RIK: Nema promene pravila uvažavanja listića 1Foto: Fonet / Imre Szabo

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević demantovao je pisanje medija da će RIK na ovim izborima biti tolerantnija u razlikovanju važećih i nevažećih listića u odnosu na prethodne godine.

On u saopštenju dodaje da se odredbe Pravila o radu biračkih odbora sa uputstvima biračkom odboru o tome kako da razlikuju važeći od nevažećih glasačkih listića, odnosno koje sve listiće treba da prihvate kao važeće, nisu menjale još od izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, održanih 11. maja 2008. godine.

„Na svim izborima počev od navedenih izbora iz 2008. godine, biračkim odborima se sugeriše da obrate pažnju na svaki glasački listić i da ulože napor da utvrde pravu izbornu volju svakog birača, u smislu utvrđivanja za kog kandidata je birač glasao, bez obzira na način na koji je tu svoju volju izrazio. Ovi izbori, stoga, nisu nikakav izuzetak, niti su uvedene neke posebne instrukcije biračkim odborima“, ističe Dimitrijević.

Predsednik RIK posebno ističe da su u važećim Pravilima o radu biračkih odbora praktično preuzete identične odredbe Pravila iz 2008. godine o tome da se važećim glasačkim listićem smatra i listić na kojem su ispisani ili nacrtani komentari, parole ili druge poruke ili na kojem su precrtana imena drugih kandidata ili njihovih predlagača, naravno pod uslovom da se može utvrditi za kog kandidata je birač glasao.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari