Rezultat Otpora nedostižan za "1 od 5 miliona" 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Okolnosti i atmosfera u kojima je Otpor odlučio da izađe na izbore ne mogu se porediti sa ovim danas u kojima pokret „1 od 5 miliona“ donosi odluku da učestvuje u izbornoj trci.

To kaže za Danas Srđan Milivojević, član DS, učesnik protesta koji se poslednjih godinu dana održavaju širom Srbije i nekadašnji otporaš, opisujući sličnosti i razlike odluke Otpora da učestvuje na parlamentarnim izborima 2003. i nedavne odluke pokreta „1 od 5 miliona„.

Posle definitivnog stava grupe studenata, koja je poslednjih meseci predvodila poteste u Beogradu propagirajući bojkot, da će na ipak izaći na izbore „kako bi bojkot uneli u Skupštinu“, deo javnosti se setio Otpora, pokreta mladih koji su svojim akcijama i buntom doprineli slabljenju i padu režima Slobodana Miloševića.

Oni su 2003. odlučili da se oprobaju na izborima, ali je njihov rezultat bio loš – 1,6 odsto.

Kako nam kažu članovi DS iz tog doba, pripadnici Otpora su uglavnom bili i članovi Otpora, a njihov izlazak na izbore čak je i odgovarao DS-u, iako je imao jaku negativnu kampanju prema njima.

Pretpostavljalo se naime da će glasovi razočaranih glasača DS otići otporašima, a ne DSS-u.

Milivojević ukazuje da ipak ne treba praviti paralele između tog i sadašnjeg vremena.

– Tada smo imali uređene izborne uslove i nikom nije padalo na pamet da ne izađe na izbore. Mi smo se za nastup na izborima spremali godinu dana, odnosno nismo tek onako odlučili. Onog trenutka kada je ubijen Zoran Đinđić bili smo već blizu odluke da trčimo izbornu trku. Otpor izlazi na izbore u trenutku kada je Zoran Đinđić ubijen i kada je jasno da će Srbija imati ozbiljnih problema na daljem reformskom putu. S druge strane Zoran Đinđić je zaustavljen na pola puti i na pola urađenog posla. Otpor kvalifikuje zakone koji treba da budu usvojeni, kao što su Zakon o lustraciji, Zakon o ispitivanju porekla imovine, Zakon o zabrani zločinačkih organizacija i set medijskih zakona. Sa tom platformom i borbom protiv korupcije izlazimo na izbore i ne prelazimo cenzus – navodi on.

Na pitanje koliko je ta odluka poremetila tadašnju političku scenu, s obzirom na to da je odluka „1 od 5 miliona“ prodrmala sadašnju opoziciju, Milivojević kaže da ne misli da je nedavna odluka studenata uzdrmala političku scenu, pogotovo ne opozicionu.

– S obzirom na to da mi bojkotujemo izbore, njihov izlazak na njih biće egzibicioni gest ako to zaista budu uradili. Bio bi problem da mi učestvujemo na izborima pa da se oni pojave. Ali mi nećemo biti na izborima a nisam siguran da će i oni uspeti da usredsrede svoje kapacitete da ostvare ono što je neophodno da bi se izašlo na izbore – ukazuje on.

Na konstataciju da će predstavnicima „1 od 5 miliona“ biti postavljano pitanje odakle im novac, kao što je bio pitan i Otpor, Milivojević odgovara da je Otpor u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih stranaka imao dovoljno sredstava.

– I bila je potpuno drugačija atmosfera i okolnosti. Nama nisu bili potrebni overeni potpisi da bi izašli na izbore. Potpis je mogao da vam da svaki građanin na ulici uz matični broj. Mi smo sakupili daleko veći broj potpisa od potrebnih 10.000. Pokazalo se nedovoljno da bi prešli cenzus – objašnjava on.

Na pitanje o novcu za kampanju, on kaže da je Otpor imao najskromniju kapanju.

– Uz to, mi smo tada živeli u vreme medijskih sloboda, kada se nijedno gostovanje na televizijama sa tada nacionalnim frekvencijama nije plaćalo. Naprotiv, oni su trčali da nas pozovu u studio. Bili smo gosti i na RTS, Studiju B, televiziji B92, čak i na Pinku. Nije bilo potrebe da vodimo skupu kampanju – podseća naš sagovornik.

Kada je reč o lošem rezultatu, koji se već predviđa i za „1 od 5 miliona“, Milivojević smatra da će „rezultat koji je napravio Otpor tada biti misaona imenica za ovu skupinu ljudi“.

– Imali smo pokazatelj koji nam je ukazao da ćemo loše proći na izborima. Naime, to su bili lokalni izbori u Kraljevu mesec i po dana pre raspisivanja parlamentarnih izbora. U Kraljevu smo imali najjači odbor i nismo uspeli da napravimo tri odsto na tim lokalnim izborima, ali tada je već bilo kasno. Postojala je ozbiljna politička ponuda da nastupimo u koaliciji na listi „Zajedno za toleranciju“, koju su tada činili Nenad Čanak, Jožef Kasa i Rasim LJajić. Međutim, nekim našim ljudima iz Subotice bilo je neprihvatljivo da na izbore izlaze sa Kasom. Oni su uzeli 4, 5 a mi 1,6 odsto i sigurno bi zajedno prešli cenzus – zaključuje Srđan Milivojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari