RIK usvojio rešenja o biračkim odborima i glasanju na KiM 1Foto: N1

RIK je usvojio Rešenje o obrazovanju biračkih odbora za sprovođenje izbora za predsednika Srbije 2. aprila i imenovanju predsednika i članova biračkih odbora i njihovih zamenika u stalnom sastavu.

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević je rekao da stalni sastav biračkih odbora broji oko 50.000 članova i dodao da će do 28. marta biti obrazovani birački odbori u proširenom sastavu.

RIK je usvojio i izmene Rešenja o odredjivanju biračkih mesta za glasanje na izborima za predsednika Srbije 2. aprila. Takođe je usvojio i uputstvo za sprovođenje glasanja na izborima za predsednika Srbije 2. aprila ove godine na Kosovu i Metohiji, za koje je procenjeno da bez podrške Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) ne mogu biti bezbedno sprovedeni.

Dimitrijević naveo da je RIK-u tokom jučerašnjeg dana dostavljeno rešenje Kancelarije za Kosovo i Metohiju u kojem se navodi da nije moguće garantovati bezbedno sprovođenje izbornog procesa na Kosovu bez podrške OEBS-a.

Uputstvom je utvrđeno da će predsednički izbori na Kosovu i Metohiji biti sprovedeni uz podršku OEBS-a, a u dokumentu se još navodi se da su za njihovo sprovodjenje zaduženi RIK i birački odbori, koje čine tri člana – jedan iz reda vladajuće koalicije i dva iz reda opozicije. Rešenje o obrazovanju biračkih odobra i imenovanju članova biračkih odbora RIK treba da donese najkasnije do utorka, 28. marta u ponoć, pri čemu poslaničke grupe predlog za njihovo imenovanje treba da podnesu najkasnije do nedelje, 26. marta u ponoć.

Za svaki upravni okrug na Kosovu i Metohiji, kako predviđa Uputstvo, RIK će obrazovati radna tela koja će imati po 11 članova.

Izborni materijal za biračka mesta na Kosovu i Metohiji biće dostavljen u petak, 31. marta biračkim odborima u opštini Raška, odnosno u Vranju. Kancelarija za Kosovo i Metohiju 2. aprila do 19 časova treba da o bezbednosnim uslovima obavesti RIK na osnovu informacija dobijenih od OEBS-a koji će se starati o transportu izbornog materijala od administrativnog prelaza do biračkih mesta, odnosno od biračkih mesta do administrativnog prelaza.

Uputstvo predviđa da pošto OEBS utvrdi da postoje uslovi za bezbedan transport, izborni materijal bude transportovan sa biračkih mesta u sedište opštine Raška, gde će biti predat koordinatoru RIK-a i gde će biti sačinjen zapisnik, a zapečaćene koverte sa kontrolnim listom, neupotrebljenim glasačkim listićima, nevažećim, kao i važećim glasačkim listićima biće stavljeni u vreću koja se pečati sigurnosnom zatvornicom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari