Premijer Srbije Aleksandar Vučić još nije doneo odluku na koji način će učestvovati u obeležavanju dvadeset godina od genocida u Srebrenici, rečeno je Danasu u Vladi Srbije. Vučić je, pre nedelju dana, odgovarajući na pitanje da li će 11. jula otići na komemoraciju u Potočare, rekao da treba videti i uraditi nešto što nije samo slikanje. „O poseti Srebrenici ćemo tek razgovarati, da vidimo šta neće biti gluma“, rekao je tada Vučić.

Ambasada Velike Britanije objavila je juče saopštenje kojim je potvrdila pisanje Danasa da Ujedinjeno Kraljevstvo predvodi proces izrade nacrta rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom će biti obeležena dvadeseta godišnjica od genocida u Srebrenici. Kako se navodi, tačan sadržaj rezolucije se još uvek dogovara sa partnerima.

„Upoznati smo sa izveštavanjem o ovoj temi, koje je u pojedinim medijima zasnovano na netačnim informacijama. Ali, nadamo se da će se njom odati počast žrtvama genocida u Srebrenici i svima onima koji su patili na svim stranama u ratu, te da će ohrabriti dalje korake ka pomirenju i boljoj budućnosti za Bosnu i Hercegovinu“, piše u saopštenju.

 Takođe, ističe se da je „ova godišnjica prilika za celu međunarodnu zajednicu da izvuče pouke iz jednog od najtužnijih trenutaka u istoriji Ujedinjenih nacija i da naglasi našu odlučnost da se angažujemo na sprečavanju genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina“.

Kako nezvanično saznajemo, britanska ambasada nezadovoljna je neistinitim medijskim interpretacijama o rezoluciji, koje se odnose na to da je namera pisanja tog dokumenta napad na Milorada Dodik, predsednika Republike Srpske.

Naš list izvestio je dan ranije da Velika Britanija priprema rezoluciju za usvajanje u Ujedinjenim nacijama kojom će 11. jul biti proglašen za dan sećanja na više od osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dečaka koje su srpske snage ubile 1995. godine. Plan je da ova rezolucija bude usvojena uoči obeležavanja dvadeset godina od genocida u Srebrenici. Takođe, Danasu je nezvanično potvrđeno da u ovoj inicijativi, osim Velike Britanije, učestvuju i Holandija i Sjedinjene Američke Države.

Nataša Kandić, bivša direktorka Fonda za humanitarno pravo, istakla je tim povodom za Danas da bi usvajanje ove rezolucije u Ujedinjenim nacijama imalo veliku snagu i moć nad načinima na koje se genocid u Srebrenici predstavlja u pojedinačnim državama. „Ako premijer Srbije Aleksandar Vučić ode u Srebrenicu, Srbija će morati da otvori pitanje poštovanja sudskih činjenica“, rekla je Kandić za naš list.

Danas je izvestio i da da bi pored proglašenja 11. jula međunarodnim danom pomena na žrtve genocida, rezolucijom bilo definisano da se u obrazovni sistem BiH i drugih zemalja uvrsti gradivo koje će srebreničke zločine okarakterisati kao genocid.

Skupština Srbije usvojila je 2010. godine, tokom vlasti koalicije DS i SPS, deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici. Tekst Deklaracije napisali su predstavnici DS izbegavajući da masakr u Srebrenici definišu kao genocid, pod izgovorom da je to urađeno zbog protivljenja SPS, odnosno da je plod kompromisa sa tom strankom. U tekstu Deklaracije poziva se na presudu Međunarodnog suda pravde, kojom je utvrđeno da je u Srebrenici jula 1995. izvršen genocid, i u tekstu se osuđuje zločin na način utvrđen presudom pomenutog suda, bez pominjanja termina genocid. Podsetimo, Tomislav Nikolić, predsednik Srbije, odbio je poziv da prisustvuje obeležavanju dvadeset godina od genocida nad srebreničkim muslimanima, a obrazloženje koje je došlo iz kabineta na Andrićevom vencu odnosilo se na navodni poziv koji je ostao bez odgovora, a koji je Nikolić uputio Bakiru Izetbegoviću.



 

I EP priprema dokument



Evropski parlament priprema rezoluciju o Srebrenici, koja bi trebalo da bude objavljena narednog meseca, saznaje Danas u EP. Kako objašnjavaju naši izvori, predlagač tog dokumenta je poslanička grupa liberala i demokrata, a „pišu je predstavnici svih grupa“.

.S.



ediji o slabljenju



Pojedini BiH mediji su objavili da Britanija priprema rezoluciju a da su „glavne mete“ RS i  Dodik, te da se tako Ujedinjeno kraljevstvo priključuje SAD i Nemačkoj koje su, kako navode, već pokrenule svoje akcije za slabljenje RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari