da je problem velikog broja lista posledica lošeg normativnog uređenja ove oblasti. Vuković za Danas ističe da je problem što se novac predviđen za izbore ravnomerno deli.
– U normalnim zemljama stranke su dužne da daju depozit i ako ne osvoje određeni procenat glasova one ne samo da vrate sav novac koji su dobile, već im se i uzme depozit. Na taj način sprečava se učešće stranaka koje imaju manje glasova nego što je potrebno za kandidaturu“, navodi Vuković.
Veliku podeljenost unutar manjinskih stranaka Vuković je ocenio kao posledicu animoziteta stranačkih lidera.
– Kod manjinskih stranaka je primetna podela jer su za proteklih 15 godina stvoreni ogromni animoziteti kod njihovih lidera i vidimo da su podele prisutne kod svih manjina – i kod Roma, Mađara, Bošnjaka i Albanaca. To je najlošija solucija za manjine – istakao je Vuković.